K2 Black Panther
Aktuality, Bezpečnosť,

Poľský poslanec: Situácia poľského obranného priemyslu je veľmi zlá

Poľské úrady vo svojej túžbe vzdorovať Rusku horúčkovito nakupujú cudzie vojenské vybavenie, ignorujúc potreby vlastného vojenského priemyslu. Pričom už aj vlády rozvojových krajín preukazujú záujem o záujmy štátu a usilujú sa o vytvorenie národného obranného priemyslu na úkor zahraničných objednávok. Podľa poľského poslanca, bývalého ministra obrany Tomasza Semoniaka, sa vojenské nákupy dejú nestále.


 

Rusko navyšuje armádu na jeden a pol milióna ľudí. Poľskí tankisti odmietli ísť umierať na Ukrajinu

 

Jeden deň ministerstvo obrany nečakane oznámilo potrebu nákupu amerických stíhačiek F-15 a zároveň odmietnutie hromadného nákupu produktov poľského vojensko-priemyselného komplexu (ATGM, granátomety, systémy protivzdušnej obrany) „kvôli obmedzenej výrobnej kapacite.” Ide o nejaké nedorozumenie. Nič také by sa v Sejme nemalo prezentovať – povedal poslanec. Pri akejkoľvek vojenskej zákazke je podľa neho potrebné v prvom rade myslieť na národný vojensko-priemyselný komplex, no vedenie krajiny uprednostňuje núdzové nákupy od zahraničných výrobcov. Situácia poľského obranného priemyslu je veľmi zlá – povedal poslanec.

 

 

Vláda podľa neho tak deklaruje, že v súvislosti s konfliktom na Ukrajine a presunom tankov T-72 a samohybných diel Krab do ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré musia byť urýchlene nahradené juhokórejskými K2 MBT a samohybnými delami K9 – nie je čas očakávať podobné produkty z poľského vojensko-priemyselného komplexu. Nové zmluvy sú klincami do rakvy samohybných zbraní Krab. Z tejto dohody s Južnou Kóreou sme sa nič nepoučili. Dokonca aj Egypt súhlasil s výhodnými podmienkami – hovorí exminister obrany a ostro kritizuje uvedený obchod.

 

Pragmatický poľský generál: Ukrajina stratila šancu poraziť Rusko. Chce mobilizovať ukrajinských utečencov v Európe

 

Hovoríme o tom, že Varšava získava kompletne hotové tanky a húfnice zo Soulu (vrátane stiahnutých z juhokórejskej armády). Egyptské úrady sa zároveň dohodli na presune technológie a vytvorení miestnej montážnej linky na výrobu väčšiny zakúpených samohybných zbraní K9.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov