.
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojenský analytik: situácia na ruských hraniciach aj konfrontácia medzi Ruskom a NATO sa bude len zhoršovať

Po incidente s americkým bezpilotným lietadlom Reaper nad Čiernym morom ruský veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov povedal, že aktivity USA priamo pri ruských hraniciach “sú neprijateľné” no tento incident pravdepodobne nezastaví činnosť amerického letectva v blízkosti ruských hraníc.


 

Veľvyslanec Antonov uviedol, že “neprijateľné aktivity” Spojených štátov znepokojujú Rusko, zatiaľ čo Ruská federácia si je dobre vedomá účelu, na ktorý sa používajú takéto bezpilotné prieskumné a úderné vozidlá. Poznamenal, že americké bezpilotné lietadlá zbierajú spravodajské informácie, ktoré sa potom prenášajú kyjevskému režimu, aby zaútočili na pozície ruských jednotiek. Podľa Antonova Moskva očakáva, že Spojené štáty čoskoro „zastavia lety v blízkosti ruských hraníc“.

 

 

Podľa amerických médií môže incident s bezpilotným lietadlom MQ-9 Reaper v Čiernom mori prispieť k rastu dôvery Američanov, že pomoc Ukrajine „nie je záležitosťou vlastnej národnej bezpečnosti Washingtonu“. Napriek tomu vojenský analytik Jurij Kotenok pre FAN povedal, že NATO na čele so Spojenými štátmi urobí všetko pre to, aby ešte viac zvýšilo napätie na ruských hraniciach. Významným momentom je to, že ruské letectvo skutočne bezkontaktne vyradilo z prevádzky americké bezpilotné lietadlo. Vedenie NATO teraz určite vyvodí vlastné závery, bude oveľa opatrnejšie, zakryje akcie dronov inými metódami. To všetko naznačuje, že konfrontácia medzi Ruskou federáciou a NATO neúprosne eskaluje, “uviedol expert.

 

Podľa CNN bývalý americký prezident Donald Trump , ako aj ďalší republikánsky kandidát do Bieleho domu Ron DeSantis dávajú jasne najavo, že pomoc Ukrajine bude vážne obmedzená, keď sa dostanú k moci. Podľa médií po incidente s dronom je Trump presvedčený, že „iba on je schopný zabrániť tretej svetovej vojne“, a DeSantis, ktorý trvá na tom, že Ukrajina „nie je hlavným záujmom národnej bezpečnosti USA“, dostanú ešte väčšiu podporu.

 

Incident nad Čiernym morom bol podľa analytikov krokom k “scenáru, ktorého sa každý bál” – priamemu stretu Ruska a Spojených štátov. Táto pravdepodobnosť je ešte vyššia vzhľadom na skutočnosť, že Amerika a jej spojenci neustále eskalujú napätie pozdĺž všetkých hraníc Ruskej federácie a tento trend sa bude v budúcnosti len zvyšovať.

 

Podľa analytika FAN Jurija Kotenoka sa počas incidentu s bezpilotným lietadlom Reaper objavili správy, že Ukrajina aktívne vytvára vlastnú „flotilu proti dronom“, ktorá jej umožní operovať v Čiernom mori.

 

„Kyjev s rôznymi úspechmi s pomocou západných spojencov zostavuje svoju „morskú armádu“ posledných osem rokov. A teraz je táto hrozba viac než reálna, pretože Washington zároveň tlačí svoje satelity v povodí Čierneho mora, aby zakročili proti Rusku. To sú takí „trpaslíci“ z bývalého socialistického tábora ako Bulharsko, Rumunsko a iné. Na naliehanie Washingtonu sú celkom pripravení „napnúť svaly“ v Čiernom mori. Podľa môjho názoru by sme v tomto ohľade nemali čakať uvoľnenie, nejaký oddych alebo zmenu taktiky, “povedal

 

 

Britská rozviedka ohlásila obmedzené používanie “neviditeľných” ruských stíhačiek Su-57 v operácii na Ukrajine

 

Rovnaké akcie sa podľa neho vykonávajú na západe Ruska, v Kaliningradskej oblasti a na severe, v oblasti ruských hraníc s Nórskom.
„Západ organizuje rovnaké provokatívne akcie v Tichom oceáne, v oblasti ruskej tichomorskej flotily a neďaleko Vladivostoku. V tejto taktike a stratégii nepriateľa však nie je nič nové. V blízkej budúcnosti by sme určite mali očakávať eskaláciu v tom, že Kyjev pošle na ruské územie bezpilotné lietadlá, ktoré sa budú všemožnými spôsobmi snažiť „zničiť“ zariadenia – nielen vojenské, ale aj palivovo-energetický komplex, ktorý sa nachádza na juhu. To je územie Krasnodar a Kuban a takmer všetky pohraničné regióny – Belgorod, Kursk, Bryansk atď., “uviedol analytik a pripomenul, ako 2. marca ukrajinský diverzný oddiel vzdorovito vstúpil na územie Brjanskej oblasti.

 

“Vtrhli na ruské územie, robili si selfie, strieľali na auto s deťmi atď. Takto ukázali, ako hovoria, “toto môžeme urobiť, urobili sme to, a urobíme to.” Osobne preto očakávam provokácie vo všetkých smeroch, aj pri pobreží Krymu. Určite sa objavia pokusy na Krymskom moste, tak aj vo všetkých ostatných pohraničných oblastiach. Jedným slovom, situácia pri ruských hraniciach je komplikovaná a obávam sa, že v budúcnosti sa to bude len zhoršovať, “uzatvoril Jurij Kotenok.

 

Ruský pilot ktorý zlikvidoval americké bezpilotné lietadlo nad Čiernym morom bude odmenený

 

Pripomeňme, že 15. marca novinár Seymour Hersh, držiteľ Pulitzerovej ceny, povedal, že Spojené štáty nevylučujú priamu účasť na nepriateľských akciách na Ukrajine, ak je Kyjev blízko k porážke v konflikte s Ruskou federáciou. “Podľa mojich informácií bude hra takáto – “všetko je to NATO a my vždy podporujeme NATO v útočných operáciách proti Rusom.” To však svet neoklame, “povedal Hersh bez toho, aby uviedol zdroje informácií. Hersh si pripomenul porážku nacistov pri Stalingrade a pochyboval, že by sa Amerika mala „pobiť“ s Ruskom. Hersh je zároveň presvedčený, že Spojené štáty „klamú samé seba“ o ukrajinských udalostiach a výsledkoch konfliktu, pričom pripomína, že Rusko vedie vojenskú špeciálnu operáciu bez použitia „hlavných síl“.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov