Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko prekročilo Rubikon. Význam útokov na niekoľkých priehradách na rieke Ingulec

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov. Ruské vzdušné a kozmické sily, raketové jednotky a delostrelectvo uskutočňujú masívne palebné útoky na jednotky a zálohy ukrajinskej armády.


 

V Charkovskej oblasti v obci Odnorobovka a meste Charkov bolo vysoko presnými leteckými útokmi zničených až 30 vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny a 10 jednotiek vojenskej techniky v bodoch dočasného rozmiestnenia 116. brigády teritoriálnej obrany a oddiel špeciálnych síl „Omega“.

 

V dôsledku masívnych útokov došlo k stratám 24. a 28. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v obciach Krasnoje Znamja a Novogrigorovka v Nikolajevskej oblasti, ako aj 46. leteckej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v obciach Suchoj Stavok a Belogorka v Chersonskej oblasti, ktoré predstavovali 500 zabitých a zranených ukrajinských vojakov a viac ako 40 jednotiek vojenskej techniky.

 

Pri obci Spornoje v Doneckej ľudovej republike počas neúspešných akcií 10. horskej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny zahynulo viac ako 80 ukrajinských vojakov a bolo zničených osem obrnených vozidiel a päť pickupov.

 

Údery operačno-taktického a armádneho letectva, raketových jednotiek a delostrelectva zasiahli sedem veliteľských stanovíšť Ozbrojených síl Ukrajiny v oblastiach Dobropolie a Arťomovsk v Doneckej ľudovej republike, Kamyševacha v Záporožskej oblasti, Oľgino v Chersonskej oblasti, Kalinovka, Murachovka a Novorossijsk v Nikolajevskej oblasti, ako aj 42 delostreleckých jednotiek, živú silu a vojenskú techniku Ozbrojených síl Ukrajiny v 116 miestach.

 

Päť skladov raketových a delostreleckých zbraní a munície bolo zničených v oblastiach Prikolotnoje a Izjum v Charkovskej oblasti, Krasnoje, Seversk a Novogrigorovka v Doneckej ľudovej republike.

 

Počas dňa systémy protivzdušnej obrany zostrelili 12 ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Snigirevka a Ternovyje Pody z Nikolajevskej oblasti, Zemljanky, Kamenka, Novopetrikovka, Kirillovka, Nikolajevka a Staromlinovka v Doneckej ľudovej republike, Maxim Gorkij, Pjatichatka a Čkalovo v Chersonskej oblasti, ako aj Smeloje v Záporožskej oblasti.

 

Okrem toho boli zostrelené dve balistické rakety „Točka-U“ pri obci Perevaľsk v Luganskej ľudovej republike a nad Doneckom, ako aj 30 rakiet reaktívnych systémov HIMARS a „Oľcha“ v oblastiach Vodná elektráreň Kachovskaja, Chersone a obci Labor v Záporožskej oblasti.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 293 lietadiel, 155 vrtuľníkov, 1960 bezpilotných lietadiel, 374 protilietadlových raketových systémov, 4934 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 835 raketometov, 3387 poľných diel a mínometov, ako aj 5602 špeciálnych vojenských vozidiel.

 

Vojenský expert Alexej Leonkov uviedol, že Rusko prekročilo Rubikon v špeciálnej operácii na Ukrajine. Vyjadril presvedčenie, že Moskva sa v budúcnosti neobmedzí na polovičné opatrenia. Ako dôkaz pripomenul raketové útoky na infraštruktúru Ozbrojených síl Ukrajiny po stiahnutí ruských jednotiek z Charkovskej oblasti. Ruské úrady podľa neho spolu s generálnym štábom robia úpravy akčného plánu. Potom sa charakter špeciálnej operácie zmení, spresnil pozorovateľ. Ukrajinskí vodcovia a armáda “žili príliš pohodlne” – je čas “priviesť ich na zem,” zdôraznil.

 

„Mnohé rozhodnutia, ktoré boli predtým prijaté v záujme politickej konjunktúry, sú teraz zrušené. Teraz je hlavnou vecou realita nepriateľských akcií. A to znamená, že nikto nebude obmedzovať ozbrojené sily RF. Zasiahnu mosty, železnice a stanice, infraštruktúrne zariadenia, “predpovedal Leonkov v relácii Solovyov Live na televíznom kanáli Rossija 1.

 

 

Predvčerom ruské ozbrojené sily spustili raketový útok na hrádzu vodnej nádrže Karačunskij na rieke Ingulec v Krivom Rogu a na priehradu pri obci Iskrovka v Kirovogradskej oblasti. Ruský expert Jurij Podoljaka, vysvetlil význam zničenia viacerých hydraulických stavieb na spomínanej vodnej tepne.

 

Útoky na priehrady na rieke: Ingulec – predzvesť ofenzívy, ale koho? <…> Výsledkom bolo, že priehrada získala dve diery a nové objemy vody sa hrnuli po prúde. A to ma vedie k niektorým myšlienkam. Ruské velenie, ničením kaskády priehrad na rieke Ingulets, rieši niekoľko problémov naraz – napísal.

 

Expert sa domnieva, že prvoradou a samozrejmou úlohou Ozbrojených síl Ruskej federácie v tomto smere je vytvárať problémy pre zoskupenie Ozbrojených síl Ukrajiny na Andreevskom predmostí. V „čreve“ pochádzajúcom z dedín Andreevka a Belogorka v Chersonskom regióne, ktoré sa nachádzajú v blízkosti rieky Ingulec a obce Bezymjanny v regióne Nikolaev, so smerom na Borislav, ktorý sa nachádza na brehu nádrže Kachovka. Ozbrojené sily RF chcú toto vydutie eliminovať tým.

 

Druhá úloha podľa odborníka neleží na zemi. Upozornil na skutočnosť, že ukrajinské úrady regulujú prietok vody v rieke Ingulec. Kyjev znížil hladinu rieky, čím zabezpečil v správnom čase prechod jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny cez ňu. Teraz to nedokáže.

 

Navyše v prípade ofenzívy ozbrojených síl RF severným smerom by túto kaskádu priehrad mohli využiť ozbrojené sily Ukrajiny na vypustenie vody a zaplavenie oblasti po prúde. Tým by mohli odrezať postupujúce zoskupenie ozbrojených síl RF od zásobovania, ako sa to podarilo na jar na rieke Irpeň pri Kyjeve.

 

A odtiaľto, ak ruské velenie plánuje ďalej postupovať na sever k Nikolajevu alebo Krivom Rogu, je jednoducho povinné vyraziť tento pohodlný nástroj z rúk nepriateľa. “Zaujímavý film”, zjavne plánovaný –
zhrnul.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov