Ilustračné foto: Henry Kissinger s čínskym prezidentom 2019
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo Čína predstavila plán na riešenie ukrajinskej krízy

Rusko od 24. februára uskutočňuje na Ukrajine špeciálnu vojenskú operáciu. Podľa prezidenta Vladimira Putina je jej konečným cieľom oslobodenie Donbasu a vytvorenie podmienok zaručujúcich bezpečnosť samotného Ruska. Moskva zároveň opakovane naznačila, že je pripravená na rokovania, Kyjev ich zakázal legislatívne.. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ešte na samite G20 v novembri minulého roka povedal, že “Minsk 3 nebude”. Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov uviedol, že takéto slová absolútne potvrdzujú postoj Kyjeva, ktorý nie je ochotný rokovať.


 

Čínske ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo vyhlásenie so svojím postojom k politickému urovnaniu ukrajinskej krízy, dokument zverejnený na oficiálnej webovej stránke ministerstva obsahuje 12 bodov. Okrem odsekov obsahujúcich formálne vyhlásenia a odvolania je v dokumente veľa zaujímavostí.

 

1.Zdôrazňuje potrebu rešpektovať suverenitu a územnú celistvosť všetkých krajín a konštatuje, že “všetky krajiny sú si rovné bez ohľadu na ich veľkosť, silu alebo bohatstvo. Poukazuje sa na potrebu rovnakého a jednotného uplatňovania medzinárodného práva a na odmietnutie dvojitých štandardov. Prvý bod sa týka rešpektu Číny k suverenite všetkých krajín. Musí sa dodržiavať zásada územnej celistvosti a z praxe medzinárodných vzťahov sa musia vylúčiť dvojité normy. Tu si môžete všimnúť akúsi výčitku voči Rusku , pretože mnohé štáty používajú práve tento princíp medzinárodného práva ako argument proti začatiu operácie. V Číne však nemohli písať inak. V otázke Taiwanu sa Peking vždy odvoláva na zásadu územnej celistvosti. Nepísaním tohto textu by Čína poškodila aj vzťahy s Indiou , ktoré v poslednom čase nie sú práve najlepšie.

 

2.Peking vyzval na opustenie mentality studenej vojny a zdôraznil, že regionálnu bezpečnosť nemožno dosiahnuť na úkor posilňovania a rozširovania vojenských blokov. Zdôraznil, že legitímne bezpečnostné záujmy a obavy všetkých krajín by sa mali náležite zohľadniť. Veľmi populárna fráza čínskeho ministerstva zahraničia. Často sa používa na brífingoch, keď ide o akúkoľvek akciu USA a ich spojencov proti Číne. Ide o to, že bezpečnosť by sa nemala dosahovať rozširovaním vojenských blokov. Navyše, bezpečnosť tej či onej krajiny by nemala byť zabezpečená na úkor bezpečnosti iných štátov . To znamená, že Čína chápe pozíciu Ruska a tiež sa stavia proti rozširovaniu NATO a prilievaniu oleja do ohňa konfliktu. Jasná podobnosť s Globálnou bezpečnostnou iniciatívou , ktorú Čína predstavila len nedávno. Vyhlásenia v tomto odseku sa vzťahujú aj na Indiu a Japonsko . Krajiny v poslednom čase budujú vojenské kapacity a pripravujú sa na možný konflikt v regióne.

 

3.V treťom odseku s názvom “zastaviť nepriateľstvo a zastaviť vojnu” sa objasňuje, že “v konfliktoch vojny nemajú víťazov”. Čína sa domnieva, že všetky strany by mali zachovať zdržanlivosť, neprilievať olej do ohňa a zabrániť ďalšej eskalácii ukrajinskej krízy alebo dokonca tomu, aby sa vymkla spod kontroly. Zdôrazňuje tiež, že je potrebné obnoviť priamy dialóg medzi Moskvou a Kyjevom. Podľa Pekingu by ostatné strany konfliktu mali podporovať zámery Ruska a Ukrajiny rokovať . Toto je možno výčitka voči Spojenému kráľovstvu – v apríli 2022 Times napísali, že Boris Johnson vyzval Kyjev, aby sa neponáhľal s uzavretím mierovej zmluvy s Ruskom.

 

4.Štvrtý bod je venovaný mierovým rokovaniam. Čínska strana poukazuje na to, že dialóg a rokovania sú jediným skutočným východiskom z ukrajinskej krízy. Konštatuje sa potreba vytvoriť podmienky a poskytnúť platformu na obnovenie rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou;

 

5.Peking uviedol, že je potrebné podporovať všetky opatrenia, ktoré prispievajú k zmierneniu humanitárnej krízy, a že je neprípustné politizovať humanitárne otázky;

 

6.V šiestom bode Čína vyjadrila podporu výmene vojnových zajatcov medzi Moskvou a Kyjevom a poznamenala, že všetky strany by na to mali vytvoriť priaznivejšie podmienky. Zdôraznila sa potreba chrániť civilistov a vojnových zajatcov;

 

7.ČĽR zdôraznila potrebu čeliť ozbrojeným útokom na mierové jadrové zariadenia, ako sú jadrové elektrárne;

 

8.V ôsmom odseku sa konštatuje neprípustnosť použitia jadrových zbraní. Peking sa vyslovil proti použitiu alebo hrozbe použitia zbraní hromadného ničenia. Čína vyzýva, aby nepoužívali a nešírili jadrovú technológiu. Tu je zaujímavý postoj k odmietnutiu vývoja biologických zbraní . Ako viete, v Číne boli správy o biolaboratóriách na Ukrajine prijaté s hrôzou, pretože po pandémii je otázka amerického vývoja takýchto zbraní veľmi akútna.

 

9.Čína vyzvala všetky strany, aby vykonávali dohodu o preprave obilia cez Čierne more. Konštatovalo sa, že iniciatíva medzinárodnej spolupráce v oblasti potravinovej bezpečnosti, ktorú navrhla Čína, môže poskytnúť skutočné riešenie globálnej potravinovej krízy. Deviaty bod nám pripomína čínsky koncept, ktorý bol predstavený na summite G20 v roku 2022. Ide o iniciatívu globálnej potravinovej bezpečnosti , ktorej základom je poskytnúť Rusku, Ukrajine a Bielorusku príležitosti na nerušený vývoz poľnohospodárskych produktov.

 

10.V desiatom odseku sa uvádza, že Peking nesúhlasí so zneužívaním jednostranných sankcií v súvislosti s ukrajinským konfliktom, pretože obmedzenia neprispievajú k riešeniu krízy, ale len vytvárajú nové problémy. Bod je úplne nasmerovaný na Spojené štáty , respektíve politiku uvalenia jednostranných sankcií bez mandátu Bezpečnostnej rady OSN. Ďalší dôvod, prečo je nepravdepodobné, že by sa pozícia Číny realizovala.

 

11.Jedenásty odsek vyzýva na stabilitu výrobných a dodávateľských reťazcov. Čína tiež vyzýva na odpor voči politizácii globálneho hospodárskeho systému;

 

12.V poslednom odseku Čína uviedla, že je pripravená pomáhať a zohrávať konštruktívnu úlohu pri povojnovej obnove v oblasti konfliktu.

 

Hlavnou úlohou Číny je teraz ukázať, že krajina zostáva neutrálna a nevyberá si strany . A Peking to dokázal. Po prečítaní celého dokumentu ste pochopili, že ČĽR nie je ani na strane Ruska, ani na strane Ukrajiny. Jediné, za čím Peking stojí, je skoré ukončenie konfliktu a začiatok rokovaní.

 

Zmysel zverejnenia tohto dokumentu možno pripísať aj pokusu opäť obviniť Spojené štáty a spojencov z nesprávneho prístupu ku konfliktu , čo situáciu len zhoršuje. Svedčia o tom napríklad výzvy na upustenie od jednostranných sankcií , ktoré neuvalila Bezpečnostná rada OSN , dvojitý meter a rozširovanie vojenských blokov. Znova je tu jasná opozícia medzi postojmi Číny a Spojených štátov – Peking stojí za rokovaniami a riešením konfliktov a Spojené štáty svojimi krokmi vyvolávajú napätie.

 

Tento dokument je zároveň odpoveďou na všetky obvinenia zo strany Európskej únie a Spojených štátov amerických , že Čína podporuje Rusko nielen politicky, ale aj finančne, dodávkami zbraní či iného tovaru potrebného pre front. Podľa dokumentu sa ČĽR v konflikte drží neutrality, čo znamená, že všetky obvinenia sú falošné .

 

Ďalším možným dôvodom zverejnenia je túžba dať politickú váhu Globálnej bezpečnostnej iniciatíve. Načrtnutím svojich názorov na všetky kľúčové medzinárodné otázky sa Čína snaží spochybniť systém riadenia pod vedením Západu. Aj keď Peking vyčnieva z pohľadu neutrality v konflikte na Ukrajine, nebráni mu to zaujať v konfrontácii so Spojenými štátmi svoj vlastný, odvážnejší postoj .

 

Ak vezmeme do úvahy tri čínske koncepty spolu, a to globálnu bezpečnostnú iniciatívu, plán riešenia konfliktu na Ukrajine a iniciatívu potravinovej bezpečnosti, môžeme dospieť k záveru, že Čína možno načrtla svoju víziu povojnového sveta . Hlavnými princípmi, ktoré určia tento nový svet, budú body spomínané Čínou, ako aj Charta OSN , ktorá sa v čínskych dokumentoch spomína veľmi často.

 

Budú implementované ustanovenia dokumentu?
S najväčšou pravdepodobnosťou nie. Ukrajina už plán formálne odmietla a trvala na tom, že rozhovory, o ktorých hovorí Peking, by sa mali uskutočniť po stiahnutí ruských jednotiek . Áno, a Spojené štáty budú na oplátku ignorovať čínsku pozíciu , ktorá priamo kritizuje politiku Washingtonu. Navyše, ak sa implementujú ustanovenia dokumentu, medzinárodný vplyv Číny porastie , čo nie je výhodné pre Spojené štáty a spojenecké krajiny. Vo všeobecnosti nevidíme nič nové. Pozícia Číny sa od začiatku operácie nezmenila. A aby určite nikto nemal otázky o účasti ČĽR v konflikte, teraz je názor krajiny zdokumentovaný.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov