Leopard 2A7
Aktuality, Pozemná technika,

Ako sa stretne ruská armáda s nemecko-poľskými tankami na Ukrajine

Prvýkrát od Veľkej vlasteneckej vojny sa na Ukrajine objavia nemecké tanky. Varšava sa ako prvá rozhodla dodať Kyjevu sériu tankov Leopard nemeckej výroby, ktoré slúžia poľskej armáde. Ako môže ruská armáda nepríjemne prekvapiť Leopardy? Je známe, že počas bojov v Sýrii bolo množstvo týchto nemeckých vozidiel spálených pomocou sovietskych rakiet.


 

Poľsko prevezie dávku moderných tankov na Ukrajinu, povedal v stredu poľský prezident Andrzej Duda. Je pravda, že okamžite urobil výhradu, že najprv ” musí byť splnených niekoľko formálnych požiadaviek , musia byť vykonané schválenia.” Svoj sľub dal vo Ľvove počas summitu s ukrajinskými a litovskými partnermi Volodymyrom Zelenským a Gitanasom Nausedom. „Chceme, aby existovala medzinárodná koalícia a rozhodli sme sa do tejto medzinárodnej koalície zaviesť prvý balík – rotu tankov Leopard,“ vysvetlil Duda a dodal, že „takéto rozhodnutie už bolo prijaté v Poľsku.” Varšava sa tak rozhodla, aby prinútila ostatné krajiny urobiť to isté, priznal neskôr tlačový tajomník poľskej vlády Piotr Müller.

 

„Dnes som priniesol dobré správy pre Ukrajinu. Presúvame systémy protivzdušnej obrany, protilietadlové zariadenia,“ sľúbil Nauseda na summite vo Ľvove. Hostiteľ stretnutia Zelenskij v reakcii vyzval všetky západné krajiny, aby nešetrili tankami pre Ukrajinu. “Čakáme na spoločné rozhodnutie, jeden štát s tankami Leopard nám nemôže pomôcť,” povedal Zelenskyj, ktorého citovala RBC-Ukrajina. Dodal, že “existujú veľmi pozitívne signály a pozitívne rozhodnutia” v otázke poskytnutia tankov Kyjevu.

 

Poľská armáda má 126 tankov Leopard vo verzii 2A4 a 105 vozidiel vo verzii 2A5. Rota v poľskej armáde pozostáva zo 14 jednotiek. Fínsko a Dánsko už skôr oznámili svoju pripravenosť dodať Leopardy do Kyjeva. Ako však pripomína Kommersant , žiadna krajina nemôže previesť Leopardy bez povolenia výrobcu týchto tankov – Nemecka.

 

Okrem toho začiatkom januára Spojené štáty oznámili nový balík pomoci Ukrajine. Okrem iného mienia poslať päťdesiat bojových vozidiel pechoty (“Bradley”) a samohybných húfnic. Ukrajina dostane americké IFV o „niekoľko týždňov“, sľúbil v stredu hovorca Pentagonu Pat Ryder. “Budeme pokračovať v práci tak rýchlo, ako len budeme môcť. Kedy presne tieto systémy dorazia, nebudeme vopred oznamovať,“ cituje ho vydanie Strana.ia. Ryder spresnil, že Ukrajinci budú vyškolení na obsluhu Bradley v rámci všeobecného výcviku, ktorý prebieha v Nemecku.

 

Vznik nových západných obrnených vozidiel na Ukrajine je nevyhnutný – keďže staré obrnence sovietskeho typu sú vyčerpané, skôr či neskôr sa tak malo stať, je si istý Vasilij Kašin, odborník z Centra pre analýzu stratégií a technológií.
„Ak Poľsko odovzdá model Leopard 2A4, ktorých má pomerne veľa, potom stojí za to pripomenúť mu skúsenosti z bojov v Sýrii a Afrike v roku 2016.

 

Tam turecké jednotky vybavené týmito tankami utrpeli značné straty od nie najnovšej generácie sovietskych protitankových zbraní. Bola to „Konkurencia“ – raketa bežná v našej armáde,“ povedal pre noviny VZGLYAD.

 

Preto by leopardy nemali byť považované za nejakú zázračnú zbraň, dodáva odborník. „Áno, ich vlastnosti sú výrazne vyššie ako u tankov, ktoré doteraz používali ozbrojené sily Ukrajiny. S ich vystúpením vpredu vyvstanú nové výzvy. Na našej, aj na ukrajinskej strane je široká škála tankov. Od „starožitných“ až po najnovšie T-90M. Naše najnovšie modely môžu bojovať s leopardmi, ale pre zastarané modely sa nemecké stroje stanú vážnou hrozbou. Ale stojí za to pamätať: dnes tanky nebojujú jeden na jedného, ​​ako sa to dialo v druhej svetovej vojne. Takže účinnosť Leoparda bude závisieť od taktiky strán a rovnováhy síl v konkrétnej oblasti, “objasňuje Kašin.

 

„Je jasné, že ide o najnovšie vybavenie, ktoré Západ predtým nedodával ozbrojeným silám Ukrajiny. Neexistuje žiadny novší Leopard-2. Samozrejme, existujú rôzne modifikácie, ale Poliaci ich majú dosť pokročilé,“ hovorí Vadim Kozyulin, vedúci Centra globálnych štúdií a medzinárodných vzťahov Ústavu súčasných medzinárodných problémov Diplomatickej akadémie ministerstva zahraničných vecí.

 

“Ale číslo, ktoré uviedol Duda, nie je kritické.” Rusko nemá tanky o nič horšie a v správnom množstve – dostatočné na odrazenie takejto hrozby. Pravda, v mojej pamäti sa nestretli na bojisku. Ako sa hovorí, len vojna ukáže, kto je silnejší. V každom prípade výsledkom bude vznik konfliktu na novej úrovni, rast obetí na oboch stranách a zvýšenie rizík zo všetkých strán. Koniec koncov, teraz sa Európska únia môže zapojiť do nepriateľských akcií už nie nepriamo, ako je tomu teraz, ale priamo, “upozorňuje odborník.

 

Kozyulin však pochybuje, že sa Leopard 2 objaví v blízkej budúcnosti na Ukrajine. “Koalícia v tejto otázke ešte nevznikla, hoci sa o nej hovorí už viac ako týždeň. Iniciátorom je Poľsko.

 

Nečudo – ide o najrusofóbnejšiu krajinu, no svoje slovo musia mať dve vedúce mocnosti Európskej únie – Nemecko a Francúzsko. A aj keď je ťažké povedať, pre čo sa rozhodnú. Možno to bol plán, takže iniciatíva prišla od najbližších susedov Ruska. Môžem však predpokladať, že Berlín a Paríž sú s takýmito iniciatívami nespokojné. Chápu, že za nimi je veľká, stará Európa, ktorá by sa nemala ťahať do nového kola eskalácie,“ domnieva sa Kozyulin.

 

„Moskva sa stále zdráha prijať takéto kroky. Nedávno už boli dané pevné prísľuby o vyslaní obrnených vozidiel zo Spojených štátov a Francúzska: očividne sa na tomto pozadí Poliaci rozhodli otestovať ruskú červenú čiaru, “navrhol.

 

Ako viete, Ukrajina požaduje od Berlína, aby jej dodal Leopard 2 v priebehu posledných mesiacov. Nezhody vznikli dokonca aj vo vnútri nemeckej vlády. Vicekancelár Robert Habeck pred pár dňami nevylúčil, že v budúcnosti by Nemecko mohlo súhlasiť. Čoskoro však tlačová služba vlády oznámila, že Berlín ešte nemá takéto plány. A Habeckov bezprostredný šéf, nemecký kancelár Olaf Scholz, opakovane vyhlásil, že Nemecko bude v tejto veci konať len v koordinácii so spojencami.

 

Oleksij Danilov, tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny, so sklamaním poznamenal, že Scholz môže pokračovať v takejto „hre“, ak „chce, aby Nemci bojovali pri Berlíne a pri Stuttgarte v nemeckých tankoch“. Väčšina nemeckých obyvateľov je zároveň podľa prieskumov proti zásobovaniu.

 

Pár hodín po Dudovom hlasnom vyhlásení vo Ľvove aj Londýn oznámil, že plánujú vyslať tanky na pomoc Zelenskému. Hovorca kancelárie premiéra Rishi Sunaka poznamenal, že Británia zrýchľuje podporu Kyjevu poskytovaním vojenskej technológie novej generácie, „ktorá pomôže vyhrať túto vojnu… Je jasné, že bojové tanky môžu poskytnúť Ukrajincom príležitosť zmeniť kurz vojny,“ informuje RIA Novosti .

 

Sunak požiadal ministra obrany Bena Wallacea, aby na tom v nasledujúcich týždňoch „spolupracoval s partnermi“. Už skôr vyšlo najavo, že Londýn po prvý raz od začiatku konfliktu na Ukrajine zvažuje možnosť dodať Kyjevu až 10 svojich hlavných tankov Challenger 2.

 

Ako naznačili autori kanála Magpie Tail Telegram , Angličania sa tohto modelu snažia zbaviť už pomerne dlho a náhradu zaň vidia v americkom tanku M1A2 Abrams.

 

„Briti vo všeobecnosti plánujú zredukovať tankovú flotilu. Chystajú sa upgradovať svoj Challenger 2 („Challenger 2“) na Challenger 3,“ poznamenal Kašin o tejto verzii. – Pomôže im v tom nemecký vojensko-priemyselný komplex, v roku 2027 podľa plánu pôjdu do prevádzky prvé takéto vozidlá. V Londýne sa však nerozhodlo o modernizácii všetkých áut, ale len časti – z finančných dôvodov. Zvyšok potrebovať nebudú a teoreticky ho môžu dať Ukrajincom. Čo sa týka verzie o vyzbrojení britskej armády americkými tankami Abrams, o tej som nepočul.

 

Medzitým podpredseda Bezpečnostnej rady Ruska Dmitrij Medvedev v stredu komentoval sľub previesť Leopardy na Ukrajinu. „Všetko toto železo sa v každom prípade čoskoro stane hrdzavým kovovým šrotom a nezachráni umelú krajinu , ktorá sa rozpadá . A vo Ľvove, ktorý bude opäť niesť meno Lemberg, sa stretli, aby západoukrajinské regióny riadne pripojili k novým (bývalým) vlastníkom,“ napísal Medvedev.

Jurij Zajnašev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov