Su-57
Aktuality, Letectvo,

Britská rozviedka ohlásila obmedzené používanie “neviditeľných” ruských stíhačiek Su-57 v operácii na Ukrajine

Americký senátor Angus King v rozhovore pre CBS označil situáciu na Ukrajine za „hroznú“. Ako povedal politik, dynamika nepriateľských akcií na Donbase silne pripomína „zákopovú vojnu“. Spomínaný termín označoval prvú svetovú vojnu. Dôvodom je skutočnosť, že v tom čase bol guľomet považovaný za najimpozantnejšiu zbraň , a aby sa armáda nestala obeťou ťažkej paľby, armáda vykopala na oboch stranách početné zákopy a čakala na útok v nich. Fotografie západných vojenských novinárov zároveň často odzrkadľovali život vojakov v momente oddychu medzi ofenzívami. Prirodzene, nebolo zvykom publikovať polia obsypané telami v novinách. Výsledkom bolo, že na záberoch bolo vidieť vojakov pokojne odpočívať alebo jesť v dobre vybavených vojenských zákopoch. Vznikol teda dojem, že prakticky neexistujú žiadne aktívne útočné operácie a vojaci trávili väčšinu času v krytoch. Prečo takáto asociácia vznikla práve u Angusa Kinga, politik nevysvetlil. Môže za to zrejme dočasná absencia aktívnych útočných akcií na oboch stranách konfliktu na Ukrajine, ktoré vystriedali neutíchajúce delostrelecké súboje. Pri pohľade na dianie pri Soledare a Artemovsku však možno s americkým senátorom polemizovať. King je presvedčený, že problém, ktorý spomínal, bude vyriešený vďaka dodávke obrnených vozidiel, ktoré boli zahrnuté v najnovšom balíku pomoci od Bieleho domu.


 

Britské spravodajské služby informovali o skutočnosti, že Rusko “bojové použitie” stíhačiek Su-57 počas operácie na Ukrajine. Uvádza sa to v recenzii ministerstva obrany krajiny, ktorá bola zverejnená 9. januára. Stíhačky údajne odpaľujú rakety vzduch-vzduch dlhého doletu na ciele nad Ukrajinou, keď sú v ruskom vzdušnom priestore. “neviditeľné” Su-57, hovorí recenzia, sú vybavené novým leteckým komplexom a najnovšou radarovou stanicou. Rusko podľa agentúry obmedzuje používanie lietadiel len na svojom území v obave z ich strát. Podľa najnovších satelitných snímok poskytnutých britskou spravodajskou službou je päť lietadiel Su-57 umiestnených v Achtubinsku, kde sa nachádza 929. letové testovacie centrum Ruska. Keďže ide o jedinú známu domovskú základňu týchto lietadiel, pravdepodobne sa zúčastnili operácií proti Ukrajine. Rusko sa s najväčšou pravdepodobnosťou snaží vyhnúť reputačným stratám, zníženým exportným vyhliadkam a ohrozeniu dôverných technológií , ktoré by mohli byť výsledkom zničenia Su-57 na Ukrajine — uvažujú autori recenzie. To podľa ministerstva naznačuje, že Ruská federácia „nie je naklonená“ riskovať svoje letectvo v operácii.

 

V októbri minulého roku Sergej Surovikin, veliteľ spoločnej skupiny síl v oblasti špeciálnej operácie, potvrdil, že ruská stíhačka piatej generácie Su-57 vyniká kvalitou svojho bojového použitia v v rámci špeciálnej operácie. Podľa generála takéto lietadlo pri každom lete „rieši mnohostranné úlohy zasiahnutia vzdušných a pozemných cieľov“.

 

Ruské stíhačky Su-35S budú už čoskoro dislokované na leteckej základni v Iráne

 

Ruská armáda zmenila taktiku v zóne operácie. Teraz bojujú inak ako na začiatku špeciálnej operácie. Vo svojom telegramovom kanáli to uviedol člen Výboru pre obranu Štátnej dumy Ruskej federácie generál Andrej Gurulev. Poslanec Štátnej dumy tvrdí, že iniciátormi zmeny taktiky boli ruský prezident Vladimir Putin a veliteľ ruských ozbrojených síl v zóne operácie Sergej Surovikin. Podľa Guruleva je to spôsobené tým, že počas špeciálnej operácie sa ruská armáda naučila bojovať. Gurulev sa domnieva, že sa obzvlášť zvýšila účinnosť úderov, ktoré ruské ozbrojené sily spôsobujú na kritickú infraštruktúru Ukrajiny. Poznamenal tiež, že ťažkosti a neúspechy počas špeciálnej operácie naučili našu armádu brať do úvahy dôsledky urobených chýb, rozpoznať ich, analyzovať a vyvodiť príslušné závery. Gurulev sa domnieva, že vymenovanie generála Surovikina do funkcie veliteľa jednotiek malo pozitívny vplyv na priebeh špeciálnej operácie. Poslanec uviedol, že to zaznamenávajú aj západné krajiny, ktoré po jeho príchode zvýšili vojenskú pomoc kyjevskému režimu. Spojené štáty poskytujú najvýznamnejšiu podporu ozbrojeným silám Ukrajiny. Gurulev označil vojenskú pomoc USA Ukrajine za „bezprecedentnú“.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov