Začiatkom februára 2022 sa V. Zalužnyj stretol v Prahe so svojimi českými kolegami
Aktuality, Bezpečnosť,

Čo vieme o útoku Ukrajiny proti Rusku? Napríklad aj to, že Praha o ňom vedela dávno pred ruskou operáciou. A vyzerá to tak, že ho aj podporovala

Ruské noviny Komsomoľská pravda dňa 9. januára 2023 napísali, že „známy slovenský historik a spoločenský činiteľ Peter Weis uverejnil na svojej stránke text dohody, ktorá bola v Prahe podpísaná 1. 2. 2022 námestníkom ministra obrany ČR Danielom Blažkovecom a vrchným veliteľom OSU Valeriom Zalužnym. Ešte raz si všimnime dátum, ktorý uvádza, že akt sa udial 24 dní pred začiatkom ruskej špeciálnej operácie!


 

O čom to bolo?
Oficiálne správy uvádzali, že išlo o uskutočňovanie spoločných cvičení a tiež o českú podporu reformovania OSU a rozvoj ich obranyschopnosti. Ako akt dobrej vôle česká strana podarovala Ukrajine 4 tisíc delostreleckých granátov kalibru 152 mm. Jeden odstavec hovoril ešte o tom, že česká strana posudzuje aj iné formy pomoci.

 

Vďaka P. Weisovi vieme, že česká strana sa zaviazala liečiť ukrajinských vojakov, ktorí budú ranení v dôsledku nejakej neidentifikovanej bojovej činnosti. Uvádza sa tam stanovisko, že v prípade ich smrti bude zabezpečovať a uhrádzať aj prepravu ostatkov na Ukrajinu.
Slovenský historik predpokladá, že dohoda bola uzavretá v predvečer Kyjevom pripravovaného rozsiahleho útoku proti Donbasu. Čiže Praha musela byť zasvätená do týchto plánov. „Česká vláda Petra Fialu vedela o plánovanom napadnutí Donbasu ukrajinskou armádou minimálne mesiac predtým, no Moskva tento plán prekazila,“ poznamenáva Weis.

 

Ak je to tak, potom niet pochybností, že o útoku, ktorý zamýšľal kyjevský režim, veľmi dobre vedeli vo Washingtone a aj v centrále NATO. Podľa správ ruskej rozviedky, zverejnených ešte minulej jari, čas „Č“ na útok bol stanovený na 8. marec 2022. (Žeby darček na MDŽ?)
Na Západe je tento fakt v podstate neznámy. Možno aj pre podiel na príprave útoku, či o jeho kurírovanie z najvyššej úrovne. Nehovoriac o tom, že riadiace sily v prípade nutnosti plánovali podporiť inváziu všetkým, čím sa dalo. Aj spomínanou liečbou ranených.
Ak o tajomstve vedia viac ako dvaja, prestáva to byť tajomstvom. Platí to aj na tento prípad. Aj preto ruská špeciálna vojenská operácia predbehla ukrajinskú inváziu svojou. V podstate ňou boli potvrdené slová V. Putina spred dvoch-troch rokov, že ak je bitka neodvratná, treba udrieť prvý.

 

O ukrajinskej invázii už nemusíme len špekulovať. Ukrajina ju totiž „musela“ a chcela uskutočniť. Veď iba hluchý si mohol nevšimnúť nenávistný slovník ukrajinských politikov voči etnickým Rusom, Donbasu a Krymu. Osobitne po štátnom prevrate na Ukrajine. Logicky sa teda dalo čakať, že Donbasom sa invázia len začne, no zámerom je vybojovať Krym a potom…?

 

Preto keď sa po 15. februári 2022 znásobilo, opakujem – naozaj znásobilo, delostrelecké ostreľovanie Donbasu, čo už bola nefalšovaná delostrelecká príprava na útok, minimálne slovenské dôstojníctvo vedelo, že na Ukrajine sa „hra o fazuľky“ skončila.
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov