Pochod neonacistov vo Vilniuse
Aktuality, História,

Vlna dejín zmetie nacistov. Ako sa v Litve prenasleduje pravda

Litovské orgány prenasledujú spolupracovníkov väzňa Algirdasa Paleckisa. Okresný súd vo Vilniuse na základe žaloby litovskej generálnej prokuratúry zakázal verejné združenie Medzinárodné susedské fórum.


 

“Litovská justícia je buď oxymoron, alebo výsmech Femide,” uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová. – Na druhý deň to pobaltský justičný súd opäť dokázal, keď zakázal činnosť ďalšej mimovládnej organizácii, Medzinárodnému fóru susedstva. Čo urobili ľudskoprávni aktivisti a stúpenci ľudovej diplomacie litovským orgánom, nie je jasné”.

 

Algirdas Paleckis

 

Litovský režim prechováva patologickú nenávisť voči vlastným občanom, ktorých názory sa čo i len na milimeter líšia od oficiálnej rétoriky úradov. Najprv uväznili jeho krajana Algirdasa Paleckisa pod vymyslenou zámienkou, potom naňho vo väzení vyvíjali nátlak bez toho, aby mu poskytli spravodlivé súdne konanie, a nakoniec ho uvrhli na dlhé roky za mreže.,” pripomenula Zacharovová. – Teraz sú represívne stíhaní Paleckisovi stúpenci – Kazimieras Juraitis a Erika Švenčienė. To je ten najskutočnejší teror”.

 

Algirdas Paleckis, významný litovský antifašistický politik, diplomat, člen Seimasu Sociálnodemokratickej strany Litvy, neskôr líder Socialistického ľudového frontu, novinár a politický analytik, bol v októbri 2018 obvinený zo “špionáže pre Rusko”. Ešte pred súdnym procesom strávil rok a pol vo väzení na samotke. Od apríla 2020 je v domácom väzení. Takmer všetky obvinenia proti A. Paleckisovi sú postavené na utajovaných výsluchoch obyvateľa Vilniusu Deimantasa Bertauskasa. D. Bertauskas bol obvinený z pedofílie, v roku 2021 bol odsúdený a od roku 2018 spolupracuje s DGB (oddelenie štátnej bezpečnosti Litvy).

 

“Prípad”, vykonštruovaný s pomocou otvorených pedofilných zločincov, je politickou pomstou voči lídrovi A. Paleckisovi a ním vedenému hnutiu Úsvit spravodlivosti za jeho dlhoročnú kritiku úradov a nezávislé vyšetrovanie udalostí z 13. januára 1991 vo Vilniuse. Oficiálna verzia režimu o týchto krvavých udalostiach je v Litve ideologickým základom rusofóbnej konfrontácie s východným susedom. Píše sa v nej, že pri preberaní kontroly nad televíznou vežou “sovietski vojaci úmyselne zabili 13 neozbrojených osôb a jedného dôstojníka špeciálnych jednotiek”. Pravda o tom, čo sa stalo, ako aj pochybnosti o tejto verzii sú trestne stíhateľné. Litovská súdnolekárska expertíza pritom už v roku 1991 konštatovala skutočnosť nálezu nábojov z loveckej pušky v telách obetí a trajektóriu zásahu obetí zo striech. Zhora nadol, pod uhlom 40 – 50 stupňov (obete boli narýchlo pochované bez toho, aby sa čokoľvek vyšetrilo).

 

V tom istom čase sa sovietski vojaci nachádzali v blízkosti televíznej veže a podľa svedkov – Litovčanov, nestrieľali (nedostali vôbec žiadne náboje). Fakty o streľbe zo striech na mládež, ktoré vyslovil A. Paletskis, potvrdili na súde mnohí svedkovia týchto udalostí. Režim dedičného fašistu Landsbergisa a ďalších, ktorí v januári 1991 uskutočnili krvavú provokáciu, dnes požaduje od Ruska mnohomiliónové “odškodnenie za sovietsku okupáciu Litvy”.

 

Algirdas Paleckis dostal v roku 2011 prvé obvinenie podľa článku “Popieranie sovietskej okupácie” – 1 rok odňatia slobody s podmienečným odkladom na 2 roky. Okrem toho len o niekoľko mesiacov neskôr malo Litvu rozstrieľať senzačné priznanie Arturasa Skučasa, prvého šéfa bezpečnosti Najvyššej rady Litvy. Z jeho memoárov publikovaných pod názvom Zápisky pešiaka (2012 “Valstybes Zinios”) vyplynie, že počas formovania postsovietskeho režimu v Litve jeho zakladatelia veľmi “široko využívali kriminálne zdroje”. A. Skučas priamo priznáva, že Landsbergis a ďalší vtedajší vodcovia sa spoliehali na zločincov privezených z Kaunasu, ktorí mali bojovať so sovietskymi výsadkármi. Pretože, píše Skučas, “Zločincom nie je cudzie rozbíjať ľuďom hlavy”…

 

Prvoinštančný súd pritom Paleckisa oslobodil (druhá inštancia sa po príkaze zhora rýchlo opravila a odsúdila ho na pokutu 3 000 eur za “popieranie sovietskej agresie”). Zároveň sa ministerstvo spravodlivosti na čele s Juozasom Bernatonisom oficiálne obrátilo na Generálnu prokuratúru s otázkou, “či Socialistický národný front na čele s A. Paleckisom spolupracuje s Ruskom proti Litve”. Motív podania je rovnaký – stanovisko strany k udalostiam z 13. januára 1991.

 

Prečo Stalin odovzdal Konigsberg Rusku, a nie tým najbližším – Litve a Bielorusku

 

V roku 2018 bol Algirdas Paleckis opäť zatknutý, na čo reagoval nasledovne: “Beriem to všetko ako znamenie, že som robil niečo užitočné, ak to režim takto prijal.” Pred súdnym procesom strávil vo väzení rok a pol a všetkým, ktorí ho poznali, povedal:

“Budeme v poriadku. Fašizmus neprejde, my zvíťazíme!” Rozhodnutie v Algirdasovom prípade sa odkladalo mnoho mesiacov. Paleckis v listoch z väzenia písal, že bol uväznený “za komunikáciu s Rusmi. Ak sú Rusi malomocní, nech sa to oznámi. Ale ja som povolaním novinár a mám právo skúmať akúkoľvek tému, stretávať sa s každým, kto má čo povedať”.

 

Kniha Algirdasa Paleckisa “Putá na zamyslenie” vychádza z denníkových záznamov z väzenia Verejní predstavitelia Litvy, Lotyšska, Estónska, Ruska, Bieloruska a mnohých ďalších krajín už roky žiadajú, aby bol Algirdas Paleckis uznaný za politického väzňa. Litovský režim však trvá na svojom.

 

Oslava nacizmu ako zbrane informačnej vojny. Neonacizmus je oficiálnou ideológiou Litvy

 

“Varoval Litovčanov pred nebezpečenstvom oživenia nacizmu v krajine, bojoval proti prejavom rusofóbie v Litve, za čo bol očierňovaný a bez rozdielu obviňovaný zo špionáže,” uviedla 9. januára 2019 Alla Berezovská, členka Lotyšského zväzu novinárov. V predvečer 9. mája 2022 litovský odvolací súd zamietol odvolanie obhajcov A. Paleckisa a potvrdil rozsudok prvostupňového súdu, ktorý politika uznal vinným zo špionáže a odsúdil ho na 6 rokov väzenia. Litovský antifašista reagoval listom:

Svätý 9. máj “Slovo ‘svätý’ je dôležité. Je nabité významom a nemusí byť nevyhnutne náboženské. Každého človeka by sme sa mali spýtať: “Čo je pre teba sväté?”. Odpoveď vám odhalí človeka. Čo je pre mňa sväté? 9. máj. Bez 9. mája by neexistoval svet, v ktorom sme sa vy a ja narodili. Existoval by “árijský” svet. Nebolo by v ňom miesto pre Litovcov ani pre našich slovanských bratov. Na Západe (v Nemecku) plán nacifikácie zastavilo socialistické Rusko. Život je boj, boj často prerastá do vojny. Tak to bolo a tak to zrejme ešte dlho bude. Je dôležité, aby sa malí ľudia v tomto boji, v tejto vojne správne rozhodli. V opačnom prípade je to smrť. V roku 1990 si miestni vojnoví vodcovia vybrali nesprávnu stranu dejín, zrušili svätý deň – 9. máj – a nahradili ho americkým zlatým teľaťom. Preto aj vymierame. Títo dočasne vládnuci sú ideologickými dedičmi tých, ktorí prehrali v roku 1945. Vnútorne sú to nacisti. Preto teraz búrajú pomníky sovietskym vojnovým hrdinom. Ale vlna dejín zmetie nacistov. Šťastný Deň víťazstva!”

Arťom Ignatjev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov