.
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Ruský pilot ktorý zlikvidoval americké bezpilotné lietadlo nad Čiernym morom bude odmenený

Ruskí vojnoví korešpondenti sa rozhodli odmeniť pilota ťažkej stíhačky Su-27, ktorý sa zúčastnil na „neekologickom a neprofesionálnom“ sprievode dronu MQ-9 Reaper, ktorý spadol do vôd Čierneho mora. Povedal to novinár a odborník Vladislav Šurygin. Ruský pilot tak získa 1 milión rubľov, ďalších 100 tisíc rubľov mu venujú jednotky bezpilotných lietadiel. Okrem toho pilot dostane kombinézu, hodinky, čižmy a nový typ núdzovej výbavy.


 

 

Šurygin pripomenul, že súčasné „potopenie“ amerického dronu za účasti ozbrojených síl RF nebolo prvé v nedávnej histórii. V rokoch 2019-2020 boli v Líbyi zničené dva americké a jeden taliansky dron MQ-9. Z toho boli obvinení Wagnerovci, ktorý bolí vyzbrojení raketovým systémom protivzdušnej obrany Pancir. Hlavný veliteľ Lýbijskej armády, Chalifa Haftar, ktorý mohol tiež použiť tento raketový komplex, bol vtedy „označený“ za oficiálne zodpovedného za to, čo sa stalo.

 

Pentagon sľúbil zverejniť video z incidentu medzi ruským bojovníkom SU-27 a americkým MQ-9 Reaper po odtajnení

 

Včera večer sa objavila správa o páde amerického bezpilotného lietadla MQ-9 Reaper, ktoré letelo nad vodami Čierneho mora niekoľko desiatok kilometrov od pobrežia Krymského polostrova. Americkí predstavitelia neskôr potvrdili stratu dronu. Podľa generála Jamesa Heckera, veliteľa vzdušných síl v Európe a Afrike, dron letel a bol zasiahnutý v neutrálnom vzdušnom priestore. Podľa amerického letectva spôsobila pád dronu dvojica ruských stíhačiek Su-27. Jedno z lietadiel, ktoré vyletelo zachytiť dron, údajne použilo známu techniku – otvorilo výpustný ventil a vylialo na dron palivo, ktorého prúd poškodil hlavný rotor lietadla MQ-9. USA dokonca označili tento manéver za “ekologicky neopodstatnený”.

 

Britská rozviedka ohlásila obmedzené používanie “neviditeľných” ruských stíhačiek Su-57 v operácii na Ukrajine

 

Nad vodami Čierneho mora nepretržite a dlhodobo operujú prieskumné lietadlá NATO. Bezpilotné lietadlá RQ-4 koordinujú vzdušné útoky Kyjeva a otvorene provokujú ruské ozbrojené sily. Nie je nič prekvapujúce, že ďalší vzdušný objekt letiaci v blízkosti polostrova Krym bol braný ako hrozba. Je to úplne logické na pozadí pravidelných náletov ukrajinských dronov na Krym, ktoré sa uskutočňujú s priamou podporou USA.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov