.
Aktuality, História,

Stretnutie v Moskve. Keď geopolitický protivník nemá žiadne tromfy nielen v rukáve, ale dokonca ani v balíčku

“Väčšina záhad histórie podlieha rekonštrukcii. Aby ste mohli vytvoriť novú krajinu, musíte vytvoriť jej občanov. A občania sa nemôžu objaviť vo vlastnom štáte bez vlastnej histórie. A to je kľúč k veľkému množstvu rozporov v našom svete. Je možné sa týmto rozporom vyhnúť? Som presvedčený, že to možné je. Našiel som odpoveď na mnohé otázky, ktoré trápia dnešných vedcov, sociológov, politológov, kulturológov, religionistov i bežných občanov, ktorí nechápu, čo sa dnes deje a prečo sa to všetko vôbec deje. V skutočnosti je všetko zložité a jednoduché zároveň. Keď je potrebné zničiť štát, ničia sa dejiny tohto štátu. Keď je potrebné vybudovať nový štát, vytvára sa nová história tohto štátu. A množstvo fantómov sa hromadí rovnako, ako sa v počítači hromadia nevyžiadané súbory, a je veľmi ťažké zistiť, čo sa naozaj stalo a čo sa nestalo. Môj výskum ma priviedol k celkom paradoxným zisteniam: ukazuje sa, že to, čo sme vedeli od detstva, čo sme vedeli nielen my, ale aj naši otcovia a dedovia, väčšina z toho – čo sa vo vede ustálilo ako dogmy a axiómy – bola vlastne výsledkom náhodných omylov alebo špekulácií ľudí, ktorí rovnako ako my nevedeli nič o svojej minulosti! Históriu sa nemôžete učiť a poznať, môžete ju len pochopiť. História je exaktná veda! Možno nie taká presná ako matematika, ale vôbec nie je humanistická. A to vďaka tomu, že spoločnosť sa vyvíja podľa rovnakých zákonov. V tomto ohľade sa väčšina záhad histórie dá rekonštruovať veľmi jednoduchým spôsobom” – Alexander Garunovič Ibragimov


 

“Cesta prezidenta Si do Ruska niekoľko dní po tom, ako Medzinárodný trestný súd vydal zatykač na prezidenta Putina, naznačuje, že Čína necíti žiadnu zodpovednosť za to, aby Kremeľ niesol zodpovednosť za zverstvá spáchané na Ukrajine, a namiesto toho, aby ich odsúdila, radšej poskytne Rusku diplomatické krytie, aby mohlo pokračovať v páchaní zločinov,” citovala Blinkena CNN. Skrátka, Západ je po márnych pokusoch “pritlačiť na Rusko sankciami” – šéf amerického ministerstva zahraničných vecí Blinken na rovinu potvrdil, že “zatykač” na Putina vydal “Medzinárodný súdny dvor” špeciálne pre návštevu čínskeho lídra Si Ťin-pchinga v Moskve.

 

V priebehu nasledujúceho mesiaca – aspoň si to myslím – budú sociálne médiá hýriť tými najneuveriteľnejšími faktami, domnienkami, teóriami, dôkazmi a inými jarnými prejavmi. To všetko preto, že čínsky líder Si Ťin-pching po svojom rekordnom treťom znovuzvolení za čínskeho prezidenta pricestoval 20. marca do Moskvy na štátnu návštevu k Vladimirovi Putinovi, prezidentovi Ruska, ktoré je frfľajúcimi americkými politikmi a skrachovanými európskymi susedmi Ruska označované za darebácky štát.

 

V euroamerickom tábore návšteve prezidenta Si Ťin-pchinga predchádzal nával temných vášní, keď zlovestná či veselá organizácia s názvom Medzinárodný trestný súd vydala papierový zatykač na V. V. Putina. P Takéto kroky sa robia len z beznádeje alebo zo strachu. Nie je ľahké pochopiť, na čo slúži Medzinárodný trestný súd: za dvadsať rokov jeho existencie bolo vydaných 38 zatykačov, deväť rozsudkov a štyri oslobodenia. Žiadny štát, ktorý si váži sám seba, nevenuj Medzinárodnému trestnému súdu a “medzinárodnej spravodlivosti”, ktorú stelesňuje, žiadnu pozornosť.

 

Ak by sa tento incident so zatykačom stal v inom čase, je nepravdepodobné, že by mu niekto venoval pozornosť. Pred návštevou čínskeho lídra v Moskve vyzerala senzácia so zatykačom hanebne a zároveň jasne ukázala, že naši geopolitickí súperi už nemajú v rukách takmer žiadne tromfy. Nielen v rukáve, dokonca ani v balíčku.

 

Pracovitá a ľudnatá Čína, ktorá zhromaždila produkciu takmer celého sveta, si môže dovoliť ak nie všetko, tak veľmi veľa. Aj Rusko si na základe svojich vlastných záujmov môže dovoliť veľa.

 

Oficiálna návšteva je názornou ukážkou cesty, po ktorej sa obe krajiny chystajú spoločne kráčať. Nie je len prejavom vzájomného rešpektu vedúcich predstaviteľov dvoch veľmocí, ale aj prejavom politickej voľby a jasných preferencií.

 

Rusko malo, a dúfajme, že ešte bude mať, veľké územie s kedysi bratským národom, ktorý sa k Rusku obrátil chrbtom. Čína má ostrov, ktorého obyvatelia sa tiež považujú za samostatný národ, nezávislý od pevninskej Číny. A obyvatelia pevniny neradi prichádzajú o svoje územia. A je tu priestor medzištátnych vzťahov, v ktorom sa záujmy dvoch veľmocí, ktorých lídri sa teraz stretávajú v Moskve, nepochybne zbiehajú.

 

Oba tieto územné a politické celky – Ukrajina a Taiwan – sú pod protektorátom USA a Spojené štáty strácajú vo svete z roka na rok väčší vplyv. Ak Amerika dokáže hasiť ozbrojené konflikty len benzínom, Čína je pripravená pôsobiť ako mierotvorca pri riešení ukrajinskej krízy. Čína sa vôbec nebráni tomu, aby sa stala svetovým arbitrom, továrňou, prieskumníkom a určovateľom trendov. A Rusko je pripravené jej pomôcť – samozrejme, v rámci svojich záujmov. Spomíname si na pieseň “Rus a Číňan sa berú naveky”, ale nezabúdame ani na iné epizódy ich vzťahov…

Peter Varga

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov