Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Generál “Armagedon” bol vymenený za Gerasimova. Čo znamenajú rošády vo velení operácie na Ukrajine

Armádny generál Valerij Gerasimov, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl RF, bol vymenovaný za nového veliteľa spoločnej skupiny vojsk Ozbrojených síl Ruskej federácie zapojených do špeciálnej vojenskej operácie. Toto vymenovanie včera oznámil minister obrany Ruskej federácie, armádny generál Sergej Šojgu.


 

Za Gerasimovových zástupcov boli vymenovaní hlavný veliteľ vzdušných síl generál armády Surovikin, hlavný veliteľ pozemných síl armádny generál Saljukov a zástupca náčelníka generálneho štábu generálplukovník Kim. Takéto rozsiahle zmeny vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, ako je vysvetlené na ruskom ministerstve obrany, sú spojené s rozšírením škály úloh riešených v procese špeciálnej vojenskej operácie a potrebou užšieho a intenzívnejšej interakcie medzi zložkami ozbrojených síl. Vymenovanie náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl RF za veliteľa spoločnej skupiny vojsk signalizuje kvalitatívny skok vo vedení operácie a nepochybne výrazne pozdvihne samotný status špeciálnej vojenskej operácie aj ruského velenia.

 

Čo znamená rošáda vo velení operácie
Surovikin bol odstránený, vymenili ho za Gerasimova. V októbri minulého roka Šojgu vymenoval za veliteľa vzdušných síl Sergeja Surovikina, ktorý bol od roku 2017 veliteľom spoločnej skupiny síl v zóne špeciálnej vojenskej operácie. Surovikin nastúpil vo veľmi ťažkej chvíli, kedy Ukrajinci na fronte napredovali. On stabilizoval front, zhustil zmobilizované bojové formácie. A keď Prigožin s Wagnerovcami rozvinuli ofenzívu proti Bachmutu a Soledaru, stalo sa tak práve počas Surovikinovho velenia. To je priama zásluha Surovikina. Podstatné ešte bude, či bude nový veliteľ operácie vymenovaný prezidentským dekrétom, alebo nie, čo Surovikin nebol. Ak sa to urobí, ako v Čečensku, kde bol veliteľ operácie menovaný dekrétom Najvyššieho, potom z hľadiska riadenia bude podstatné, že sa rozhodnutia budú robiť bez toho, aby sa obracali na Moskvu. A z hľadiska náčelníka Generálneho štábu, je to tiež dobré: sám sa rozhoduje, aj koordinuje. Vytvorenie manažérskej vertikály vo vojne nie je zlé. Pripomíname, že operáciu plánoval vo februári minulého roku práve Gerasimov, ako sa vyvinula, je už iná otázka. V každom prípade dostal druhú šancu.

 

 

Vymenovanie generála “Armagedon” Surovikina za veliteľa letectva (aj toho strategického) nemusí byť iba akousi výstrahou pre Západ, ale dáva tušiť, čo sa asi bude diať v najbližšej dobe na fronte, kde Rusko plánuje rozsiahlu ofenzívu. V otázke ruského leteckého priemyslu sa dnes rozhojdala stolička podpredsedu vlády pre obranný a kozmický priemysel Denisa Manturova, počas jeho stretnutia s prezidentom Putinom. Ministerskú stoličku prevzal od Borisova, ktorý nahradil Rogozina v Roskosmose. Borisov výraznou mierou prispel k obnove ruského priemyslu po jeho neschopnom predchodcovi. Putin počas zasadania dal Manturovovi mesiac na zabezpečenie uzavretia zmlúv na rok 2023 s podnikmi na výrobu civilného a vojenského letectva:

Manturov: Počas štvrťroka na základe príležitostí, ktoré vytvára rozpočet, a to aj v rámci preferenčného programu Fondu národného blahobytu
Vladimir Putin: Žiadam vás, do mesiaca musí byť všetko hotové. Štvrťrok, rok, o čom sa bavíme. Čomu nerozumieme, v akých podmienkach žijeme? Žiadam vás, aby ste túto prácu dokončili do mesiaca
Manturov: S kolegami z ekonomického bloku sa pokúsime urobiť všetko možné
Vladimir Putin: Nesnažte sa urobiť všetko možné, ale urobte to do mesiaca. Toto sa musí vykonať do jedného mesiaca. Nie neskôr. dobre?
Manturov: Áno

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov