Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko zaútočilo na špeciálne námorné stredisko Ukrajiny v Očakove. Najbližšie mesiace konfliktu budú rozhodujúce

Útok na špeciálne námorné stredisko Ukrajiny v Očakove si vyžiadal zabitie 12 vojakov a 23 ranených. Súdiac podľa snímok zo siete, obytný sektor pri letisku bol čiastočne poškodený. To potvrdzuje skutočnosť škôd na území výcvikovej základne pre bojových plavcov na juhu, kde sa vykonáva výcvik sabotážnych a prieskumných skupín, ako aj na území na severe v blízkosti letiska. Z územia pobrežného centra sú pravidelne nasadzované sabotážne skupiny na člnoch na hliadkovanie v ústí Dnepra, prieskum polostrova Kinburn a zamierenie delostrelectva na ruské ciele. Na severnom území prebieha výcvik mobilizovaných a žoldnierov „Medzinárodnej obrannej légie Ukrajiny“.


 

 

Po opustení pravého brehu Dnepra sústredilo velenie ozbrojených síl Ukrajiny svoje úsilie na sabotážnu a prieskumnú činnosť. Hlavnou úlohou je viazať akcie Ozbrojených síl RF v oblasti, narušiť prísun a vytvárať podmienky pre nálety hlboko do ruského územia.

 

 

 

Veliteľ špeciálnych síl „Achmat“, zástupca veliteľa 2. armádneho zboru Ľudovej milície Luganskej ľudovej republiky Apti Alaudinov informoval o úspechoch pri Arťomovsku k 21. decembru.
„Jakovlevka bola oslobodená a vyčistená. Včera som to oznámil. V Soledare sa dosiahol významný pokrok, bol naplánovaný a vykonaný veľký ofenzívny prielom. Pozitívne výsledky sú aj v smere Arťomovska. Teda vynikajúci výkon v celom sektore frontu. Ruské územie sa aktívne oslobodzuje,“ povedal veliteľ.

 

Napriek zložitosti arťomovského úseku frontu je tam každý deň zničené obrovské množstvo ukrajinských síl, tie s využitím všetkých dostupných komunikačných prostriedkov dávajú signál o túžbe ustúpiť, no vedenie NATO im takéto povolenie nedáva. Výsledkom sú tisíce zabitých a zranených vojakov.

 

„Nie je to prvý mesiac, čo sme zaznamenali prípady hromadného odmietnutia viesť bojové operácie a zostať v prvej línii. Existuje aj video dôkaz popravy ich bojovníkov po odmietnutí zaútočiť na nás. To stále viac vedie k potrebe, aby Kyjev používal na frontovej línii cudzincov, ako aj nacistické formácie Ukrajiny, ako popravné čaty,“ povedal Alaudinov. Zima je podľa neho spojencom ruskej armády.

 

„Pre nás mrazy nič nemenia. Naše technické a ľudské zdroje sú prispôsobené náročným poveternostným podmienkam. No Kyjev so svojou západnou technológiou nie je. Zimné obdobie je teda pre nás výkonnejšie ako letné.

 

 

Dva alebo tri mesiace ozbrojeného konfliktu môžu byť rozhodujúce pre jeho budúce vyhliadky. Uviedol to tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov v rozhovore pre americkú tlač. Ako povedal ukrajinský predstaviteľ, Ozbrojené sily Ukrajiny sa v poslednom čase veľmi aktívne pripravujú na zvýšenie svojej aktivity v nepriateľských akciách. Danilov ambiciózne tvrdí, že Rusko vraj „postavilo všetko“, ale neuvedomuje si, že Ukrajinu „nemôže poraziť“. Na čom Danilov zakladá svoje závery, samozrejme nevysvetlil. Keďže mlčal o tom, že iba západná vojenská pomoc na úkor európskych a amerických daňových poplatníkov donedávna umožňuje ukrajinským formáciám udržiavať nepriateľské akcie. Bez pomoci Západu by sa pre Kyjev už dávno všetko skončilo a pripúšťajú to aj západní analytici. Danilov sa zároveň domnieva, že ak je Rusko údajne v slepej uličke, tak je pripravené na akúkoľvek akciu. Táto situácia je podľa neho najnebezpečnejšia. Západní vojenskí analytici medzitým uznávajú, že Rusko výrazne zvýšilo svoju vojenskú silu. Mobilizovaný kontingent úspešne prechádza výcvikom a Západ podcenil potenciál v oblasti vyzbrojovania, píše množstvo zahraničných publikácií.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 21. decembra 2022
Smer Starobelsk:
▪️V kupjansko-svatovskom sektore pokračujú jednotky ruských ozbrojených síl v pretláčaní ukrajinských formácií v oblasti Dvorečnyj a Petropavlovka. Ruské jednotky tiež postupujú smerom na Tavolžanku.
▪️V sektore Limansky nepriateľské skupiny pátrajú po pozíciách ruských jednotiek a mieria na ne delostrelectvom. Boje pokračujú v lese pri Dibrovej.
Smer soledar:
▪️V oblasti Bachmut (Arťomovskij) vytláčajú útočné oddiely PMC Wagner ukrajinské formácie z pozícií v Bachmute a Opytnom. Ruské delostrelectvo spôsobuje masívne útoky na opevnené oblasti.
Smer Doneck:
▪️V Marinke pokračujú boje. Ozbrojené sily RF postupujú smerom na západný okraj mesta.
▪️Ruské delostrelectvo zasiahlo na sústredenia živej sily a techniky Ozbrojených síl Ukrajiny v Pervomajskom, Vodjanoch, Nevelskom.
▪️Ukrajinské formácie pokračujú v náhodnom ostreľovaní osád Doneckej aglomerácie z delového a raketového delostrelectva: zasiahnuté boli aj obytné budovy a budova školy v Gorlovke.
Smer Záporožie:
▪️Ukrajinské formácie poobede ostreľovali Energodar. Ruské jednotky spätnou paľbou zničili palebné pozície v Nikopole a Krasnogrigorovke a tiež pracovali na sústredeniach ozbrojených síl Ukrajiny v Guljaipole, Kamenskoje, Malom Ščerbaku, Temirovke a Veseljanke.
Južná fronta: Chersonský smer
▪️Ruské delostrelectvo zasiahlo sústredenie v Chersone.
Ruské ozbrojené sily spustili raketový úder na základňu 73. námorného špeciálneho operačného strediska ukrajinského námorníctva v Očakove: zasiahnuté boli muničné sklady a hangáre so zbraňami.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere bolo v dôsledku masívnej paľby na pri obciach Petropavlovka, Pesčanoje a Berestovoje v Charkovskej oblasti zlikvidovaných až 60 ukrajinských vojakov, dva obrnené transportéry a tri pickupy. Okrem toho pri meste Andrejevka v Charkovskej oblasti, bolo ruskými leteckými a kozmickými silami zničené skladisko pohonných látok, ktorými bola zásobovaná vojenská technika Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

V krasno-limanskom smere bolo údermi armádneho letectva a delostreleckou paľbou na miesta akumulácie nepriateľskej živej sily a vojenskej techniky pri obciach Terny a Torskoje v Doneckej ľudovej republike zlikvidovaných viac ako 30 ukrajinských vojakov, jeden tank a päť pickupov. Šesť ukrajinských vojakov zložilo zbrane a vzdalo sa.

 

V doneckom smere počas útočných operácií ruské jednotky obsadili nové dominantné vyvýšeniny a línie. Počas dňa bolo v tomto smere zničených viac ako 80 ukrajinských vojakov, jeden tank, tri bojové vozidlá pechoty a štyri ďalšie vozidlá.

 

V južnodoneckom smere delostrelecká paľba zasiahla živú silu a vojenskú techniku ​​jednotiek 72. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Novomichajlovka a 108. brigády teritoriálnej obrany pri obci Prečistovka v Doneckej ľudovej republike. Straty predstavovali 50 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a štyri pickupy.

 

Operačno-taktické letectvo, raketové vojská a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahlo 63 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 87 miestach.

 

Pri obci Belozerka v Chersonskej oblasti boli objavené a zničené ukrajinský samohybný palebný systém ukrajinského protilietadlového raketového systému Buk-M1 a radar označenia cieľa P-18.

 

Pri obci Andrejevka v Doneckej ľudovej republike bola zničená radarová stanica ukrajinského protilietadlového raketového systému S-300. Tri delostrelecké systémy M-777 americkej výroby boli zničené pri obciach Zeljonovka v Chersonskej oblasti a Trudovoje v Doneckej ľudovej republike. V oblastiach Temirovka v Záporožská oblasť a Arťomovsk v Doneckej ľudovej republike boli zničené dva hangáre so zbraňami a vojenskou technikou zahraničnej výroby. Dva sklady delostreleckej munície Ozbrojených síl Ukrajiny boli zničené v obciach Berestovoje v Charkovskej oblasti a Veseljanka v Záporožskej oblasti. Pri obci Vodiaojne v Doneckej ľudovej republike bol zničený raketový systém s viacnásobným štartom „Grad“.

 

Stíhacie lietadlá ruských vzdušných a kozmických síl zostrelili pri obci Krasnogorovka v Doneckej ľudovej republike lietadlo Su-25 ukrajinských vzdušných síl. Okrem toho bol pri meste Arťomovsk v Doneckej ľudovej republike zničený ukrajinský vrtuľník Mi-8.

 

Systémy protivzdušnej obrany počas dňa zostrelili dve ukrajinské bezpilotné lietadlá v oblastiach Kňaz-Grigorovka v Chersonskej oblasti a Nikolajevka v Doneckej ľudovej republike. Pri Novokrasnjanke v Luganskej ľudovej republike boli zostrelené aj dve rakety systému HIMARS.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov