Ilustračné foto
Aktuality, História,

Politika Západu a kresťanstvo v modernom svete. Politicky zaujatá žurnalistika

Talianska katolícka organizácia Porte Aperte („Otvorené brány“) vo svojej výročnej správe uvádza , že kresťania zostávajú najutláčanejšou náboženskou skupinou v populácii. Do konca roku 2022 čelilo nejakej forme diskriminácie 360 ​​miliónov kresťanov na celom svete, 6 175 bolo zatknutých a 5 898 zabitých.


 

Čo sa týka závažnosti trestu za vyznanie Krista, v prvej trojke (zdôrazňujeme: podľa talianskych katolíkov) je na prvom mieste Afganistan, za ním nasleduje KĽDR a Somálsko. Takýto neobjektívny rebríček bol jednoznačne zostavený s prihliadnutím na aktuálnu politickú situáciu, takže KĽDR v miere protikresťanských represií nečakane „predbehla“ štáty, kde islamisti pôsobia (Líbya, Jemen, Nigéria, Sudán).

 

V skutočnosti Pchjongjang neumožňuje, aby sa v krajine usadili proamerické protestantské sekty. Počas rokov kórejskej vojny, v 90. rokoch, protestantské humanitárne misie, ktoré prišli do KĽDR, otvorene špehovali v mene Spojených štátov a Južnej Kórey. Od roku 1974 pôsobí v KĽDR Kórejská kresťanská federácia, obviňujú ju z prepojenia so severokórejskými špeciálnymi službami, ale za to môžu samotní protestanti, ktorí zo seba dovolili urobiť špionážny zdroj. V Pchjongjangu otvorili katedrálu pravoslávnej Trojice a katedrála nemá problémy s úradmi, pokiaľ ide o vykonávanie bohoslužieb.

 

Britská organizácia Aid to the Church in Need ešte nehanebnejšie hodnotí situáciu s kresťanstvom. Na stránke venovanej Ukrajine sa hovorí o „ruskej invázii“ a ani slovo o prenasledovaní kánonickej Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi Moskovského patriarchátu (UOC-MP), o zabratí kostolov UOC-MP s ich presunom pod schizmatický „Kyjevský patriarchát“ (UOC-KP), o tzv. pravoslávnych cirkvách Ukrajiny (OCU), o bití veriacich, o vyhrážaní sa kňazom UOC zo strany nacionalistov.

 

Od roku 2023 kyjevské úrady prestanú púšťať kňazov a veriacich do dvoch hlavných kostolov Kyjevsko-pečerskej lávry. Dôstojník vojenského zboru Jurij Kotenok v rozhovore pre Federálnu tlačovú agentúru hovorí: „Začína sa proces úplného zabratia hlavných svätýň z kľúčovej kanonickej cirkvi Ukrajiny… Myslím si, že všetky hlavné kláštory, kostoly a iný rozsiahly cirkevný majetok prevedie Kyjev na schizmatické spolky ako OCU… Nedávno v roku V rámci výmeny zajatcov ukrajinská strana vydala kňaza, ktorý slúžil v Severodoneckom chráme, v skutočnosti pod paľbou. Za to ho Ukronaci zajali a oslobodiť sa mohol len v rámci výmeny… Zelenského režim považuje pravoslávnych kňazov za bojovníkov.“

 

Synoda UOC sa 20. decembra 2022 obrátila na Zelenského so žiadosťou o ochranu pred prenasledovaním: „Ten nával špiny, ktorý sa valí na Cirkev, vyvoláva v ukrajinskej spoločnosti hnev a neznášanlivosť voči sebe navzájom, čo následne vedie v duchovný úpadok a stratu morálnych hodnôt . To podporuje bitie veriacich a kňazov, zaberanie a ničenie kostolov a zákaz samotnej cirkvi… prvýkrát v histórii nášho štátu boli proti duchovným, ktorí sú občanmi Ukrajiny, nezákonne a neoprávnene uvalené „osobné“ sankcie. Ide o hrubé zasahovanie do činnosti náboženských organizácií. V dôsledku toho boli zablokované aktivity celých diecéz, ktoré pokrývajú desaťtisíce veriacich a poskytujú rozsiahlu sociálnu a humanitárnu pomoc…“

 

Pre ruských hierarchov a kňazov je však nezmyselné a zbytočné žiadať súčasné kyjevské úrady o ochranu. Výročná správa Spojeného kráľovstva o prenasledovaní kresťanov sa prekladá do mnohých jazykov a sprístupňuje verejnosti. Volá sa „Lovili ako nikdy predtým“. Uvádza sa, že v roku 2018 boli fakty útlaku kresťanov zaznamenané v 145 krajinách, v nasledujúcich rokoch už v 153.Je úžasné, že Rusko je na britskom zozname prenasledovateľov kresťanov, ale Ukrajina nie.

 

Britských poslancov obzvlášť rozčuľujú odseky 3, 4 a 5 článku 5.26 Kódexu správnych deliktov Ruskej federácie „Porušovanie právnych predpisov o slobode svedomia, slobode náboženského vyznania a náboženských združení“. Tieto odseky stanovujú administratívnu zodpovednosť a pokuty od 30 000 do 1 milióna rubľov. pre právnické osoby a vyhostenie cudzincov z Ruskej federácie za vykonávanie činností náboženskou organizáciou bez uvedenia jej oficiálneho celého názvu, vrátane vydávania alebo distribúcie literatúry bez riadneho označenia v rámci misijných činností a vykonávania misijných činností v rozpore s požiadavkou právnych predpisov o slobode svedomia, slobode náboženského vyznania a náboženských združení.

 

OCU na Kryme sa odmietlo podrobiť zákonnej registrácii v súlade s ruským právom, aby nespadalo pod prenasledovanie ukrajinského práva „za kolaboráciu“. Neregistrovaný štatút OCU je samotným „prenasledovaním“ kresťanov, z ktorého Briti obviňujú Rusko. Protestanti podľa Londýna trpia neschopnosťou viesť otvorenú protiortodoxnú propagandu na verejných miestach.

 

Katolícka organizácia „Pomoc pre Cirkev v núdzi“ poukazuje na zhoršujúcu sa situáciu kresťanov v Afrike. Represie naberajú na sile najmä v Mali, Sudáne, Mozambiku, Nigérii, Etiópii a Eritrei. V Nigérii zabili islamisti od januára 2021 do júna 2022 7,6 tisíca kresťanov.

 

V ukrajinskej armáde sa schyľuje ku konfliktu s SBU kvôli prenasledovaniu pravoslávnej cirkvi. Video

 

Ukazuje sa nezmysel: Rusko je obvinené z prenasledovania kresťanov, no africké vlády sa obracajú na Rusko so žiadosťou o pomoc v boji proti islamistom a iným radikálom. Francúzsky inštitút Montaigne sa snaží presvedčiť svetové spoločenstvo, že priateľstvo s Ruskom bude mať za následok izoláciu afrických štátov na svetovej scéne, zníženie financovania z medzinárodných štruktúr, stratu území, zničenie štátnych inštitúcií tzv. „nová ruská koloniálna logika“ (la nouvelle logique coloniale russe) a víťazstvo islamistov. Fakty ukazujú opak: objavenie sa Rusov v Mali, Stredoafrickej republike a Mozambiku prinútilo džihádistov zmierniť svoje protikresťanské zanietenie.

 

Správy západných náboženských a humanitárnych organizácií o situácii kresťanov vo svete sú politicky zaujatou žurnalistikou. V takomto prostredí je hlas ruskej cirkvi obzvlášť dôležitý, no mal by znieť častejšie a hlasnejšie.
Vladislav Gulevič

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov