Izraelský analytik Jakov Kedmi
Aktuality, Bezpečnosť,

Jakov Kedmi: Tretí variant riešenia konfliktu na Ukrajine neexistuje

22.10.2022 bola v ruskej televízii v rámci relácie „Právo vedieť“ diskusia, hosťom ktorej bol izraelský vojenský expert a analytik Jakov Kedmi. V rámci nej odpovedal na otázky žurnalistov, z ktorých niektoré sú uvedené v nasledovnom texte.


 

NOVINÁR: Jakov Josifovič….. Z obidvoch strán konfliktu na Ukrajine, zo strany západu aj Ruska počúvame rovnaké vyhlásenia, že sú len dve varianty riešenia konfliktu – buď zvíťazíme my, alebo oni. Aký‎ je Váš názor k dnešnému dňu, 22.10.2022. Existuje aj nejaký‎ tretí variant?

 

KEDMI: Tretí variant nejestvuje. Niet ho. Pretože situácia je nestabilná a východ z nej je len jedný‎m smerom.
Tu teraz trochu odbočím mimo tému. Vychádzam z toho, ako ja rozumiem tomu, ako hodnotí situáciu na post sovietskom regióne a vo východnej Európe prezident RF. Vždy, keď sa Putin chystá analyzovať niečo vo vzťahoch medzi štátmi, jeho prvou otázku je to, či existujú nejaké protirečenia medzi krajinami a národmi. Poznám to z vlastnej skúsenosti. Keď sme spolu rozoberali izraelsko ruské vzťahy – bolo to ešte pred tým, ako bol menovaný‎ za predsedu bezpečnostného výboru RF – prvou vecou, ktorú sme spoločne posudzovali bolo to, či existujú medzi našimi krajinami nejaké protirečenia. Teda toto je jeho typický, systémový prístup. To, k čomu došiel je to, že nejestvuje nijaký rozpor medzi Ruskom a žiadnym z post sovietskych krajín, neexistuje žiadny rozpor medzi Ruskom a východoeurópskymi štátmi (ponechajme Poľské ambície stranou). Objektívnych rozporov niet.

 

Všetky problémy na post sovietskom priestranstve, všetky problémy s Ukrajinou, všetky problémy s východnou Európou vychádzajú zo želania Spojených štátov a ich spojencov použiť tieto krajiny proti Rusku. Teda, problém je prinesený‎ z vonka. Toto je problém. Toto je príčina toho, čo sa deje na Kaukaze, v Strednej Ázii, toto je príčina toho, čo sa deje na Ukrajine.

 

Ak sa vrátim k Ukrajine, Putin je pevne presvedčený‎, že nejestvuje problém medzi ukrajinským a ruským  národom, nie je problém medzi Ukrajinou a Ruskom. Problémom je použitie Ukrajiny proti Rusku. A preto, aby bol vyriešený tento problém, je potrebné odstrániť americky škodlivý vplyv, zastaviť a vylúčiť Američanov z post sovietskeho priestoru s týmito jeho cieľmi. Aj z Európy, pretože nie zbytočne bolo ultimátum namierené práve s týmto cieľom. Vrátiť NATO k roku 1997, odstrániť všetky americké jadrové zbrane z Európy, odstrániť z krajín NATO prítomnosť cudzích vojsk, dokonca vojsk NATO. Znamená to ukončenie všetkej politiky zameranej proti Rusku, ohrozujúcej Rusko.

 

Týka sa to aj Ukrajiny, aj post sovietskeho priestoru, týka sa to východnej Európy. Preto to, čo bolo v decembri, nie vo februári, ale v decembri, to bolo s Američanmi – ideme si Vykať. Putin predložil ultimátum, aj keď on to tak nenazval. Povedal – buď to prijmete, alebo použijeme vojensko-technické prostriedky. Teda, Rusko je pripravené ísť do konfliktu vojensko-technickými prostriedkami so Spojenými štátmi za účelom odstránenia ich činnosti na všetkom tomto priestore a v Európe ohrozujúce bezpečnosť Ruska. A týmto bude všetko vyriešené. Ale pre USA by to bol krach všetkej jej politiky. Je to krach NATO. Je to preukázanie celému svetu, že sú slabí, že všetka ich politika bola nesprávna. A dobrovoľne na to nepristúpia. Ani sa nedajú o tom presvedčiť. Môžu ich k tomu donútiť iba dve veci – ruská armáda a terajšia vojenská činnosť na území Ukrajiny a ruský‎ vojensko-priemyselný komplex, čo presne a jasne vysvetlí Spojen‎m štátom, že sú v pozícii prehrávajúceho v strategickej konfrontácii s Ruskom. A toto Rusko robí. To je moja odpoveď.

 

MODERÁTOR (Dmitrij Kulikov): K tejto odpovedi by som doplnil obraz tejto bipolárnej poruchy………………. S mojim kolegom Leontievom sme nedávno v jednom rozhovore v rádiu načrtli inú koncepciu. My buď zvíťazíme, alebo bude remíza. Teda v tom zmysle, že použitie jadrových zbraní oboma stranami je potrebné považovať za remízu. Pretože, čo potom ostane a kto bude hodnotiť víťazstvo a porážku je veľká otázka. Preto to voláme remízou. Mne pripadá táto koncepcia najpravdepodobnejšou. A je priamo v súlade s tým, čím teraz skončil Jakov. Mimochodom, prezident RF o tom hovoril otvorene. On hovorí zvyčajne o všetkom priamo, ak ho chceš pochopiť. Prezident povedal, že sme v období, kedy máme prvýkrát v histórii strategickú prevahu v strategický‎ch zbraniach nad USA. Hovorí, že chápe toto obdobie približne tak, že my teraz pracujeme na tom, že keď sa USA dostanú na našu terajšiu úroveň, my už budeme opäť ďalej. Veď toto prezident povedal doslova. Preto vychádzajúc z tohto je moja koncepcia založená na týchto dvoch slovách. Naše víťazstvo, alebo remíza. Remíza v tom zmysle, ako som to popísal.

 

KEDMI: Je tu jedno „no“. Čiste z vojenského pohľadu. USA sú omnoho zraniteľnejšie. Rozloha krajiny je neveľká, počet cieľov, ktoré je potrebné zničiť na zničenie USA je podstatne menej, sú prístupnejšie. Rusko je obrovské, počet cieľov, ktoré je potrebné v Rusku zničiť je násobne väčšie ako u USA. Teda v prípade remízy to znamená vážne poškodenie Ruska, ale úplné, totálne zničenie USA. Viac tam nič rásť nebude.

 

MODERÁTOR: Chcel by som sa vrátiť k Európe……..Rozhovory s tebou, Jakov, zvyčajne zakončujeme diskusiou o Európe. Spomínam si na diskusie z nedávnych rokov, filozofické rozhovory o fantastovi Spenglerovi a jeho knihe Zánik Západu verzus veľkosť a večnosť Západu a Európy, ktorá existuje 500 rokov a bude večná….Pozrite sa, čo sa teraz deje – úplne zbavenie sa suverenity tohto priestoru, rovnaké, ako na Ukrajine, medzi Zelenský‎m a Šolcom a Macronom z pohľadu riadenia Spojenými štátmi nie je žiadny rozdiel. A osud týchto území riadenými týmito avatarmi bude podľa môjho názoru približne rovnaký. Alebo to preháňam? Ale Splenger písal najmä o tomto, o zániku subjektnosti Európy a schopnosti byť suverénnou, o tomto písal pred 100 rokmi. A teraz to vidíme bez toho, aby sme po tom nejako špeciálne vôbec pátrali.

 

KEDMI: Neschopnosť Európy a jej štátov zachovať svoju suverenitu bola dokázaná v rokoch 1939-40. Celá Európa sa pokorila nacistickému Nemecku. Celá! Celá Európa sa stala časťou tretej ríše. Teda, bola neschopná pokračovať v tej jej histórii, ktorá ju splodila. Výsledky tejto vojny a víťazstvo ZSSR – Európa sa na víťazstve nepodieľala, ona bola na strane Hitlera, celá Európa bojovala spolu s nacistami proti Sovietskemu zväzu, celá!, dokonca aj Švédsko, aj priamo, aj nepriamo. Teda, Spengler mal pravdu. Už vtedy predvídal koniec Európy. Degradácia Európy v povojnovom období sa teraz len zrýchľuje s geometrickou postupnosťou.

 

Žiadny štát Európy dnes nie je schopný dokonca pochopiť a želať si pre seba svoju suverenitu. Pišťanie Macrona, že ich Američania balamutia s plynom, alebo úplné odovzdanie sa Nemecka Spojený‎m štátom! USA celkom pochopiteľne a jednoducho vysávajú z Európy posledné sily. A pri pohľade na intelektuálnu a politickú elitu – lepšieho premiéra, ako tá „hanba“ v Londýne je ťažké vymyslieť……………. A je tam prázdnota. Je tam púšť. Niet tam nikoho. Nikoho nevidno. Jedinou alternatívou je „titan“… Boris Johnson. To je všetko, nič viac. Je tam jeden chlapík. Ind, ktorý‎ sa narodil v Británii. Akú univerzitu skončil? Nie anglickú, ale americkú. A čo má vo vrecku okrem britského pasu? Zelenú kartu. Má zelenú kartu! Teda, kam sa to dopracovala Veľká Británia, keď najvhodnejší kandidát podľa jeho kvalít na premiéra Veľkej Británie má zelenú kartu svojej bývalej kolónie, na ktorú Angličania pozerali vždy s pohŕdaním.

 

Čo sú to Spojené štáty? A aké univerzity skončila celá Európska elita, nemecká, francúzska, talianska. Vo Francúzsku sú ešte 2-3 dobré univerzity. Ale všetci študovali na amerických univerzitách. Odkiaľ prišiel Macron do politiky? Z Rotschildovej banky. Takže to je morálna, štátna, kultúrna degradácia Európy. Už nič nevytvára z pohľadu kultúry. Okrem jej krivenia, hanby a posmechu. Znetvorili všetko, znetvorili pojem rodiny, znetvorili pojem človeka, znetvorili pojem rodičov, znetvorili pojem muža a ženy. Všetko! Znetvorili pojem vlasti.

 

Pozrite sa na tú plejádu v Nemecku, ktorá dávala svetu štátnikov ako Bismarck, čo sa tam deje? Aká hanba! A nič, žiadne svetlo do budúcnosti. Teda zánik Európy je dnes veľmi rýchly, odchádza zo svetovej scény ako nezávislý‎ faktor. A terajší boj USA s Čínou a Ruskom je o Európe. Komu pripadne. Lebo vedia, že keď nebude ich, pripadne Číne s Ruskom, prirodzene. Čo hovoril Bismarck? Budúcnosť Nemecka je v spojenectve s Ruskom. Len spojenectvo Ruska s Nemeckom zabezpečí budúcnosť Nemecku, nemeckému národu a Európe. Je to nevyhnutné a prirodzené. A oni idú proti tomuto prirodzenému spojenectvu. Nepripúšťajú ho, ničia Európu.

Preložil: Andrej Rehák

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov