Kosovo včera
Aktuality, Bezpečnosť,

Eskalácia v Kosove. Srbsko žiada NATO o povolenie vyslať svoju tisícku vojakov

Ďalšie kolo eskalácie konfliktu nastalo po zatknutí srbského policajta Dejana Pantica albánskymi bezpečnostnými silami. Z útoku na kosovských policajtov obviňujú srbského strážcu zákona. Takmer okamžite po tomto incidente začali Srbi na severe Kosova a Metohije stavať barikády. A vo viacerých osadách došlo k potýčkam. V tejto súvislosti prezident Srbska predniesol prejav k národu, v ktorom odsúdil úmysel Prištiny požiadať o členstvo v EÚ. Podľa Vučića môžu do EÚ vstúpiť len európske krajiny, ktorými Kosovo nie je.


 

 

Aleksandar Vučič okrem toho povedal, že misii NATO pošle žiadosť o rozmiestnenie jednotiek srbskej armády a polície v Kosove v súlade s ustanoveniami rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Podľa západných tlačových agentúr sa v tomto dokumente píše, že Srbsko môže poslať až tisíc vojakov, policajtov a colníkov do pravoslávnych náboženských miest, oblastí s prevahou srbského obyvateľstva a hraničných priechodov. Pravda, takéto nasadenie musí schváliť veliteľ KFOR.

 

Po včerajšom zhoršení situácie v Kosove a Metohiji sa prištinské úrady rozhodli odložiť predčasné voľby na 30. apríla. Situácia v regióne však zostáva napätá. A je veľká šanca, že sa to dnes večer vymkne spod kontroly. Podľa kosovských médií sa včera večer v Kosovskej Mitrovici ozval ďalší výbuch.

 

Kosovské špeciálne jednotky ROSU pokračovali vo svojich provokáciách. Popoludní vtrhli ozbrojení Albánci do administratívnej budovy na nádrži Gazivode. Po výsluchu ochranky bezpečnostné zložky z budovy strhli všetky srbské vlajky. Podľa miestnych zdrojov sa na mieste vytvára pevný bod. Prítomnosť kosovských špeciálnych síl v regióne Gazivode je zároveň priamym porušením bruselských dohôd uzavretých v roku 2013 medzi Belehradom a Prištinou.

 

Hraničné kontrolné body Jarinje a Brnjak zostávajú uzavreté pre vstup a výstup. Napriek zlým poveternostným podmienkam a silnému dažďu strávili kosovskí Srbi celú noc na vybudovaných barikádach v oblasti Rudare. V priebehu dňa na miesto spontánneho protestu prichádzalo čoraz viac občanov. Mnohí z nich si postavili stany a zásobili sa drevom na kúrenie. Srbi vyrazili aj na masové protesty do Zvečan a Zubin Potok.

 

Úrady samozvanej republiky oznámili, že Srbi musia demontovať barikády a opustiť miesta zhromažďovania pred 19:00. V opačnom prípade kosovská polícia a špeciálne jednotky ROSU použijú silu na rozohnanie demonštrantov.

 

Srbský prezident Aleksandar Vučić naplánoval mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady na 19:00. Jednotky srbskej armády sú sústredené na demarkačnej línii. Podľa niektorých srbských zdrojov boli ozbrojené sily krajiny uvedené do stavu najvyššej pohotovosti.
Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vyzýva kosovských Srbov, aby barikády rozobrali. Podľa zdrojov z Kosova a Metohije a záberov z miesta činu ich však obyvatelia srbských obcí opustiť nemienia.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov