Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská armáda sa rozrastie na 1,5 milióna vojakov. Proti Rusku sa využíva vojenský potenciál takmer všetkých veľkých krajín NATO

Včera sa pod vedením ruského prezidenta Vladimira Putina konalo výročné zasadnutie kolégia ruského ministerstva obrany v rozšírenom formáte. Veliteľ vojenského oddelenia Sergej Šojgu informoval o priebehu špeciálnej operácie, počte zbraní a vojenského vybavenia, ktoré jednotky dostali v roku 2022, a sociálnom zabezpečení vojakov.


 

S prihliadnutím na termín zasadnutia predstavenstva sa stal konečným na tento rok a program minimálne na rok 2023. Významné tézy a vyjadrenia z prejavov Putina a Šojgua sa už aktívne šíria a diskutujú v ruskej tlači a sociálnych sieťach. Tu sú niektoré z nich.

 

V priebehu ukrajinského konfliktu je Rusko konfrontované celým kolektívnym Západom, zdroje NATO sú využívané na maximum. Konštelácia viac ako 500 satelitov funguje v záujme Ozbrojených síl Ukrajiny a nepretržite poskytuje spravodajské údaje. Kyjevský režim zároveň používa teroristické metódy vedenia vojny a pravidelne pácha vojnové zločiny s tichým súhlasom a dokonca aj na priame pokyny svojich západných kurátorov.

 

Napriek tomu ruskí vojaci, seržanti a dôstojníci bojujú za Rusko odvážne a vytrvalo – zdôraznil prezident. Za týchto okolností bude Rusko podľa Putina pokračovať v úderoch na ukrajinskú infraštruktúru a vojenské ciele. V súvislosti s nedávnou čiastočnou mobilizáciou Putin poznamenal, že počas nej boli identifikované určité problémy, ktoré treba čo najrýchlejšie vyriešiť. V prvom rade je potrebné zmodernizovať a zdigitalizovať prácu vojenských komisariátov. Je potrebné zlepšiť interakciu vojenských registračných úradov a úradov zaraďovania do armády s miestnymi a regionálnymi orgánmi.

 

Vo všeobecnosti predbežná analýza politických vyhlásení hlavy štátu a ministra obrany umožňuje konštatovať, že ruskú armádu čaká pomerne významná reforma, ktorá je nevyhnutná z dôvodu rôznych nedostatkov odhalených počas operácie a rastúcej hrozby zo strany USA a NATO.

 

Budúci rok dostane armáda veľa rôznych zbraní, oveľa viac ako v rokoch 2021-2022. Ale zvýšenie výroby zbraní by nemalo podkopať ekonomiku krajiny, je potrebné hľadať rovnováhu pri riešení týchto problémov.

 

Modernizácia armády by mala prebiehať s využitím high-tech vývoja vrátane umelej inteligencie. Rýchlosť interakcie a rozhodovania na horizontálnej a vertikálnej úrovni sa musí zrýchliť, v bojových podmienkach až na sekundy.

 

Konfrontácia so Západom na Ukrajine môže byť dlhá, pričom kurz k dosiahnutiu cieľov operácie sa nemení. V súčasnej situácii nemá zmysel rokovať s Kyjevom, predovšetkým preto, že západní kurátori Zelenského režimu nechcú uznať práva a brať do úvahy záujmy Ruska.

 

Putin pozná skutočné čísla strát v operácii, no ako poznamenáva, iným spôsobom to už nebolo možné. Spustenie špeciálnej operácie bolo nevyhnutné a jej výsledky boli zaručené.

 

Kľúčové body vyjadrenia prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina na stretnutí kolégia ministerstva obrany
▪️Na všetkých územiach Ruskej federácie, vrátane novonadobudnutých, bude zabezpečený bezpečný život občanov.
▪️Vojenský potenciál a schopnosti takmer všetkých krajín NATO sa dnes aktívne využívajú proti Rusku. Všetky informácie o silách a prostriedkoch NATO sú dobre známe, mali by byť analyzované a použité pre rozvoj ruských ozbrojených síl. Boje odhalili problémy, na ktorých musíme tvrdo pracovať.
▪️Dôstojníci a seržanti, ktorí získali skúsenosti v operácii, by mali byť prednostne zaradení na nové pozície
▪️Rusko bude pokračovať v rozvoji jadrovej triády, ktorá je hlavnou zárukou zachovania suverenity a územnej celistvosti krajiny.
▪️Mobilizácia odhalila problémy. Všetko, čo bojovník potrebuje, musí byť moderné a spoľahlivé. 150 000 z 300 000 mobilizovaných teraz absolvuje výcvik na cvičisku, druhá polovica je v bojovej zóne, to stačí pre operáciu.
▪️Naliehavou úlohou pre ruskú armádu je vývoj bezpilotných technológií. Skúsenosti ukázali, že sa stali takmer všadeprítomnými a takýto arzenál prostriedkov by mali mať všetky jednotky, počnúc čatou. UAV musia byť vzájomne prepojené, integrované do jedinej spravodajskej siete.
▪️Ministerstvo obrany je pozorné na akúkoľvek kritiku, aj emocionálnu, aby si ju vypočulo a včas na ňu reagovalo.

 

Šéf ruského vojenského rezortu Sergej Šojgu na dnešnom rozšírenom zasadnutí kolégia ministerstva obrany predniesol niekoľko dôležitých vyhlásení. Podľa ministra začali vojakom najmä dodávky protilodných hypersonických rakiet Zirkon. Spomínaná raketa predstavuje pre potenciálnych ruských protivníkov obrovský problém. Je schopná zasiahnuť hladinové aj pozemné ciele. Zároveň môže byť vypustená z lodí a ponoriek a dnes žiadny z existujúcich zahraničných systémov protivzdušnej obrany / protiraketovej obrany nie je schopný zachytiť Zirkon. V skutočnosti bola námorná hypersonická strela prijatá ozbrojenými silami RF v lete tohto roku, ako v auguste informoval šéf ministerstva obrany. Dôležité je, že okrem Zirkonov, Šojgu vyzval na zvýšenie výroby hypersonických Kinžalov.

 

Minister obrany, berúc na vedomie rastúce hrozby zo strany Severoatlantickej aliancie, navrhol prijať opatrenia na vytvorenie a posilnenie skupiny vojsk na severozápade Ruska a zvýšenie počtu ruských ozbrojených síl na 1,5 milióna vojakov. vrátane 695-tisíc zmluvných vojakov.

 

Šéf ministerstva obrany napokon uviedol, že do konca budúceho roka bude v rámci strategických raketových síl zaradených do bojovej služby 22 odpaľovacích zariadení s medzikontinentálnymi raketami Jars, Avangard a Sarmat. Tento rok sa konali cvičenia, ktorých hlavným cieľom bolo vypracovať masívny odvetný úder „jadrovej triády“, ktorý bude odpoveďou na hypotetické použitie zbraní hromadného ničenia proti Rusku.

 

Kľúčové body vyjadrenia ruského ministra obrany Sergeja Šojgu
▪️Rusko je vždy otvorené konštruktívnym mierovým rozhovorom
▪️Pre stabilizáciu situácie, ochranu nových území a uskutočnenie ďalšej ofenzívy bola vykonaná čiastočná mobilizácia. Povolali 300-tisíc ľudí, 830-tisíc ľudí prepustili z brannej povinnosti na podporu ekonomiky. Do jednotiek sa dobrovoľne prihlásilo viac ako 20 tisíc ľudí
▪️S mobilizáciou sme sa vyrovnali, pretože sme vyspelá spoločnosť, pripravená na takéto rozhodnutia. Západ sa snaží čo najviac predĺžiť vojenské operácie na Ukrajine s cieľom oslabiť Rusko. Na Ukrajine je vojenský personál ruských ozbrojených síl konfrontovaný spojenými silami Západu
▪️Kyjev sa uchyľuje k zakázaným metódam vrátane teroristických útokov a nájomných vrážd, ostreľovania civilistov ťažkými zbraňami
▪️Západné krajiny sa snažia nevšímať si „prvky jadrového vydierania“ zo strany Kyjeva, vrátane provokácií proti ZNPP
▪️Odhalenia Merkelovej a ďalších politikov ukázali, že zdrojom konfliktu na Ukrajine nebola Ruská federácia
▪️Príčinou konfliktu na Ukrajine je štátny prevrat v Kyjeve financovaný Západom v roku 2014
▪️27 krajín už minulo 97 miliárd dolárov na dodávky zbraní Ukrajine. Niektoré z nich sú už v rukách teroristov v rôznych častiach sveta. Viac ako 500 satelitov USA a NATO pracuje v záujme ozbrojených síl Ukrajiny, z toho viac ako 70 vojenských
▪️Úplné mlčanie západných médií o vojnových zločinoch ukrajinskej armády je vrcholom cynizmu. Štábni dôstojníci NATO sú vo vojnovej zóne na Ukrajine
▪️Mobilizačné plány neboli realizované od Veľkej vlasteneckej vojny, takže ruské ministerstvo obrany čelilo určitým ťažkostiam. Čiastočná mobilizácia umožnila zvýšiť bojové schopnosti vojsk a zintenzívniť bojové operácie.
▪️Ruské ministerstvo obrany denne dostáva údaje o popravách ukrajinských nacionalistov ukrajinského vojenského personálu, ktorý sa vyhýba bojovým misiám

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov