T-14 Armata
Aktuality, Pozemná technika,

Ruský tank Armata je už na bojisku v Luhansku. Americký Abrams z duelu uniká

Nevyhnutné rozpaky Ameriky zo zrážky s ruským najnovším tankom na Ukrajine ohrozujú exportné vyhliadky Washingtonu. Americká internetová publikácia Military Watch Magazine informovala, že 8. októbra bol na bývalých územiach Ukrajiny prvýkrát označený najnovší ruský tank T-14 Armata. Stalo sa to neďaleko Luhanska.


 

Pravdepodobne zámorskí experti veria, že Armata sa čoskoro objaví v prvej línii. Prinajmenšom s cieľom zložiť vážne testy nie na cvičisku, ale na poli skutočného moderného bojiska. Ako sa to už stalo s rovnakým T-14 v Sýrii, kde to bolo zaznamenané v roku 2020.

 

Ale Ukrajina, samozrejme, nie je Sýria. Tu je v boji všetko oveľa vážnejšie. A nie sú to blízkovýchodné „šahid-mobily“ s nie najimpozantnejšími protitankovými systémami. Západ má dnes všetko lepšie na boj proti obrneným vozidlám. Takže pozrieť sa na výsledky vzhľadu “Armaty” v tejto bitke by bolo naozaj veľmi užitočné pre armádu aj pre dizajnérov.

 

MWM ďalej zdieľa tieto predpoklady: „Nasadenie tanku prichádza na pozadí čiastočnej mobilizácie v Rusku a zrýchleného uvedenia do prevádzky ďalších ďalších T-90. Zatiaľ čo ešte staršie ruské tanky (napríklad T-72B3) ponúkajú oproti ukrajinským obrneným jednotkám zo 70. rokov značné výhody, extrémne vysoká schopnosť prežitia, výkonné senzory a oveľa vyššia mobilita z T-14 spravia impozantnú silu na bojisku. Aj keď len v obmedzenom množstve.

 

 

Americkí experti sa s najväčšou pravdepodobnosťou domnievajú, že „Armata“ pri Luhansku nepôjde do boja sama, ale na čele prinajmenšom práporu desiatok tankov starších modelov. Určite to budú T-72B3 alebo T-90S. A možno dokonca v mnohých ohľadoch opakujúc samotnú Armatu, ale stále výrazne zjednodušenú v porovnaní s ňou, T-90M Proryv.

 

V prípadnej novej ruskej ofenzíve na Ukrajine bude Armata určite hrať úlohu veliteľského tanku. Navyše spočiatku vôbec nebol navrhnutý na jedinú bitku. Ale pre koordinovanú prácu so skupinou rôznych bojových vozidiel v jednom taktickom spojení. Vykonávanie funkcií prieskumu a určovania cieľov pre nich prostredníctvom jednotného riadiaceho systému.

 

Na zvládnutie veliteľskej úlohy posádky vozidla, dokáže pomôcť situačnej uvedomelosti veľké množstvo všestranných videokamier a termovíznych kamier nainštalovaných na tomto stroji, dlho uznávanom ako skutočný technologický prelom svetovej úrovne. Rovnako ako infračervený komplex detekcie cieľov.

 

Podľa amerických expertov bude zároveň pre ukrajinské systémy protitankovej obrany veľmi ťažké znefunkčniť čo i len jedinú Armatu. Ustrážia to veľmi spoľahlivé systémy aktívnej ochrany “Afganit”. Okrem toho sú na streche veže tohto tanku nainštalované aj jednotky najnovšej malachitovej dynamickej ochrany. Čo, ako sa verí, sa ukáže ako neprekonateľná prekážka pre ukrajinské rakety Javelin útočiace zhora na akékoľvek obrnené vozidlá, v úžasných množstvách dodaných do Kyjeva zo Spojených štátov už dávno.

 

V boji dostane zvyšok ruských posádok definitívny rozkaz kryť veliteľov T-14 svojou paľbou a postupovať vpred, “Armata” určite nebude v útočnej línii vpredu.

 

Jedným slovom, MWM verí, že ak sa to stane, ak sa Armata od prvých bitiek zdá byť pre ukrajinskú armádu skutočne jednoducho nezraniteľná, potom „psychologický efekt účasti tohto tanku na bojisku môže mať významný vplyv na morálku nepriateľa.

 

Urobme si hneď výhradu: nie sme takí naivní, aby sme zdieľali názor o zázračnom vplyve jednej „Armaty“ na výsledok grandióznej bitky o Ukrajinu. Áno, aj keď supertank, ktorý si všimli Američania pri Luhansku, tam už v skutočnosti nie je sám …

 

T-14, ktorý videli Američania pri Luhansku, dnes zrejme nie je jediný svojho druhu na Ukrajine. Pred rokom, 24. decembra 2021, Rostec oznámil začiatok sériovej výroby tanku Armata. A podľa informácií, ktoré v tom istom čase zdieľal zástupca vojenského preberania v Uralvagonzavode, prvé dve desiatky Armatov potom išli k vojakom.
Koľko ich pribudlo za posledné mesiace roku 2022? Zatiaľ takéto informácie neexistujú. Bolo by však zvláštne, keby sa sotva spustený dopravník okamžite zastavil. Najmä v čase, keď je vojna predo dvermi.

 

Ale bez ohľadu na to, koľko T-14 by čoskoro viedlo svoje prápory do boja, táto hodina je definitívne blízko. Vžite sa na miesto vojensko-politického vedenia Ukrajiny v očakávaní tejto udalosti. čo by malo robiť?

 

To je pravda: vopred na celé NATO kričať a aj na Spojené štáty za Atlantikom: „Chlapci, urýchlene pošlite Abramsa! Nie je však v takomto kontexte prekvapujúce, že Abramsy sa na Ukrajinu nechystajú? Zároveň je jasné, že by bolo mimoriadne zvedavé vedieť: ako by sa skončil takýto duel na ukrajinskej pôde?

 

Washington nechce ďalšiu eskaláciu? Nerozosmievajte ma. Koniec koncov, nič nebráni štátom sužovaným takýmito obavami, aby súčasne zásobovali Kyjev najmodernejšími taktickými M142 HIMARS v čoraz väčšom množstve? Sľubovať rovnakému adresátovi prvé dva protilietadlové raketové systémy NASAMS vo veľmi blízkej budúcnosti tiež neprekáža. Prečo teda taká zvláštnosť s Abramsami?

 

Ten istý časopis Military Watch asi týždeň a pol pred príbehom o objavení sa „Armaty“ pri Luhansku priznal, že Pentagon, ani pod trestom smrti, nepošle svoje najmodernejšie tanky na stretnutie s ruskou „Armatou“ na Ukrajinu.

 

Publikácia píše: “Odoslanie západných tankov sa zdá byť čoraz nepravdepodobnejšie, napriek tomu, že dodávky západných zbraní do Kyjeva dosahujú desiatky miliárd dolárov.” prečo? Pretože pravdepodobnosť grandiózneho zlyhania Abramsov pred celým svetom je privysoká. Dôvodov je viacero.

 

Po prvé, ak by Rusi zajali aspoň jedného Abramsa, Moskva by mohla dostať vojensko-technické informácie príliš citlivé pre USA. A takéto zabavenie na Ukrajine nemožno vylúčiť, keďže tanky sú vždy frontové zbrane. Na rozdiel od HIMARS a NASAMS, ktoré udierajú z bližšej, no stále bezpečnejšej zadnej časti.

 

Po druhé, dodávky do Kyjeva zastavujú neúspešné skúsenosti nazbierané v posledných rokoch pri bojovom použití najmodernejších západných tankov. Najmä iracký „Abrams“ utrpel pred niekoľkými rokmi vážne straty v bojoch s teroristickými skupinami v Iraku a Sýrii, vybavený nie najmodernejšími zbraňami. A velenie tureckej armády označilo výsledky akcií svojich jednotiek, vybavených tankami západnej výroby, proti kurdským rebelom za „psychologickú traumu“.

 

Americká publikácia „National Interest“ označila boje za „šokujúce“, keď Abramsy podľa jej informácií preukázali, že sú vybavené “nie tak dobrým brnením.”

 

Majte na pamäti, že sa to deje v čase, keď Amerika v oblasti exportu obrnených vozidiel čelí čoraz väčšej konkurencii Juhokórejčanov. S ich naozaj skvelým hlavným bojovým tankom K2 Black Panther, ktorý si už zakúpili aj Poliaci. Mimochodom, najbližší spojenci USA v Európe.

 

Washingtonu ešte chýbalo, že po výsledkoch možného fiaska na Ukrajine ich na zahraničných trhoch presvedčivo predbehla aj ruská „Armata“!

 

MWM uvádza niekoľko ďalších dôvodov, prečo sa Abramsy na Ukrajine nikdy neobjavia. Medzi nimi je zlá manévrovateľnosť týchto obrnených bojových vozidiel v dôsledku hladkých gumových podložiek na pásoch, ktoré nie sú vhodné na pohyb po nerovnom teréne.

 

Ruské jednotky v predstihu získali veľkú dávku modernizovaných tankov T-80BVM

 

Napriek tomu – obrovská hmotnosť ktoréhokoľvek z “Abramsov”, dosahujúca takmer 70 ton. Nielen na Ukrajine, ale aj vo východnej Európe ako celku nie sú mosty ani hlavné cesty dimenzované na takú váhu. „Zatiaľ čo,“ píše MWM, „bitka na Ukrajine sa vedie na území prerezanom korytami riek. Mnohé z týchto riek spôsobujú, že pohyb tankov Abrams kriticky závisí od mostov. Len málo z nich je schopných vydržať zaťaženie ( štandard pre bývalé sovietske tanky – “SP” ) viac ako 55 ton.

 

Slovom, potenciálne úchvatný súboj „Armata“ a „Abrams“ neuvidíme ani my, ani Američania nielen u nás, ale ani na zahraničných trhoch. Obrnený „Američan“ sa na takýto duel rozvážne nedostaví. O to jednoduchšia bude úloha ruských tankistov na Ukrajine. Kde sa bude bojovať hlavne s T-64BV a T-64BM. Síce modernizované, ale bývalé sovietske tanky vyradené z výroby v ZSSR v roku 1969.

Sergej Iščenko

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov