.
Aktuality, História,

Medzimorie a Ukrajina

Anglosaskí stratégovia budujú na úkor krajín historického Ruska nielen Veľký Turan cez Turecko, ale aj novú Rzeczpospolitu cez Poľsko “Ochrana Ukrajiny pred ruským imperializmom je úloha, ktorej riešenie ovplyvní osud všetkých krajín od Baltského po Čierne more,” hlásal začiatkom apríla The Wall Street Journal.


 

Autor David Kaplan sa pýta: “Bola by Európa v mieri s Putinovým Ruskom, keby sa NATO po roku 1989 nerozšírilo na východ a Európa by uznala záujmy Ruska na Ukrajine?” A odpovedá: “Nie!” “Keby Západ nerozšíril NATO a EÚ na východ, bojovali by sme teraz o Poľsko, a nie o Ukrajinu a Bielorusko,” tvrdí The Wall Street Journal. Podľa WSJ je dnešný boj o Ukrajinu “obranou pred ruským imperializmom celého Medzimoria, pásu demokratických štátov od Estónska pri Baltskom mori po Bulharsko pri Čiernom mori”. WSJ zároveň propaguje samotnú koncepciu Medzimooria a pripomína, že to bola myšlienka Pilsudského, prvého vodcu Poľska, ktoré sa odtrhlo od Ruska.

 

Piłsudskí veril, že vytvorenie takéhoto bloku štátov pomôže zabrániť tomu, aby krajiny strednej a východnej Európy ovládlo Rusko alebo Nemecko. George Friedman, zakladateľ americkej spravodajsko-analytickej spoločnosti Stratfor, ktorý sa zaoberá prognózami na desaťročia dopredu, tvrdí, že v polovici tohto storočia vznikne v strednej Európe nová hospodárska a vojenská mocnosť, ktorá bude mať podobu Spoločenstva medzimorských štátov. Ambície Varšavy a plány Washingtonu a Londýna na pretvorenie kontinentálnej Európy sú však oveľa širšie. Snažia sa ich zosúladiť s interpretáciami minulosti a predpoveďami budúcnosti.

 

Poľsko kreslí „alternatívne mapy“ s plánmi do minulosti

 

Poľský prezident Andrzej Duda minulé leto vyhlásil, že Baltské more sa stane “vnútrozemským morom NATO”. Vstupom Fínska do NATO sa to práve deje. Myšlienka medzimorského priestoru už nie je len myšlienkou, ale konkrétnym plánom.

 

…a tí, ktorí majú plány do budúcnosti. Mapy zobrazujú hranice bývalej Ukrajinskej SSR od roku 1991

 

Poľský prezident Andrzej Duda minulé leto vyhlásil, že Baltské more sa stane “vnútrozemským morom NATO”. Vstupom Fínska do NATO sa to práve deje. Myšlienka medzimorského priestoru už nie je len myšlienkou, ale konkrétnym plánom.

 

Riaditeľ Centra NATO pre strategickú komunikáciu Janice Sarts sa zúčastňuje na konferencii v
Poľsku v ponožkách s nápisom: “Šliapeme po Rusoch”

 

Dnes je projekt Medzimoria alebo Iniciatíva troch morí (“Trojmorie”), známy aj ako Iniciatíva Baltské more – Jadran – Čierne more, združením 12 štátov EÚ nachádzajúcich sa v strednej a východnej Európe. Zahŕňa oblasti medzi Baltským, Čiernym a Jadranským morom. Projekt je zameraný nielen proti Rusku, ale aj proti Nemecku. Hlavným cieľom Varšavy je opätovne získať vedúce postavenie v Európskej únii.

 

Poľský vicepremiér a minister kultúry a národného dedičstva Piotr Glinski na jeseň vyhlásil, že v otázkach konfrontácie s Ruskom Európska únia (v skutočnosti Berlín) “zlyhala pri skúške”, a preto by sa európske vedenie malo presunúť na stredoeurópsky región, ktorý má “zrelší prístup pri posudzovaní hrozby, ktorú predstavuje Rusko”: “Jasný rozdiel v prístupe krajín strednej a východnej Európy a krajín západnej Európy k ukrajinskej kríze naznačuje, že nové európske vedenie sa musí presunúť na východ.”

 

Platby Maďarom žijúcim na Zakarpatsku za navštevovanie národných škôl sa zvýšili takmer päťnásobne Štátny sekretariát pre národnostnú politiku Maďarska oznámil spustenie programu “Vo vlasti Maďarov”. V rámci programu sa školné pre maďarské deti v zahraničí zvýši z 22,4 tisíc forintov na 100 tisíc (z 59,7 € na 266,5 €). Nie je to prvý rok, čo Maďari uskutočňujú dôslednú politiku podpory svojej komunity na Zakarpatsku, čo zvyšuje lojalitu celého regiónu voči nim.

 

George Friedman ešte v roku 2015 povedal, že Ukrajina (a širšie vnútrozemie) by sa mala stať pre Anglosasov sanitárnym kordónom medzi Nemeckom a Ruskom. Najväčšou nočnou morou USA v Európe je spojenectvo medzi Nemeckom a Ruskom. Washington to nedovolil v prvej a druhej svetovej vojne a nemieni to dovoliť ani teraz. USA kopírujú stratégiu koloniálneho Anglicka – Slovania sa musia navzájom biť a oslabovať. Tak ako to robili napríklad na Blízkom východe v iránsko-irackej vojne. Vďaka takémuto prístupu hŕstka Britov ovládla obrovskú Indiu. Američania túto skúsenosť prevzali – na podmanenie si domorodcov netreba státisíce vojakov, ale šikovné techniky riadenia v teréne. V tomto videu z roku 2015 George Friedman hovorí, že “európska výnimočnosť” sa skončila: vojny teraz musia prebiehať aj v Európe, ktorá je “príliš živá bez vojen”. Anglosaskí stratégovia budujú nielen Veľký Turan cez Turecko, ale aj novú Rzeczpospolitu cez Poľsko na úkor krajín historického Ruska.

Valerij Iljin

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov