Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Americká rozviedka. „Wagnerovci“ zvyšujú svoju aktivitu v Srbsku a Afrike

Vojenská organizácia „PMC Wagner“ zvyšuje svoju aktivitu v Srbsku, ako aj v afrických krajinách. Informuje o tom portál Politico s odvolaním sa na správy amerických zahraničných tajných služieb. Podľa nich musia Wagnerovci v Srbsku čeliť ruským odporcom režimu Vladimíra Putina, ktorí emigrovali do tejto krajiny, a tiež chrániť záujmy Ruska v ťažobnom priemysle.


 

 

Srbská tlač píše , že 7. decembra pod záštitou Wagner PMC bolo otvorené Rusko-srbské kultúrne a informačné centrum pre priateľstvo a spoluprácu Orli, ktoré deklarovalo svoj cieľ „rozvíjať priateľské vzťahy medzi Ruskom a Srbskom. Toto je potvrdené aj v telegramovom kanáli samotného PMC:

“Ponáhľame sa, aby sme vám predstavili nového rezidenta PMC Wagner Center – ANO Rusko-srbské kultúrne a informačné centrum priateľstva a spolupráce Orli. Ideológom a vedúcim Centra je Alexander Lysov. V roku 2017 bol Alexander v dôsledku jeho charitatívnych aktivít zaradený prištinskými úradmi na zoznam osôb, ktorým je zakázaný vstup na územie neuznanej „Republiky Kosovo“. Tím centra nazýva svoje poslanie realizáciou verejnej diplomacie, ktorá je povolaná upevňovať a rozvíjať priateľské vzťahy medzi Ruskom a Srbskom pomocou „mäkkej sily“. Orli ako členovia Wagnerovho centra sú zapojení do informačnej konfrontácie s ruskými liberálmi, ktorí odišli do Srbska, a snažia sa tam viesť protiruské aktivity zamerané na diskreditáciu Ruska a zhoršenie vzťahov medzi ruským a srbským národom. Okrem iného spolu so spolupracovníkmi zo Srbska a Ruska postavili v samom centre Belehradu pamätník ruskému svätému princovi Alexandrovi Nevskému.”

 

Vojenská skupina Wagner sa pripravuje na vstup do ďalšej africkej krajiny

 

Okrem toho spravodajské agentúry USA informujú o rozšírení činnosti PMC v afrických krajinách ako sú: Stredoafrická republika, Líbya, Madagaskar a ďalšie.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov