Vojenský inštruktor americkej armády počas vojenského cvičenia vo výcvikovom stredisku ukrajinských pozemných síl pri Rivne na Ukrajine.
Aktuality, Bezpečnosť,

Životne dôležité pravidlá správania sa vo vojne

Ako minimalizovať riziká na fronte a nezahynúť kvôli vlastnej hlúposti a ležérnosti? Podľa skúseností z bojov na Ukrajine o tom hovorí ruský vojenský korešpondent Aleksandr Koc.


 

Kto si dokáže úprimne priznať, že „(ne)rozumiem vojne“, ak by ma na ňu z ničoho nič povolali? Naozaj vieme, ako sa správať v bojových podmienkach? Ako ochrániť sám seba a ochraňovať aj bojových druhov? Čo na vojne znamená nerobiť hlúposti? A tak ďalej a tak ďalej…

 

Po prvé treba pochopiť, že vaše zdravie a váš život sú priamo závislé na vás. „Medzi mojimi známymi sú takí, ktorí bojujú od 24. februára 2022 (teda od začiatku špeciálnej vojenskej operácie) a nemajú ani jedno zranenie. Doposiaľ likvidujú nepriateľa a o svojom skorom konci vôbec neuvažujú.

 

Sú to ľudia s bohatými skúsenosťami, riadiaci sa súborom jednoduchých nepísaných pravidiel. Tie treba dodržiavať nielen kvôli sebe, ale aj kvôli bezpečnosti spolubojovníkov. Pričom dodržiavať ich treba neúprosne, aj keď nezaručujú 100-percentnú bezpečnosť. Pretože nijaké riziko na vojne sa nedá úplne eliminovať,“ tvrdí Koc a zdôrazňuje, že každé riziko sa dá minimalizovať. Reálne! Aj protivníka je možné likvidovať tak, že sám sa nebudem vystavovať jeho úderu.

 

Do ruských škôl sa má od septembra 2023 vrátiť povinný vojenský výcvik

 

Mobilný zradca

Zdrojom nepríjemností je telefón. V prvej bojovej línii spravidla niet mobilného spojenia a mobil funguje len ako multimediálny videoprehrávač. Vojaci si doň nahodia hromadu filmov a namiesto toho, aby sledovali, čo sa deje okolo ich postavenia, zapchajú si uši slúchadlami a… „A potom prichádzajú ku mne s mnohými črepinami v tele,“ tvrdí vojenský ošetrovateľ. Dôvod? Nezaregistrovali nebezpečenstvo a nestiahli sa včas do bezpečia. (Štatistiky z bojov na Donbase hovoria, že až 70 % zranených malo na ušiach slúchadlá.)

 

Ak spojenie je, pamätajte: Každý váš rozhovor sa odpočúva a nahráva protivníkom. Pričom Služba bezpečnosti Ukrajiny má jeden špeciálny žáner na Youtube – „Telefonát priateľovi“, v rámci ktorého z množstva záznamov vyberajú najvhodnejší na protiruskú propagandu a vysielajú ho na všeobecné pobavenie. No a najpikantnejšie dôvernosti vyľakaných alebo padlých duchom vojakov sa stávajú najväčšími hitmi. Tak sa rodí vojnová popularita.

 

Najhlavnejšie je to, že tak my, ako aj Ozbrojené sily Ukrajiny majú aparatúru, ktorá registruje všetkých mobilných abonentov v oblasti bojovej činnosti. A teda, ak ste sa s priateľmi rozhodli vzdialiť zo svojho stanoviska kvôli lepšiemu spojeniu na nejakú vyvýšeninu, tak vedzte: na toto zhromaždisko mobilných signálov určite čosi priletí. V ukrajinskom meste Izjum miestni obyvatelia radi vykráčali na vyvýšeninu Kremenec, kde bol najlepší signál ukrajinského operátora. Lenže jedného dňa ich tam zasiahol ukrajinský delostrelecký úder. Zahynuli nevinní ľudia…

 

Osobitnou pohromou je fotografovanie a nakrúcanie videí v bojových postaveniach. Pamätajte však, že nad vašimi hlavami a v sociálnych sieťach pracujú jednotky analytikov protivníka. Tí presne určia miesto nakrúcania. A pošlú vám delostrelecký či raketový pozdrav.

 

Ak už potrebujete nakrúcať, nebuďte na jednom mieste v teréne. A v smartfóne odpájajte geolokáciu – na každom zábere sa totiž automaticky zaznamenávajú koordináty snímky. A ak, nedaj Boh, padnete do zajatia, každý záber sa vám stane priťažujúcou okolnosťou.

 

Neobklopujte sa odpadkami!

Väčšina súčasných bojov sa podobá na Verdun. Je to pozičná obrana a delostrelecké súboje. Pobývať preto budete najskôr v lese alebo v obsadených obciach. Pričom na dočasné nepríjemnosti z manévrov na polygónoch budete spomínať s nostalgiou.

 

Väčšina obranných línií sa spravidla tiahne lesom alebo úzkymi lesnými úsekmi na poliach. Zeleň, ktorá ich obklopuje, sa čoskoro stratí a tak budú vaše postavenia z neba vidieť ako na dlani. No tunajšia služba nespočíva len v neustálych prestrelkách od rána do večera. Všetko je prozaickejšie.

 

Existovať v zákopoch znamená, že v prvom rade budete počúvať. Čoskoro tam dokážete identifikovať zvuk „odpalu“ a určovať počet sekúnd na ukrytie sa do „dopadu“.

 

No počúvať treba aj nebo. Objavujú sa na ňom protivníkove drony. Znamená to, že treba čakať skorý úder na svoje postavenia, korigovaný zo vzduchu, alebo zhodenie míny priamo dronom. Pričom nálože sa len tak halabala nezhadzujú. Musí to mať rácio. Napríklad na zhluk ľudí. Preto je dôležité nielen to, aby ťa nebolo vidieť, ale tiež, aby tvoje postavenie vôbec nejavilo príznaky života.

 

Ďalšie rady

– V lese sa pohybujte len v nevyhnutnom prípade a iba v jeho hĺbke, nepribližujúc sa k jeho okrajom.
– Na prípravu teplého jedla nezapaľujte oheň, radšej použite plynové variče alebo horáky s plynovými bombami.
– Nevytvárajte skupiny na jednom mieste!
– Maskujte svoje postavenia! Nebuďte leniví, nešetrite na bezpečnosti.
– Nerozhadzujte okolo seba odpadky. Protivníkovi vás prezradia hromady použitých konzerv, obaly z trvanlivých potravín, plastické fľaše… „Ja osobne si so sebou vozím veľké čierne vrecia na odpadky, kam odkladáme všetko použité. Na odpadky kopeme jamy, do ktorých vkladáme tieto vrecia a tie zase zasypávame zeminou. Áno, je to práca navyše, no kvôli bezpečnosti je to nutné,“ zdôveril sa A. Kocovi jeden z veliteľov dobrovoľníckych oddielov.

– No a teraz to najhlavnejšie: vždy hľaďte, aby ste sa mali kde schovať. Nešetrite úsilie na vybudovanie okopov a zemľjanok. Dokonca už okop pre ležiaceho strelca zvyšuje šance na prežitie. No a plnoprofilový zákop vás urobí takmer nezraniteľným. Stále je však potrebné dôsledne počúvať, pretože dron vám vie vhodiť granát aj rovno do okopu.

– Na smeroch, ktoré sú potenciálne nebezpečné na protivníkov prielom, mínujte priestranstvo pred sebou. „Videli sme obrázky z Chersonskej oblasti, na ktorých ukrajinskí útočníci spolu so zahraničnými žoldniermi na autách Hummer rýchlo prekonávajú na bojovom poli značné vzdialenosti, prichádzajú k lesným porastom a okamžite sa vrhajú do boja. Lenže už pri priblížení sa k okraju lesa mali byť vyhodení do vzduchu na mínovom poli. Problém je však v tom, že nie všetky ruské postavenia boli ním ochránené,“ opäť spomína A. Koc.

– Ženijné zabezpečenie je úloha veliteľa, čo závisí od jeho iniciatívy a dôslednosti. „Videl som úsek frontu, kde sa o to nik nestaral, ale videl som aj opak. Ako pri Krasnom Limane vojaci pri zaujatí nového postavenia okamžite si zaopatrovali rôzne míny a s rozumom ich rozmiestňovali na najnebezpečnejších smeroch,“ pridáva ďalšiu spomienku A. Koc.

– Pri rozmiestňovaní sa v obciach uprednostňujte domy s pivnicami. A tiež aby neďaleko bola studňa. Lebo voda, to je život a prísun zásob nemusí byť skorý.

-Pri rozmiestňovaní sa v mestách uprednostňujte pivnice výškových domov. Áno, lákadlom je obsadiť školu alebo administratívnu budovu. Lenže tie boli často cieľom ukrajinskej vysokopresnej strely.

 

Neutekaj pred črepinami

Existuje príslovie: „Neutekaj pred črepinami – zomrieš unavený.“ Ono jasne ilustruje správanie sa nováčika pri výbuchu. Prvé, čo treba spraviť je, skočiť do nejakého úkrytu, za stenu, strom… Na otvorenom poli je efektívne hodiť sa aspoň na zem, pretože uhol rozletu črepín bude s veľkou pravdepodobnosťou taký, že nezasiahne tvoje telo. Potom sa treba odplaziť do spoľahlivejšieho úkrytu.

 

Hlavná podmienka prežitia – neustále mať na sebe nepriestrelnú vestu a helmu.

„Vojenský lekár, ktorý niekoľko mesiacov pôsobil v prvej línii, mi povedal, že najviac bývajú zranené končatiny. Životne najdôležitejšie orgány sú prikryté prostriedkami individuálnej ochrany,“ hovorí A. Koc.

 

Nedotýkajte sa nárazníkom nárazníka

„Keď som sa svojho času blížil k jednému prifrontovému mestu, prekvapený som zbadal kolónu vojenských nákladiakov. Husto boli poukladané priamo na ceste a vojaci bez obáv pofajčievali pri nich. Okamžite som vedel, že sú to nováčikovia, lebo na fronte sa takto ľahkovážne už nikto nespráva. Títo nováčikovia sa správali ako maškrta pre raketomety, hovorí korešpondent A. Koc a pridáva zopár pravidiel:

– Počas jazdy v kolóne dodržiavajte rozostupy 20, a ešte lepšie 30 metrov. To isté platí počas zastávok. Autá podľa možností ukrývajte pod stromami, pokúste sa ich zamaskovať.
– Nezhromažďujte autá v blízkosti veliteľských stanovíšť. Protivníkov prieskum si to vysvetlí, že sa tam nachádza niekto dôležitý. A napáli to tam z profylaktických dôvodov. Radšej preto parkuje ďalej od miesta stretnutia. Ak budete mať šťastie a dostanete sa k veliteľovi, ktorý bude prísne vyžadovať plnenie týchto pravidiel, velebte ho, pretože, žiaľ, nie všetci sú takí.
– Nemyslite si, že o vašu bezpečnosť sa bude niekto starať viac, ako by ste sa mali starať sami. Preto nečakajte na rozkaz, sami postavte techniku do lesa, sami ju maskujte, sami si vykopte okopy a opevňujte ich násypom a brvnami.

 

Súčasná vojna – to nie sú hrdinské jazdecké kúsky a tankové prielomy, je to úmorná každodenná rutina, na ktorú si zvykneš ak chápeš a túžiš zvýšiť pravdepodobnosť vrátiť sa domov živý. Ako som naznačil, takáto pravdepodobnosť sa skladá z množstva drobností.

 

Radí specnaz

Je ti strašne? Dýchaj, zhlboka dýchaj! Cez vojnu býva strašne všetkým. Časom sa úroveň strachu znižuje, pretože si uvedomíš, že nie každá guľka letí na teba a nie všetko, čo okolo teba vybuchuje, ide aj teba roztrhať. Na to, aby si sa spamätal, keď sa ťa chytá panika, skúsení bojovníci radia – dýchaj!

 

Jednoduché cvičenie: Zatvor oči, vdychuj cez nos, zaplňuj vzduchom najskôr spodnú časť pľúc (nafukuje sa brucho). Potom strednú (rozširuje sa hrudný kôš) a nakoniec najvyššiu časť (dvíhajú sa plecia). Vydychovanie rob pomaly cez ústa a v opačnom poriadku, odhora pľúc nadol. Výdych však musí byť dvakrát dlhší ako nádych. S každým výdychom si tiež maximálne uvoľňuj svalstvo. Toto cvičenie treba robiť najmenej 10 minút.

 

Zakaždým si však treba uvedomiť, že aj priateľskú podporu nikto nezrušil. Preto keď zbadáš, že ti bojový druh zbledol, neostýchaj sa ho podporiť: „Braček, to nič, nie si ani prvý, ani posledný, neboj, vydržíme“. A pridaj priateľské potľapkanie po pleci!

 

Odporúčanie bojového ošetrovateľa

Tentoraz od majora zdravotnej služby, ktorý už niekoľko mesiacov pôsobí v prvej línii.

– V armáde nepoznáme vek, poznáme len funkciu a hodnosť. Preto sa nepozastavujte nad tým, keď vám vydáva úlohu niekto, kto je aj dvakrát mladší.
– V boji poskytujte pomoc nie so svojou, ale s cudzou lekárničkou!
– Kontrolujte neporušenosť lekárničiek!
– Ošetrovatelia musia byť ubytovaní samostatne. Lebo ak čosi priletí, nezahynú všetci.
– Ak panuje ticho, vojskám treba viac spať cez deň.

Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov