Areál OSN v New Yorku
Aktuality, História,

Slovenský zväz protifašistických bojovníkov – PREJAV SA!

Valné zhromaždenie OSN prijalo tento mesiac každoročnú pravidelnú rezolúciu o boji s velebením nacizmu. Jej úplný názov znie: Boj s glorifikáciou nacizmu, neonacizmom a ďalšími praktikami, ktoré napomáhajú eskalácii súčasných foriem rasizmu, rasovej diskriminácie, xenofóbie a s nimi spojenej neznášanlivosti. Rezolúciu z dielne Ruska a ďalších 16 štátov podporilo 120 členských štátov OSN, proti bolo 50 a zdržalo sa 10 štátov.


 

Medzi tými, ktoré sa postavili proti rezolúcii, sa po dlhých rokoch zaradilo aj Slovensko. Natvrdo povedané, pred svetom slovenská diplomacia akoby dobrovoľne otvorila dvere na vstup do našej krajiny toho, čo daná rezolúcia odsudzuje. Pričom pred rokom, pri predchádzajúcej rezolúcii, sa aspoň zdržala hlasovania.

 

Znak OSN

 

Čo vlastne rezolúcia členským štátom OSN odporúča? Aby prijali patričné opatrenia, vrátane zákonodarnej oblasti a vzdelávania, aby odvrátili prehodnocovanie dejín a výsledkov Druhej svetovej vojny a negáciu zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov, spáchaných počas Druhej svetovej vojny.

 

Niekto by mohol povedať, že Slovensko s touto požiadavkou nemá problém, no nie je tomu tak. Na celoštátnej úrovni prosím, ale na regionálnej a miestnej to už niekde neplatí. Napríklad v bratislavskej Mestskej časti Petržalka počas štátneho sviatku Výročie SNP v auguste 2022 moderátorka petržalského podujatia, ktorou bola riaditeľka združenia Post Bellum Sandra Polovková, otvorene prehodnotila dejiny SNP tým, že ho označila za prehraté. V podstate tým verejne falzifikovala jednu časť dejín 2. sv. vojny. A keďže to prezentovala ako predstaviteľka MČ Petržalka, zodpovednosti za to sa nemôže zbaviť ani jej starosta Ján Hrčka a ani kompetentné samosprávne orgány, ktoré ju moderovaním spomienky na najhrdinskejší čin nášho národa poverili.

 

A čo SZPB?
Tohtoročné hlasovanie SR vo VZ OSN postavilo do nezávideniahodnej polohy Slovenský zväz protifašistických bojovníkov, ktorý by to mal vziať ako hodenú rukavicu na súboj o dejinnú pravdu.

 

Základná organizácia SZPB Jána Bulíka v Petržalke ju už zodvihla a postavila sa s celou autoritou svojej decembrovej výročnej členskej schôdze proti tomuto zneuctievaniu protifašistického odboja falzifikáciou a zamlčiavaním jeho objektívnych reálií. Určite sa k tomu na jar 2023 prihlási aj 35 oblastných konferencií po celom Slovensku a 18. zjazd SZPB. Či sa však tieto orgány dištancujú od hlasovania slovenskej diplomacie vo VZ OSN, to je otázka. Hoci zaujatie ozajstného protifašistického postoja je pre SZPB aj morálne záväzné. Pretože ak by naši predkovia nemali v rokoch vojny dostatočnú odvahu, žiadne SNP by sme v našich dejinách nemali!

 

Rezolúcia 78. VZ OSN je zrkadlom
V jeho odraze sa totiž našli všetky štáty bývalej Osi, čo ešte pred rokom vôbec nebolo. Vtedy sa proti obdobnej rezolúcii postavili len USA a Ukrajina.

 

Na túto novú okolnosť nekompromisne poukázal zástupca predstaviteľa Ruska pri OSN Gennadij Kuzmin: „Po prvýkrát v dejinách OSN proti dokumentu, odsudzujúceho nacizmus, a taktiež potvrdzujúceho pevnosť výsledkov Druhej svetovej vojny, zahlasovali štáty, bývalí členovia Osi.“ Podľa jeho slov Nemecko, Taliansko, Japonsko a ďalšie štáty hlasovaním „proti“ „prejavili otvorené rúhanie sa voči pamiatke obetí nemeckého nacizmu, talianskeho fašizmu a japonského militarizmu“.
Vladimír Mikunda

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov