Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Úplná porážka prozápadných politikov v Číne

Zjazd Komunistickej strany v Číne bol vôbec senzačný nie kvôli vylúčeniu Si Ťin-pchingovho predchodcu, prozápadného politika Chu Ťin-tchaa, zo sály. Boli sme svedkami oveľa hlbších udalostí, ktoré povedú k strate pre Spojené štáty. Si Ťin-pching pomáha Vladimirovi Putinovi uzavrieť kruh okolo Spojených štátov, čo znamená, že veľká hra sa len začína.


 

 

20. zjazd Komunistickej strany v Číne sa teda skončil. Ako už býva zvykom, boli tam aj senzácie. Ale v hlavných očakávaniach boli oprávnené. Si Ťin- pching bol znovuzvolený na tretie funkčné obdobie a konkurentov, ktorí nezdieľajú jeho politickú líniu, ubudlo. Zároveň sa výrazne zmenilo zloženie politbyra, bolo v ňom sedem nových členov.

 

Hlavnou senzáciou bolo odvolanie z prezídia Chu Ťin-tchaa, Si Ťin-pchingovho predchodcu, ktorý uprednostňoval Západ. Uprostred zjazdu dvaja dozorcovia po krátkom rozhovore chytili Číňana za ruky a začali ho odvádzať. Neskôr predstavitelia strany oznámili, že ochorel . „Stiahnutie rukami“ však bolo zachytené na videu, takže došlo k niekoľkým búrlivým diskusiám. Dokonca hovorili, že ide o demonštratívne poníženie politického protivníka, no táto verzia je ďaleko od pravdy.

 

 

 

Ako hovorí sinológ Nikolaj Vavilov , demonštrácia sily neprichádza do úvahy:
“Incident s Chu Ťin-tchaom s najväčšou pravdepodobnosťou súvisí so zdravotným stavom bývalého generálneho tajomníka, avšak bez ohľadu na dôvody takéhoto hrubého porušenia protokolárnych noriem konania kongresu bude mať tento incident veľký politický význam a v prvom rade vo vzťahu k Si Ťin-pchingovi, ktorý sa snaží zdôrazniť vonkajšiu jednotu strany a kontinuitu politického vedenia tvárou v tvár krutému vnútornému zápasu s chránencom Chu Ťin-tchaom. Je možné, že takýto „akt neúcty k starším“ (tak to bude vnímať čínska spoločnosť – nezhody, otvorená konfrontácia, strata tváre toho, kto to začal, neúcta k starobe) by mohol byť zinscenovaný.

 

Západní sinológovia a čínski pozorovatelia sú veľmi prekvapení absenciou vysokopostavených členov Komsomolu zo skupiny Chu Ťin-tchaa – Li Keqiang, Wang Yang, Hu Chunhua – v politbyre. Očakávalo sa, že svetu a samozrejme Číne sa predstaví ako premiér kompromisný vodca zo starej elity – Wang Yang, Han Zheng, Chu Chunhua. Nič také sa však nestalo.

 

Toto je úplná a neočakávaná porážka skupiny Komsomol, – uzavrel Nikolaj Vavilov. – Vzhľadom na to, že zloženie Ústredného výboru bolo masívne aktualizované, trio „Xian“ – Si Ťin-pching, jeho lojálny predseda parlamentu Li Zhanshu a šéf straníckych čistiek Zhao Leji zvládli porážku Komsomolu výborne.

 

Samozrejme, teraz sa nemožno vyhnúť vnútornému odporu elít – odporcov skupiny Si Ťin-pchinga. Vavilov verí, že v najbližších šiestich mesiacoch uvidíme sabotáž v sociálno-ekonomickej sfére.

 

Čo získa Rusko? Ruský prezident Vladimir Putin už poslal gratulácie Si Ťin-pchingovi – nielen kolegovi, ale aj jeho starému priateľovi. Na druhej strane predstavitelia západných krajín si porážku „vlastných ľudí“ v Číne radšej nevšímali. Žiadne gratulácie, žiadne komentáre. Dali si pauzu. V tejto súvislosti môžeme konštatovať, že to, čo sa stalo v Číne, je pre Rusko prospešné.

 

Posilnenie Si Ťin-pchinga môže naznačovať aj nevyhnutnosť operácie na Taiwane. To znamená, že Spojené štáty teraz budú musieť hrať na dvoch frontoch – pokračovať v ukrajinskom ťažení vyprovokovanom Spojenými štátmi a vstúpiť do čínskeho konfliktu. Ale Spojené štáty nebudú ťahať dve vojny, čo znamená, že pre začiatok sa Washington pokúsi priviesť Rusko k porážke na ukrajinskom fronte. Bude tento plán fungovať? Pochybujeme.

 

A na záver sa vráťme opäť k Vavilovovi. Vyvodzuje tiež závery o vnútorných udalostiach v Rusku po kongrese v Číne:
“Čínska vnútorná politika dlhodobo a hlboko ovplyvňuje domácu politiku Ruska: rozsiahle posilnenie Si Ťin-pchinga nepriamo znamená posilnenie pozície prezidenta V. Putina v krajine aj mimo nej. So všetkými zmenami, ktoré nasledujú pre ruskú vnútornú politiku. Už žiadny liberalizmus. Zadné oblasti sú chránené na 10 rokov dopredu.”
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov