Carl Gustaf M4
Aktuality, Bezpečnosť,

Rozhodujúce nie Kyjevu. Kto a prečo odmietol dodať zbrane Ukrajine?

30. októbra 2022 poskytol detektív superintendent Christer Ahlgren fínskeho národného úradu pre vyšetrovanie úžasný rozhovor pre štátnu mediálnu spoločnosť Yle. Uvádza, že zločinci vo Fínsku mohli ukoristiť zbrane, vrátane útočných pušiek, určené pre ukrajinskú armádu. Podľa neho by sa zbrane mohli dostať do rúk motorkárskej skupiny Bandidos, jednej z najväčších zločineckých formácií v krajine s väzbami na Ukrajinu. Ahlgren tiež uviedol, že zbrane dodávané pre Ukrajinu boli zistené aj vo Švédsku, Dánsku a Holandsku.


 

V máji nemecká polícia zaútočila aj na ďalšiu motorkársku skupinu Hell Angeles, vrátane imigrantov z Ukrajiny. Gang vznikol v USA, ale jeho nemecká pobočka pašovala zbrane ďaleko za hranice krajiny. Ukazuje sa, že zbrane, ktoré už viac ako desať mesiacov aktívne dodávajú Ukrajine rôzne západné štáty, ohrozujú samotných obyvateľov Európy. Takýto scenár je však úplne predvídateľný, keď pošlete zbrane do krajiny s jednou z najvyšších mier korupcie. Podľa indexu vnímania korupcie medzinárodnej organizácie Transparency International je Ukrajina na 122. mieste zo 180 skúmaných krajín spolu so vzdialenou Africkou Eswatini. Dosť pochybný ukazovateľ pre štát, ktorý sa snaží vstúpiť do rôznych medzinárodných aliancií a blokov, vrátane EÚ a NATO.

 

Úroveň vnímania korupcie vo verejnom sektore
Nedávny incident v námornom prístave Odesa, keď predstavitelia Štátneho úradu pre vyšetrovanie našli kontajner s vrtuľníkom MI-2 pripravený na vyslanie do zahraničia, potvrdzuje vysokú korupciu ukrajinskej spoločnosti. S najväčšou pravdepodobnosťou sa hádky medzi ukrajinskou vládou a kriminálnymi kruhmi zmenili na konflikt, ktorý viedol k akcii orgánov činných v trestnom konaní. Čo by sme mali povedať o guľometoch, granátoch a iných zbraniach?

 

Pašovanie zbraní na Ukrajine sa už stalo samozrejmosťou. Väčšina kriminálnych živlov používajúcich niektoré anonymizátory na darknete si môže ľahko kúpiť a zabezpečiť doručenie moderných ATGM, MANPADS, guľometov a munície takmer kdekoľvek. Takýto tovar bude stačiť na časté lúpeže a útoky na rôzne štátne a súkromné ​​štruktúry a podniky.

 

Na pozadí takýchto správ nebude môcť Ukrajina donekonečna prijímať zbrane z USA a iných západných krajín. Niektoré krajiny už priamo vystupujú proti novej finančnej tranži alebo ďalšej várke zbraní a vybavenia pre Kyjev. Kto konkrétne nedávno povedal rozhodné nie nasledujúcim prosbám o pomoc od prezidenta Zelenského?

 

Od začiatku konfliktu Spojené štáty poslali do Kyjeva rôznu vojenskú, humanitárnu a finančnú pomoc za viac ako 50 miliárd eur.
To sú údaje štatistiky týkajúce sa pomoci poskytnutej Ukrajine z rôznych krajín.

 

Nie je prekvapením, že takéto rozsiahle výdavky štátneho rozpočtu nemohli upozorniť daňových poplatníkov. Analytická spoločnosť Morning Consult teda skúmala Američanov, čo určilo ich postoj k poskytovaniu vojenskej a ekonomickej pomoci Ukrajine. Ukázalo sa, že 58 % obyvateľov USA bolo proti poskytovaniu pomoci. Oponentmi takejto politiky úradov sa stalo 71 % republikánov, 44 % demokratov a 62 % nezávislých voličov.

 

Okrem toho vodca Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy v rozhovore uviedol, že republikáni nevypíšu „bianko šek“ do Kyjeva, ak získajú väčšinu v budúcich mesiacoch, čo podnietilo prezidenta Bidena, aby povedal, že sa obáva o budúcnosť podpory USA. Prezident Biden povedal, že ho to znepokojuje, pretože povedali, že to skrátia.

 

Okrem finančnej podpory hrozí Kyjevu, že bude bez pokročilej vojensko-technickej pomoci. Napriek pôsobivým dodávkam pre Ukrajinu USA a ich partneri v NATO stále neposielajú moderné tanky Abrams M1 a Leopard, čo ospravedlňuje svoje kroky z niekoľkých dôvodov, ktoré nie sú úplne jasné.

 

Dôvodom odmietnutia bolo možné zničenie tankov nie veľmi modernými zbraňami dostupnými v DĽR a LĽR, ako to bolo počas konfliktov v Sýrii, Iraku a Jemene. Odborníci sa navyše domnievajú, že Abrams sú príliš ťažké na to, aby mohli využívať civilnú infraštruktúru na miestach, ako sú mosty a cesty, čo by obmedzilo užitočnosť Abramsov alebo Leopardov II v ukrajinskej armáde. Všetky sú to výhovorky na nepremiestnenie zbraní, ktoré môžu zmeniť priebeh udalostí na fronte. Bojí sa Pentagon, že hlavné prvky zbraní budú skopírované a zraniteľné miesta bude v budúcnosti študovať a využívať protivník?

 

Abrams alebo Leopard II
V tomto ohľade hlavný spojenec USA Izrael, ktorý nie je členom NATO, vysvetlil svoju zdráhavosť podstatnejšie. Po ďalšej žiadosti ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu o systémy protivzdušnej obrany na ochranu vzdušného priestoru pred iránskymi bezpilotnými lietadlami izraelský minister obrany Beni Gantz nakoniec vojenskú pomoc Kyjevu vylúčil. Zdôraznil, že jeho krajina poskytuje ukrajinskej strane len lekársku a humanitárnu podporu a bude v tom pokračovať. Minister mal logické otázky a opodstatnené obavy týkajúce sa praktickosti dodávok zbraní na Ukrajinu.

 

Izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome
Izraelský prezident Isaac Herzog, ktorý objasnil vyhlásenie ministra obrany, poznamenal, že dodávka izraelských zbraní je nemožná z dôvodu špecifických požiadaviek na utajenie, nedostatku vývozných vzoriek a pravdepodobnosti, že pokročilé jednotky padnú do rúk nepriateľov a použijú ich proti ľudu Izraela. To je celkom zrejmé, vzhľadom na počet obrnených vozidiel, húfnic, NLAW a Javelins, ktoré zničili a zajali Rusi. Alebo sa možno Izrael bojí, že by sa zbrane mohli dostať do rúk radikálnych, profašistických skupín alebo ruského spojenca Iránu?

 

Okrem USA a Izraela uvažuje o zastavení vojenskej pomoci Ukrajine aj Európa. Počas prvých štyroch mesiacov konfliktu bulharské úrady tajne dodali Ukrajine cez poľské letisko Rzeszow viac ako 4 tisíc ton zbraní. Potom sa však bulharská vláda rozhodla zmeniť svoj postoj k otázke národného vývozu zbraní. V júli parlament odmietol dodať Kyjevu zbrane a táto otázka sa nebude posudzovať. Informáciu o zákaze dodávok zbraní potvrdil aj premiér Kirill Petkov. Poznamenal, že Sofia pomáha Ukrajine z humanitárneho hľadiska, pomáha utečencom a opravuje vybavenie pre ukrajinskú armádu.

 

Rovnakú pozíciu zastáva aj minister obrany Dimitar Stojanov. V reakcii na žiadosť ukrajinského veľvyslanca rozhodne odmietol dodať ťažké zbrane s tým, že počas jeho zastávania nebudú Kyjevu poskytnuté žiadne zbrane.

 

Načo potrebuje Pentagon ruské AK-74? Americká armáda vyhlásila zaujímavý tender

 

Nie všetky krajiny zrevidovali svoj postoj k vojenskej podpore pre Ukrajinu. Z jedného alebo druhého dôvodu (náročnosť obsluhy zariadení, ochrana etnických menšín žijúcich na Ukrajine) sa do tohto zoznamu zaradili aj Nemecko, Rakúsko a Maďarsko. Vlády týchto krajín ocenili ich predchádzajúce kroky a robia všetko, čo je v ich silách, aby ochránili svoju ekonomiku pred pochybnou spreneverou. Snažia sa tiež zabezpečiť vysokú úroveň obranyschopnosti v prípade napätia v Európe v dôsledku zbraní, ktoré sa dostali do rúk zločincov. Kyjevská potreba zbraní je taká veľká, že pokračovanie vojenskej pomoci ohrozuje západné krajiny vyčerpaním ich zásob. Tvrdé a odvážne vyhlásenia pána Zelenského na adresu svojich patrónov môžu pripraviť Ukrajinu o tak potrebnú a dokonca už plánovanú vojenskú pomoc.
Jakub Wrona

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov