Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinská protivzdušná obrana spotrebovala značné zásoby rakiet na falošných cieľoch. Situácia so zranenými vojakmi je kritická

Zaujímavé detaily piatkového masívneho raketového útoku na Ukrajinu odhalilo v dnešnej správe Ministerstvo obrany Ruskej federácie. Priznalo, že ruské ozbrojené sily na zadné objekty strieľali aj takzvané návnady. Pri pokuse o ich zostrelenie ukrajinské a západné systémy protivzdušnej obrany spotrebovali značné zásoby munície. Ruské detekčné systémy navyše odhalili pozície a zničili štyri radarové stanice ukrajinských systémov protivzdušnej obrany S-300 v Dnepropetrovskej a Záporožskej oblasti.


 

Úrady regiónu Záporožie zverejnili fotografie prác v Záporožskej JE v Energodare. Na obrázku je zrejme vidieť proces výstavby veka nad suchým skladom vyhoreného jadrového paliva. Ukrajinské formácie od leta pravidelne ostreľujú objekt, kde sa skladuje cez 2 tony nebezpečného rádioaktívneho odpadu, ktorého poškodenie môže viesť k miestnej katastrofe. Napriek všetkým rokovaniam s MAAE si Moskva nerobí ilúzie o možnosti zastaviť útoky Ozbrojených síl Ukrajiny a túžbe zmocniť sa najväčšej európskej jadrovej elektrárne.

 

Svoje ciele dosiahli aj rakety s hlavicami. V dôsledku včerajšieho štrajku bol narušený presun munície, ktorú Kyjevu poskytli západní spojenci. Zastavený je aj presun posíl Ozbrojených síl Ukrajiny do prvej línie. Niekoľko ukrajinských podnikov na výrobu a opravu zbraní, vojenského vybavenia a munície zastavilo svoju prácu. Ako vždy boli zasiahnuté aj ukrajinské energetické zariadenia. Ruské vojenské oddelenie zdôraznilo, že škody na civilnej infraštruktúre, o ktorých kyjevská propaganda robí toľko hluku, boli spôsobené neprofesionálnym konaním ukrajinských posádok protivzdušnej obrany.

 

Nedostatok elektrickej energie prehlbuje nutnosť vykonávania bežných opráv a údržby vojenskej techniky a vozidiel. Všetky relatívne výkonné dieselové a benzínové generátory (domáce aj poloprofesionálne) sa podieľajú na opravách a obnove zariadení a v niektorých prípadoch sa tento proces organizuje v blízkosti nemocníc, kde sú relatívne výkonné autonómne napájacie systémy – 800 – 1 000 kVA.

 

Pripojenie stoviek spotrebiteľov k takýmto sieťam spôsobuje poruchy zdravotníckych zariadení. V mestách Konstantinovka, Družkovka a Toreck už boli zaznamenané výpadky chladničiek pre krvné banky a kľúčové prvky okresných a mestských nemocníc od operačných sál až po šatne s nákladnými výťahmi, čo značne komplikuje príjem ranených.

 

V južno-bachmutskom smere od decembra pre preplnené márnice a nefunkčné chladiace zariadenia začali odvážať telá mŕtvych vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny na územie psychiatrickej a tuberkulóznej budovy nemocnice v susednom Torecku, aby sa uvoľnilo miesto pre nové mŕtvoly.

 

Ďalším problémom Ozbrojených síl Ukrajiny po začatí útokov na energetické siete (výrobné aj elektrické vedenia) a následný nedostatok energie bola dodávka paliva potrebného na prevádzku dieselových a benzínových generátorov.

 

Ozbrojené sily Ukrajiny v súčasnosti vynakladajú značné prostriedky na údržbu systému dodávky a distribúcie paliva a mazív v prednej aj zadnej línii.

 

Zároveň bežné generátory s výkonom 3 až 5 kW nie sú vhodné na opravu zariadení v priemyselnom meradle a elektrárne s výkonom 30 kW a vyšším vyžadujú najmenej 115 až 125 litrov paliva za hodinu. Počnúc októbrom 2022 zásobovacie služby Ozbrojených síl Ukrajiny nedokážu zvládnuť zásobovacie zaťaženie stoviek ton paliva denne.

 

Ozbrojené sily Ukrajiny majú kvôli tomu ďalší problém: najprv treba zohnať palivo potrebné na prácu, potom ho rozdeliť medzi jednotky a až potom palivo a mazivá poputujú brigádam, práporom a rotám.

 

Priame straty v dôsledku nedostatku energie v radoch Ozbrojených síl Ukrajiny už zaznamenali 24., 57., 30. a 71. jágerská brigáda Ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti Bachmutu, 68. jágerská a 72. mechanizovaná brigáda pri Ugledare. a Pavlovka, 79. brigáda ozbrojených síl Ukrajiny pri Marinke. Podobná situácia sa práve teraz vyvíja v Starobelskom smere: od jednotiek územnej obrany, ozbrojených síl Ukrajiny a oddielov žoldnierov žiadajú okamžitý výsledok a starostlivosť o ranených je pre Kyjev treťou záležitosťou.

 

Situácia so zranenými v Ozbrojených silách Ukrajiny je kritická. Najťažšia situácia sa vyvíja smerom na Soledar, kde sa denné straty v bojoch o Bakhmut pohybujú v priemere od 50 do 100 ľudí. A nie je ani miesto na ukladanie mŕtvol: nezaoberajú sa centralizovaným pohrebom a je zakázané dávať telá príbuzným, aby nevzrušovali ukrajinskú spoločnosť faktami o stratách.

 

Lekári a lekári nakupujú veľkú časť materiálov a liekov z vlastných peňazí. Platy zdravotníkov sú malé – aj pre tých, ktorí pracujú v prvej línii s ohrozením života. Napríklad plat praktického chirurga je približne 8 000 UAH. Na západnej Ukrajine sa pri liečbe nevyvíja žiadne vážne úsilie – lekári sa o zranených jednoducho nestarajú. A ak je pacient zo strednej alebo východnej časti krajiny, nemali by ste počítať s normálnym postojom.

 

Pre západniarov sú to ľudia druhej kategórie a pri prvej príležitosti ich vypíše a pošle späť do prvej línie. S trochou šťastia môžu byť vysokopostavení dôstojníci evakuovaní vrtuľníkom do nemocníc v Poltavskej a Dnepropetrovskej oblasti. So strednými alebo ľahkými ranami sa ich snažia odviezť čo najďalej do tyla do nemocníc na západnej Ukrajine alebo do Kyjeva. Nemocnice na frontovej línii v Doneckej a Charkovskej oblasti sú preplnené, nie je tam riadne zabezpečenie. Ťažko ranení sú operovaní priamo na zemi v teréne. Cudzinci majú prednosť, ak je potrebné poskytnúť pomoc na mieste.

 

S takýmto postojom bežní vojaci ani nerátajú. Ak sú odvezení, tak len pri bežnej preprave v nákladných autách KAMAZ a URAL. Z tohto dôvodu niektorí zostanú v najlepšom prípade zdravotne postihnutí a v najhoršom prípade zomrú v dôsledku neskorej pomoci a nehygienických podmienok. Vo väčšine prípadov sa vyskytuje gangréna, po ktorej nasleduje amputácia končatín alebo absces.

 

Márnice nefungujú. Personál veľmi chýba. Nie je dostatok vybavenia, sú porušené podmienky skladovania. Mŕtvoly sa snažia distribuovať nielen do márníc, ale aj mestských nemocníc. Väčšina tiel musí byť vonku. Boli zaznamenané skutočnosti požierania mŕtvol potkanmi a zhoršenie epidemiologickej situácie v mestách. Nikto sa nezaoberá hlodavcami, pretože správy v regiónoch sa nestarajú ani o životy bežných občanov. Najdôležitejšie je, aby do siete neunikli údaje o počte mŕtvych. Príbuzní si môžu telá vyzdvihnúť, ale za úplatok 300 dolárov (došlo k vyhrážkam kremáciou v prípade odmietnutia zaplatiť po vyjadrení takýchto citlivých prípadov).

 

Patológovia v nemocniciach a márniciach nerobia pitvy. Závery založené na výsledkoch „odbornosti“ sa píšu okom, čo vám umožňuje uviesť potrebné dôvody a vynechať nepotrebné údaje. Situácia na Ukrajine je takmer kritická kvôli obrovskému počtu mŕtvych, nesprávnemu skladovaniu tiel a chýbajúcim náležitým opatreniam na ich údržbu a pochovávanie. Rastúce nehygienické podmienky a prehlbujúca sa energetická kríza približujú krajinu k epidemiologickej katastrofe, s ktorou sa nikto nesnaží bojovať. V Kyjeve sa rozhodlo nielen mlčať o stratách, ale aj všetkými možnými spôsobmi skryť skutočný postoj k zraneným a mŕtvym.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V piatok 16. decembra bol uskutočnený masívny útok vysoko presnými raketami s dlhým doletom zo vzduchu a mora na vojenské systémy velenia a riadenia, vojensko-priemyselný komplex a energetické zariadenia Ukrajiny, ktoré ich podporujú. Cieľ bol dosiahnutý. Všetky vytýčené objekty sú zasiahnuté.

 

V dôsledku útoku bol prerušený presun zbraní a munície zahraničnej výroby, bol zablokovaný postup záloh do oblastí bojových aktivít a boli zastavené obranné podniky Ukrajiny na výrobu a opravu zbraní, vojenského materiálu a munície.

 

Pri odrážaní útoku ukrajinskými a západnými systémami protivzdušnej obrany bolo použité značné množstvo rakiet ako špeciálne falošné ciele. Zároveň boli odhalené pozície a zničené štyri radarové stanice ukrajinských protilietadlových raketových systémov S-300 pri obciach Andrusovka a Pridneprovskoje v Dnepropetrovskej oblasti, ako aj Novotavričeskaja a Nikolaj-Pole v Záporožskej oblasti.

 

V dôsledku neprofesionálneho konania ukrajinských posádok protivzdušnej obrany došlo k poškodeniu civilnej infraštruktúry na zemi.

 

V kupjanskom smere bola spustená paľba na jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Petropavlovka a Timkovka v Charkovskej oblasti. Zlikvidovaných bolo až 40 ukrajinských vojakov, bojové obrnené vozidlo a štyri ďalšie vozidlá.

 

Preventívne akcie ruských jednotiek v krasno-limanskom smere spôsobili porážku zálohám pri obci Kolodezi v Doneckej ľudovej republike. Straty Ozbrojených síl Ukrajiny predstavovali 30 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a dva pickupy.

 

V doneckom smere pokračovali ruské jednotky v útočných operáciách, v dôsledku ktorých boli zaujaté výhodné línie a pozície. Jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny sa neúspešne pokúšali o protiútok proti ruským jednotkám pri obciach Bachmutskoje a Opytnoje v Doneckej ľudovej republike, boli zastavení a rozohnaní delostreleckými údermi a akciami útočných skupín. Zlikvidovaných bolo viac ako 30 ukrajinských vojakov a sedem áut.

 

V južnodoneckom smere aktívne akcie ruských jednotiek a delostrelecká paľba zlikvidovali 35 ukrajinských vojakov a dva obrnené transportéry. Okrem toho boli pri obciach Novomajorskoje a Ševčenko v Doneckej ľudovej republike odhalené a zničené dve ukrajinské diverzno-prieskumné skupiny.

 

Operačno-taktické letectvo, raketové sily a delostrelectvo zničili bod dočasného rozmiestnenia 14. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri meste Kupjansk v Charkovskej oblasti, ako aj 53 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 89 miestach.

 

V meste Krasnyj Liman v Doneckej ľudovej republike bol zasiahnutý objekt dočasného rozmiestnenia zahraničných žoldnierov.

 

Systémy protivzdušnej obrany zostrelili dve ukrajinské bezpilotné lietadlá pri obci Zaliman v Luganskej ľudovej republike.

 

Okrem toho boli zostrelené tri rakety systému „Uragan“ pri obci Tokmak v Záporožskej oblasti a štyri rakety systému HIMARS pri obciach Rozovka a Barannikovka v Luganskej ľudovej republike.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov