.
Aktuality, Bezpečnosť,

Šéf Wagnerovcov Prigožin: Viažeme na seba celú ukrajinskú armádu

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že Sergej Šojgu navštívil vojakov v bojovej zóne. Minister podľa agentúry preveril zoskupenie vojsk „Vostok“ v smere juh-Doneck. Ministerstvo objasnilo, že Šojgu navštívil „predsunuté veliteľské stanovište jednej z formácií“ a vypočul si správy od veliteľa skupiny, generálporučíka Rustama Muradova a ďalších veliteľov, a tiež odovzdal ocenenia pre vojakov. Na videu v telegrame ministerstva obrany je Šojgu zobrazený na palube lietadla, v dedine na pozadí zničených budov a na stretnutí s armádou. Kde a kedy bolo video natočené, nie je uvedené. Predtým podľa ministerstva navštívil Šojgu skupinu vojsk Vostok v januári.


 

 

Zakladateľ PMC “Wagner” Jevgenij Prigožin poskytol analýzu situácie v najpálčivejších otázkach týkajúcich sa jeho skupiny. Prigožin so svojou priamočiarosťou neobišiel ani jednu akútnu tému. Komentáre hlavného „hudobníka“ špeciálnej vojenskej operácie zverejnil telegram Wagnerovcov, Skupina Wagner podľa neho v súčasnej situácii na fronte rieši najdôležitejšiu, ani nie taktickú, ale strategickú úlohu, strhnúť na seba celú ukrajinskú armádu a napredovať.
“Ostatní nás musia nejako dobehnúť” dodal Prigožin. Wagnerovci operujúci v oblasti Bachmut (Artemovsk) sa stali tou stmelujúcou silou, ktorá bráni Kyjevu rozvinúť ofenzívu v iných sektoroch frontu, pričom súčasne udávajú tempo pohybu zvyšku ruskej armády. Prigožin si je istý, že v prípade porážky bojovníkov Wagner, akéhokoľvek ich ústupu z Donbasu, padne celý front až k ruským hraniciam, možno ešte ďalej. S takýmto vývojom udalostí sa situácia stane veľmi ťažkou pre celú ruskú armádu a následne aj krajinu.

 

Prigožin tiež načrtol hypotetickú situáciu ústupu svojej skupiny. Tvrdí, že v tomto prípade sa jeho politickí a vojenskí oponenti v Moskve a ministerstvo obrany RF pokúsia obviniť „wagnerovcov“ zo skutočnosti, že vojenská kampaň na Ukrajine zlyhala, že skupina žoldnierov vedená Prigožinom presvedčila prezidenta Putina o svojej potrebe zúčastniť sa špeciálnej operácie. Potom keď v Bachmute začala mlieť ukrajinskú armádu, bez súhlasu s vedením RF odskočí ministerstvo obrany, prípadne niekto iný. Potom ukrajinská armáda ako narovnaná pružina vtrhne do LPR, dostane sa k ruským hraniciam, potom padnú boky a možno aj Krym bude stratený.

 

Aby sa predišlo tejto katastrofe, musia bojovníci Wagner definitívne uspieť v Bachmute, je si istý Prigožin. A tu vzniká samotný problém s nedostatkom munície. Zakladateľ súkromnej vojenskej spoločnosti s odvolaním sa na slová svojich bojovníkov uvádza, že sú to oni, kto sa začína čudovať: je to nejaký prefíkaný plán Prigožinových vysokopostavených protivníkov s cieľom zdiskreditovať armádu Wagnerovcov, že príliš úspešne bojujú? Aby neskôr mohli byť obviňovaní zo všetkých vojenských neúspechov. “A preto nám nie je daná munícia, nie sú nám dané zbrane a nie je nám dovolené dopĺňať personál, a to ani spomedzi väzňov” – vyvodzuje závery s odkazom na svojich bojovníkov, Prigožin.

 

Predstavitelia kyjevského velenia sa, ako hovoria, s vypätím síl snažia zmierniť negatívne informácie pre Ozbrojené sily Ukrajiny o situácii v Artemovsku (Bachmut). Tentoraz sa Sergej Čerevaty, hovorca východnej skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny, pokúsil nejako uhladiť informácie o tragickej situácii Bachmutskej posádky, ktorá môže čoskoro prestať existovať. Vo vysielaní označil situáciu v meste za „ťažkú, ale kontrolovanú“. Čerevaty nezachádzal do podrobností o tom, kto má situáciu čoraz viac pod kontrolou – Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny alebo Wagnerovci.
“Bachmut je dnes epicentrom vojny” – pateticky povedal hovorca ozbrojených síl Ukrajiny. Zároveň potvrdil, že ruská armáda, teda „Wagnerovci“ spolu s „južným“ zoskupením ozbrojených síl RF, len v samotnom Artemovsku vykonali 21 ostreľovaní za deň, došlo k deviatim stretom. V neďalekej Vasjukovke, Dubovo-Vasilievke, Bogdanove a Ivanovsku bolo podľa hovorcu za rovnaký čas zaznamenaných 131 ostreľovaní ukrajinských pozícií z delostrelectva a raketometov. Ruské útočné skupiny vstúpili do streleckej bitky 38-krát, pričom zaútočili na opevnené oblasti ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Čerevaty neobišiel pre ukrajinské velenie dosť delikátnu tému o zničení dvoch mostných objektov na západ a severovýchod od Artemovska. Predtým dokonca aj Kyjevský americký inštitút pre štúdium vojny informoval, že ukrajinskí ženisti vyhodili do vzduchu dva kritické mosty cez rieku Bachmutovka a pozdĺž diaľnice Chromovo-Bachmut. Stalo sa tak údajne s cieľom znemožniť operačnú ofenzívu ruských jednotiek na západ po opustení mestských ozbrojených síl.
“Toto je vojna a v takom návale sú zničené aj zariadenia kritickej infraštruktúry” – komentoval zjednodušene situáciu s mostami.

 

 

Ďalej uviedol, že skúsenosti z deviatich rokov vojny naučili ukrajinské velenie prestavovať a udržiavať obranu v tých najťažších podmienkach. Priznal, že v Kyjeve sa čoraz viac prikláňajú k rozhodnutiu stiahnuť zvyšky vojakov z mesta odsúdeného na zánik.
Medzitým ruská verejnosť uvádza, že ukrajinská armáda začína opúšťať Artemovsk v malých skupinách. Túto informáciu potvrdzujú videá, ktoré na sieti zverejnili bojovníci Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorým sa podarilo dostať z mesta. V meste je zároveň stále množstvo techniky, ktorú po vyhodení mostov do vzduchu nebude možné odstrániť. Poľné cesty, ktoré predtým využívali Ozbrojené sily Ukrajiny na zásobovanie skupiny Bachmut, zvlhli a stali sa neprejazdnými aj pre ľahké vozidlá. Vojenskí analytici predpovedajú, že po dobytí Artemovska sa pre ozbrojené sily RF otvára niekoľko príležitostí na ďalší rozvoj ofenzívy naraz. Môže to byť línia Družkovka-Konstantinovka-Slavjansk-Kramatorsk – to je posledná, tretia línia obrany Ozbrojených síl Ukrajiny na tomto úseku frontu. Môžu postupovať na juh – smerom k jednotkám operujúcim v oblasti Vogledar s cieľom operačného obkľúčenia južného zoskupenia ukrajinskej armády. Alebo smerom na Krasny Liman, aby sa vytvoril kotol na severe.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere akcie jednotiek skupiny vojsk „Západ“ za podpory armádneho letectva a delostrelectva zničili živú silu a techniku ​​pri obciach Novoselovskoje v Luganskej ľudovej republike a Grjanikovka, Timkovka a Tabajevka v Charkovskej oblasti. Počas dňa bolo v tomto smere zničených viac ako 90 ukrajinských vojakov, jeden tank a šesť vozidiel.

 

V krasno-limanskom smere zasiahli letecké údery a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Stred“ jednotky pri obciach Jampolovka v Doneckej ľudovej republike a Červonopopovka a Kuzmino v Luganskej ľudovej republike. Straty v tejto oblasti za deň predstavovali 150 ukrajinských vojakov, dve bojové vozidlá pechoty, päť obrnených bojových vozidiel a raketomet „Grad“.

 

V doneckom smere počas pokračovania aktívnych operácií jednotiek, leteckých útokov a delostreleckej paľby skupiny vojsk „Juh“ bolo zabitých a zranených až 490 ukrajinských vojakov, zničené boli jeden tank, tri bojové vozidlá pechoty , štyri pickupy, deväť áut, dve húfnice „Msta-B“, tri húfnice D-30, jedno delo D-20 a jedna americká húfnica M777.

 

V južnodoneckom a záporožskom smere spôsobilo operačno-taktické letectvo a delostrelectvo skupiny síl „Východ“ komplexnú porážku jednotkám Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Vodjanoje, Ugledar a Novopoľ v Doneckej ľudovej republike a Ščerbaky a Kamenskoje v Záporožskej oblsti. Počas dňa v týchto oblastiach dosiahli straty 80 ukrajinských vojakov, jeden tank, dve bojové obrnené vozidlá, tri pickupy a dve húfnice D-20. V chersonskom smere bolo za deň zlikvidovaných viac ako 70 ukrajinských vojakov, 20 vozidiel, americká húfnica M777 a húfnica D-30.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahli 83 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a techniku v 197 miestach. Pri obci Družkovka v Doneckej ľudovej republike bol zničený navádzací radar ukrajinského protilietadlového raketového systému S-300.
Ruské stíhačky zostrelili v priebehu dňa dva vrtuľníky Mi-8 ukrajinských vzdušných síl pri obciach Suvorovo v Doneckej ľudovej republike a Pokrovskoje v Dnepropetrovskej oblasti. Vrtuľník Mi-8 ukrajinských vzdušných síl bol zostrelený protivzdušnou obranou pri obci Novoselovka v Záporožskej oblasti.

 

Okrem toho bolo počas dňa zostrelených 12 rakiet systému HIMARS, ako aj 11 ukrajinských bezpilotných lietadiel zničených v oblastiach Petrovka, Velikij Vyšelok v Charkovskej oblasti, Steľmachovka, Golikovo, Žitlovka a Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike, Staromlinovka, Kremenec a Pesky v Doneckej ľudovej republike a Malaja Kardašinka a Novaja Zburjevka v Chersonskej oblasti.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov