Su-35S VKS RF počas pristávacieho manévru pomocou brzdiacich padákov na spoločnom cvičení Aviadarts 2019, zdroj: wikimedia commons/Andrei
Aktuality, Letectvo,

Ruské stíhačky Su-35S budú už čoskoro dislokované na leteckej základni v Iráne

Iránsky novinár Reza Abbasi priniesol informácie o skorom dodaní prvých dvoch letiek, vyzbrojených ruskými viacúčelovými stíhacími lietadlami Su-35S. Tie majú byť rozmiestnené na 8. leteckej základni Shekari v meste Isfahán, ležiacej vo výhodnej strategickej polohe – rovnako ďaleko od severnej, západnej aj južnej hranice krajiny, vzdialenej asi 300 km od hlavného mesta Teherán. V blízkej dobe sa očakáva prílet 24 stíhacích lietadiel na uvedenú základňu, kde už medzičasom prebiehajú prípravy na prijatie moderných strojov.


 

Celkovo podľa uzavretej dohody, ako už bolo oznámené v nedávnej minulosti, dodá Rusko Iránu 64 (podľa iných zdrojov 60) nových stíhacích lietadiel Su-35S generácie 4++, ktorými Irán plánuje nahradiť morálne a technicky zastarané americké dvojmotorové bojové lietadlá Northrop F-5 a McDonnell Douglas F-4 Phantom II – tie sú do dnešných dní udržiavané prevádzkyschopnom stave pomocou domáceho leteckého priemyslu stále v činnej službe v Iránskych vzdušných silách. Medzitým iránski vojenskí piloti už v Rusku trénujú pilotáž na nových lietadlách.

 

Reza Abbasi tiež oznámil, že Rusko súhlasilo s dodaním do Islamskej republiky štyroch ťažkých transportných vrtuľníkov Mi-26. Na výmenu má Moskva od Teheránu dostať systémy rádioelektronického boja. V uverejnenom článku sa podelil aj o komentár náčelníka velenia Ozbrojených síl Iránu Mohammada Bagheriho ohľadom početných obvinení z dodávok bezpilotných lietadiel Rusku.
– Naše drony poskytneme tým, ktorí to podľa nás potrebujú, vychádzajúc pritom z našich národných záujmov,“ – citoval Abbasi slová náčelníka generálneho štábu.

 

Poľsko premiestnilo všetky svoje stíhačky MiG-29 ku Kaliningradskej oblasti. Skončia nakoniec na Ukrajine?

 

Iránsky novinár vo svojich článkoch už predtým odpovedal na podobné vyhrážky Kyjeva reagovať útokmi na Irán za vojenskú spoluprácu s Moskvou. Abbasi v nich varoval, že armáda Islamskej republiky vráti Ukrajinu do predindustriálnej doby, ak sa opováži zaútočiť na jeho krajinu.

 

Na záver však treba tiež zdôrazniť, že zo strany RF, napriek informáciám, ktoré zazneli v iránskych médiách, neboli vydané žiadne oficiálne vyhlásenia týkajúce sa skorých dodávok najmodernejších stíhacích lietadiel Su-35S generácie 4++ do Iránu.
Ivan Stodola

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov