9K51M “Tornado-G” muníciou
Aktuality, Pozemná technika,

“Tornado-G”: Modernizovaný raketomet Grad získal silu a presnosť

V médiách, ktoré sledovali priebeh špeciálnej vojenskej operácie, sa objavili informácie o použití modernizovaných viacnásobných odpaľovacích raketových systémov 9K51M Tornado-G spojeneckými silami.


 

Táto vylepšená verzia dlhoročného a známeho 9K51 „Grad“ zasadila veľmi citlivé údery opevnenej oblasti Ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti Maryinka. Úspešné zničenie pozícií 122-milimetrovými raketami bolo demonštrované na sieti, čo opäť sťažilo život hovorcom ako je Arestovič.

 

Grad bol prijatý takmer pred šiestimi desaťročiami (1963), jeho hlavnou odbornou špecializáciou moderného je efektívne ničenie živej sily, obrnenej a špeciálnej techniky v miestach jej akumulácie, delostrelecké a mínometné jednotky na pozíciách a za pochodu, zariadenia protivzdušnej obrany, ako aj infraštruktúrne a logistické zariadenia za nepriateľskými líniami.

 

Doteraz vyrábaná rodina ruských “Tornado” obsahuje iba dve úpravy. Okrem už pomenovaného Tornado-G začali ruské ozbrojené sily od roku 2016 dostávať 9K515 Tornado-S, modernizovanú verziu 9K58 Smerč. Vyznačuje sa tým, že je vybavený automatizovaným systémom navádzania a riadenia paľby, ako aj používaním novej neriadenej 300mm munície a riadených striel 9M542, ktoré majú odnímateľný klaster alebo vysoko výbušnú fragmentačnú hlavicu a lietajú na vzdialenosť max. na stodvadsať kilometrov. Vráťme sa však k novému ruskému Gradu.

 

Kľúčovým rozdielom 9K51M „Tornado-G“ bolo prijatie moderného, ​​a teda pokročilejšieho ACS, ktorý využíva satelitnú navigáciu a počítačový výpočet balistických ukazovateľov, čo zase poskytuje schopnosť zamerať sa na cieľ v automatickom režime.

 

Mimochodom, podľa odborníkov Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS), ktorý sa odráža vo výročnom bulletine MilitaryBalance (špecializuje sa na hodnotenie vojenských potenciálov štátov moderného sveta), nové ruské raketomety v ich kľúčových charakteristikách, prinajmenšom nie sú menejcenné ako ich „kolegovia“ zo Spojených štátov.

 

Modernizovaný viacnásobný raketový systém Tornado-G zahŕňa aktualizovanú verziu bojového vozidla 2B17M, muničný náklad pozostávajúci z harmonickej kombinácie zásadne novej a predtým používanej 122 mm raketovej munície a komplexu automatizovaných nástrojov riadenia paľby (KSAUO) , nesúci gastronomický a vtipný názov „Kapustnik-BM“. Funkčným účelom Kapustnika je koordinovať bojové operácie jednotiek MLRS v automatizovanom a manuálnom režime.

 

Riadenie sa môže vykonávať nielen počas bojového použitia, ale aj vo fázach prípravy a plánovania: pochod, nasadenie, manéver, prieskum, geodetická podpora atď.

 

Komplex využíva automatizačné nástroje, ktoré zabezpečujú udržiavanie hlasovej komunikácie a včasný prenos dát do podriadených, interagujúcich a vyšších riadiacich bodov. S rovnako stabilnou prácou ako z bojových pozícií, tak aj za pochodu.

 

Čo dokáže systém riadenia paľby delostrelectva Kapustnik-BM? Rozsah jeho funkcií je pomerne široký a zahŕňa:
1. Automatický zber, spracovanie, ukladanie a prenos údajov o cieľoch.
2. Pozorovanie bojiska, úprava paľby na základe výsledkov streľby, vykonávanie prieskumu, určovanie súradníc cieľov a objasňovanie nastavenia zameriavača a zápalnice.
3. Plánovanie a riadenie paľby batérie (divízie), výpočet inštalácií v závislosti od typu cieľa.
4. Presun zariadení na odpálenie na systémy riadenia paľby v automatizovanom režime.
5. Automatizovaná interakcia prostredníctvom rádiových a drôtových komunikačných kanálov s riadiacimi systémami vyššieho stupňa velenia, vzájomne pôsobiacimi jednotkami kombinovaných zbraní, prieskumným vybavením, protitankovými delami, systémami riadenia paľby a palebnými zbraňami vo vnútri batérie (práporu).

 

Je zrejmé, že vyššie uvedené pozície úplne neodhaľujú možnosti komplexu, ako aj možnosti jeho softvéru, ktorý možno umiestniť ako prakticky neobmedzený. Ale stojí za to podrobnejšie sa zaoberať výhodami jeho bojového použitia.

 

Po prvé, výrazne, asi trojnásobne, skracuje čas prípravných opatrení, určovania nastavení streľby a riešenia súboru pomocných úloh.
Po druhé, znižuje spotrebu munície na nulovanie a zasiahnutie cieľa a zároveň rozširuje možnosti bojového použitia. Presnosť prípravy dát na streľbu sa zvyšuje takmer dvojnásobne.
Po tretie, výrazne sa zvyšuje stupeň prevádzkovej spoľahlivosti a znižujú sa náklady na údržbu a opravy.

Okrem toho sa práca operátora stáva pohodlnejšou, čo je obzvlášť cenné na pozadí zníženia kvantitatívneho zloženia posádky bojového vozidla. Navyše sa zvyšuje rýchlosť jeho pohybu (až 80 km/h) pri zachovaní výbornej manévrovateľnosti.

 

Tornado-G ASUNO poskytuje možnosť streľby bez vykonania topografických a geodetických referencií a navádzania navádzacieho balíka bez opustenia kabíny posádkou. Pozoruhodné je, že aj napriek redukcii posádky nového „Gradu“ na dve osoby sa čas bojového nasadenia aj v nepripravenom postavení skrátil na šesť minút. V prípade vopred pripravenej pozície je to spravidla minimálne – nie viac ako jednu minútu.

 

„USA môžu blufovať“: ruský pilot vysmial nový bombardér B-21

 

Čo sa týka bojového potenciálu modernizovaného viacnásobného odpaľovacieho raketového systému 9K51M Tornado-G, je doplnený jeho arzenál o novú kazetovú muníciu so samonabíjacou submuníciou schopnou zasiahnuť vybavenie nepriateľa chránené pancierom hrubým až sto milimetrov a aj odnímateľnými hlavicami. Konštrukčne to bolo zabezpečené inštaláciou nastavovačov časovania poistiek do bojových vozidiel 2B17M. Táto munícia má okrem aktualizovaného dizajnu bojových jednotiek zlepšené charakteristiky presnosti. Okrem toho, a nemenej dôležité, dizajn aktualizovaného raketometu zachováva schopnosť používať staré typy munície. Podvozok kolesového vozidla Ural-4320-10 bol použitý ako platforma pre delostreleckú jednotku BM 2B17M.

Vitalij Orlov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov