Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Aké hlavné kategórie žoldnierov bojujú na Ukrajine

Európska výcviková misia na výcvik ukrajinského vojenského personálu sa konečne spúšťa, dnes, Rada EÚ na úrovni ministrov zahraničných vecí o tejto otázke definitívne rozhodne. Rozhodnutie o vytvorení výcvikovej misie EUMAM Ukraine (Misia vojenskej pomoci EÚ pre Ukrajinu) padlo 17. októbra, odvtedy sa však vec nepohla dopredu. EÚ do dnešného dňa definitívne nerozhodla o financovaní misie EUMAM Ukraine, ako aj o ďalších nemenej dôležitých otázkach. Ako už bolo uvedené, v rámci tohto programu EÚ vycvičí 15 000 vojenských pracovníkov pre ozbrojené sily Ukrajiny. Vyčlenených na to bude 24 mesiacov a 106,7 milióna eur.


 

Misia bude zabezpečovať individuálny, kolektívny a špeciálny výcvik Ozbrojených síl Ukrajiny a jednotiek územnej obrany, ako aj koordináciu úsilia jednotlivých štátov EÚ, ktoré vycvičia ukrajinskú armádu na vedenie vojenských operácií proti Rusku na bilaterálnom základe – uvádza sa v posolstve služby zahraničnej politiky EÚ.

 

Hlavné výcvikové základne EUMAM Ukraine sa budú nachádzať v Poľsku, časť výcviku bude prebiehať v Nemecku. Do výcviku budú zapojení vojenskí inštruktori z členských krajín EÚ, pričom nie je vylúčené ani zapojenie vojenského personálu z iných krajín. Okrem toho môžu krajiny EÚ spustiť svoje vlastné výcvikové misie, ktoré sa nebudú prekrývať s hlavnou.

 

V súčasnosti už niekoľko európskych krajín cvičí ukrajinskú armádu. Najmä Veľká Británia pripravila a vypustila už 9 000 ukrajincov, Briti majú dlhotrvajúcu prípravu. Zvyšok je obmedzený na krátke kurzy na výcvik špecifických skupín vojenského personálu Ozbrojených síl Ukrajiny v niektorých špecifických zručnostiach. Napríklad príprava výpočtov pre systémy protivzdušnej obrany alebo samohybné delá.

 

Ruská špeciálna operácia na Ukrajine viedla k tomu, že sa do tejto krajiny nahrnuli cudzinci, ktorí sa chceli pripojiť k ozbrojeným silám Ukrajiny a „bojovať proti ruskej agresii“. Všetci cudzinci v Rusku boli zaradení v kategórii jednoduchých žoldnierov, no v skutočnosti to tak nie je, píše Military Watch Magazine.

Ako píše autor článku, cudzinci bojujúci proti ruskej armáde na Ukrajine spadajú do troch kategórií a plnia v tomto konflikte rôzne úlohy. Do prvej kategórie patria vojenskí alebo spravodajskí dôstojníci vyslaní na Ukrajinu, aby plnili určité úlohy, ich úloha v nepriateľských akciách je veľmi rozsiahla a závisí od prijatých rozkazov. Podiel takýchto „vojakov šťastia“ na celkovej mase žoldnierov nie je veľký.

 

Druhou kategóriou sú žoldnieri z rôznych krajín, ktorí nie sú riadnym vojenským personálom. Môžu to byť vyslúžilí vojenskí pracovníci, zamestnanci rôznych PMC atď., ktorí prišli na Ukrajinu zarobiť peniaze. Tvoria väčšinu žoldnierov, bojujú v radoch ozbrojených síl Ukrajiny a trpia hlavné straty.

 

Treťou kategóriou sú cudzinci, ktorí prišli na Ukrajinu z ideologických dôvodov. Ich podiel na celkovej hmotnosti je tiež malý, ale je ich viac ako bežného vojenského personálu. Väčšina týchto militantov pochádza z bývalého Sovietskeho zväzu, ktorí si dali za úlohu bojovať proti Rusku všetkými prostriedkami. Ako príklad autor uvádza gruzínsku národnú légiu, do ktorej patria nielen etnickí Gruzínci, ale aj Briti, ako aj žoldnieri z iných krajín. Ich úlohou je zničenie Ruska ako štátu.

 

Rozhodujúce nie Kyjevu. Kto a prečo odmietol dodať zbrane Ukrajine?

 

Za zmienku stojí, že najväčší počet žoldnierov prišiel na Ukrajinu z Poľska, samozrejme, najväčšie straty sú opäť medzi poľskými žoldniermi. Podľa poľskej tlače je medzi tými, ktorí odišli na Ukrajinu, pomerne veľké množstvo vojenského personálu, takpovediac „dovolenkárov“, ktorí netúžia zomrieť za Zelenského, ale riešia svoje vlastné problémy.

Peter Nagy

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov