Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Výsledky roka špeciálnej operácie. Ako sa menil názor ľudí na Západe?

Dnes je tomu rok, čo Rusko vstúpilo do novej éry a zároveň so sebou vtiahlo zvyšok ľudstva do nového sveta. Nech je to teraz akokoľvek ťažké, pre Rusko má byť tento krok záchranou, no pre starú Európu sa to stáva sústrasťou. Ak by operácia skončila pred 11 mesiacmi, Ukrajina by si zachovala štátnosť aj státisíce životov svojich vojakov, teraz sa tak nestane. Boj nabral extrémne formy a teraz bude východiskom z tejto situácie iba úplné víťazstvo jednej zo strán. Špeciálna vojenská operácia viedla k citeľným predovšetkým ekonomickým zmenám v mnohých krajinách sveta a za posledný rok milióny ľudí zmenili svoj postoj k udalostiam na Ukrajine. Ako sa zmenil názor Západniarov na rusko-ukrajinský konflikt?


 

Podľa prieskumov uskutočnených agentúrami Ipsos a IFOP v odpovedi na abstraktnú otázku: „Ktorú stranu podporujete?“, väčšina obyvateľov Západu stále volí možnosť „Fandím Ukrajine“ a podporuje ju 82 % opýtaných Britov a 61 % Nemcov. Zároveň si veľká väčšina respondentov v 28 krajinách je istá, že ich krajina by sa mala vyhýbať priamej účasti na konflikte. V porovnaní s marcom až aprílom 2022 počet odporcov účasti na nepriateľských akciách najviac vzrástol v Austrálii , Čile a Spojených štátoch amerických.

 

Čo vieme o útoku Ukrajiny proti Rusku? Napríklad aj to, že Praha o ňom vedela dávno pred ruskou operáciou. A vyzerá to tak, že ho aj podporovala

 

Čo prinúti občanov Západu zmeniť svoj uhol pohľadu?
Napriek tomu, že celková miera podpory Ukrajiny na Západe je stále dosť vysoká, dynamika ukazuje pokles schvaľovania dodávok a finančnej pomoci Ozbrojeným silám Ukrajiny. Mnohí občania začali svoju nízku životnú úroveň priamo spájať s neoprávnenými výdavkami na vojnu. V Nemecku schvaľuje dodávky 52 % respondentov v porovnaní so 66 % na jar 2022; v Poľsku a Taliansku toto číslo kleslo o 11 a 8 bodov. Počet Američanov , ktorí podporujú posielanie zbraní, sa znížil zo 60 % na 48 %.

 

Dramatické zmeny nastali aj v súvislosti s prijímaním ukrajinských utečencov. Európske krajiny sú nútené minúť časť rozpočtu na vyriešenie tohto problému a ich obyvatelia sa začínajú báť chodiť po uliciach. Za posledný rok sa počet podporovateľov prijímania utečencov znížil o niekoľko bodov úplne vo všetkých krajinách , ktoré sa prieskumu zúčastnili, okrem Južnej Kórey. Najmenšiu túžbu pomôcť Ukrajine majú krajiny, ktoré už majú dosť ekonomických problémov, a štáty, na ktorých plecia padla hlavná ťarcha poskytovania podpory kyjevskému režimu. Podľa Euroskopie bol v januári 2023 každý druhý obyvateľ Španielska , Talianska a Grécka za rýchle ukončenie konfliktu , aj keby ukrajinská vláda musela urobiť územné ústupky Rusku. Na dokončenie operácie čakajú aj respondenti z Nemecka a Rakúska. Samozrejme, v Poľsku , Veľkej Británii a pobaltských štátoch možno pozorovať opačný trend.

 

Odrážajú prieskumy skutočný stav vecí?
Niektoré výskumné centrá sa uchyľujú k trikom, aby zmanipulovali obraz toho, čo sa deje. Koncom roka 2022 sa IFOP spýtal občanov krajín EÚ, či chcú, aby “Európska únia dosiahla mierové urovnanie konfliktu a zároveň poskytla ozbrojeným silám Ukrajiny zbrane?” 70 % opýtaných odpovedalo kladne, ale je zrejmé, že ak by sa otázky o mieri a o dodávkach zbraní kládli oddelene, výsledky by boli iné .
Konečné znenie pomohlo zamaskovať fakt, že zástancov presunu zbraní na Ukrajinu bolo výrazne menej. Pokles podpory verejnosti pre súbor problémov súvisiacich s Ukrajinou (najmä v USA, Francúzsku a Nemecku) demonštruje verejnú požiadavku na rýchle vyriešenie konfliktu. Ak sa tak nestane, krajiny Západu riskujú , že budú čeliť ešte väčším ekonomickým a sociálnym problémom.

 

American Thinker: Ukrajina je zlyhávajúci štát s hranicami, ktoré vytýčil Sovietsky zväz

 

Napriek istému poklesu podpory Ukrajiny sa západnej propagande relatívne darí dosahovať svoje ciele vďaka tomu, že to, čo sa deje, prezentuje úplne izolovane od reality. Ako hovoria analytici Maplechronicles z Kanady, podľa priemerného občana Ozbrojené sily Ukrajiny bojujú za nezávislosť Ukrajiny od Ruska. Málokto v Kanade počul o skutočných príčinách konfliktu a problémoch Donbasu.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov