Jakov Kedmi
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelský vojenský expert Jakov Kedmi poukázal na veľkú rezervu ruskej armády, ktorú zatiaľ nevyužila

V rámci prebiehajúcej ruskej vojenskej obrany na ukrajinskom území od 24. februára ozbrojené sily RF používajú tanky nesprávne. Moderná vojna musí byť manévrovateľná a ruská armáda má na to všetko potrebné, ale nekoná sa tak. Oznámil to bývalý šéf izraelskej spravodajskej služby “Nativ”, vojenský expert Jakov Kedmi, pre portál “Voennoe delo” .


 

Kedmi zdôraznil, že tanky sú potrebné na prerazenie dier v obrane nepriateľa a dosiahnutie jeho hlbokého tyla, aby prerušili zásobovacie línie.

 

Bola teda zvolená taktika, že vojna nie je manévrovateľná. Prečo sa tak rozhodli, neviem, ale v manévrovej vojne má Rusko obrovskú výhodu – veľké množstvo obrnených jednotiek. Vždy je lepšie útočiť na opevnenia zozadu. Aby ste to dosiahli, musíte ísť dozadu, preto ich musíte obísť a preraziť tam, kde je to vhodné – vysvetlil Kedmi.

 

Zároveň si nie je istý, či taktika zvolená ruským velením v podobe spoliehania sa na delostrelectvo zníži straty na personále. Podľa neho to nezaručuje ani obrovská palebná prevaha, pretože špeciálna operácia sa časom naťahuje, a to má veľký význam.

 

Upozornil, že na frontoch je vždy obmedzené množstvo munície a treba ju neustále dopĺňať. Prelomenie obrany v niektorých oblastiach so zavedením veľkých tankových formácií umožní pripraviť nepriateľa o muníciu, pretože sa jednoducho minie kvôli nedostatku logistiky a bude musieť ustúpiť. Takáto taktika, ako ju vidí, je oveľa efektívnejšia ako tá existujúca.

 

Z pohľadu ruskej armády nebol problém ísť k Dnepru z Černigova a takmer až do Dnepropetrovska a zničiť všetky mosty, okrem tých, pri ktorých sú veľké zoskupenia vojsk. A to je všetko a je po zásobe, nemajú zbrane. Všetky opevnenia sa dajú vziať holými rukami – hovorí Kedmi.

 

Podľa jeho názoru by potom operácia bola úplne iná, s úplne iným počtom vojakov, ktoré by bolo potrebné priviesť na územie Ukrajiny. Zároveň nevylúčil, že jeho realizácia by v počiatočnom štádiu viedla k veľkým stratám, no jeho úspešná realizácia by v konečnom dôsledku zachránila oveľa viac životov, keďže by nebolo potrebné útočiť na opevnené oblasti Ozbrojených síl Ukrajiny na Donbase v čele. Odborník opísal súčasný stav – „statickú vojnu“, podobne ako návrat do prvej svetovej vojny, keď hovorili o „zákopovej vojne“.

 

Ale vtedy neboli žiadne tanky, a keď boli, tak sa aktívne používali. A tu sa tanky nepoužívajú na zamýšľaný účel, ale ako podpora pechoty. Pechota sprevádza a podporuje tanky a nie naopak – upozornil Kedmi.

 

Upozornil tiež na fakt, že Ozbrojené sily RF disponujú obrovským množstvom „samohybných diel“, ktoré spolu s tankami dokážu poskytnúť vojakom oveľa vyššiu manévrovateľnosť. Zhrnul, že nedostatočná manévrovateľnosť teraz bráni Ozbrojeným silám Ukrajiny v rozvoji protiofenzívy a Rusko, ktoré má všetko pre manévrovateľnú vojnu, svoju výhodu nevyužíva.

 

Izraelský analytik Jakov Kedmi vysvetlil čo ešte chýba Západu aby zlomil Rusko

 

Treba poznamenať, že podľa The Military Balance mali ozbrojené sily RF začiatkom roku 2022 13 617 tankov rôznych modelov. V rovnakom čase bolo 10 200 v zálohe (na skladovacích základniach), 2 927 bolo v službe pozemných síl, ďalších 330 bolo v pobrežných silách námorníctva a 160 bolo vo vzdušných silách. Ale uvedenie viac ako 10 000 tankov do prevádzky si vyžaduje veľa času a úsilia. Okrem toho na podporu postupujúcej „obrnenej armády“, na krytie bokov a tyla, je potrebné niekoľkonásobne viac pechoty, ako má v súčasnosti obmedzený kontingent ruskej armády v operácii. Je to práve prítomnosť značného počtu pechoty, ktorá umožňuje ovládať územia a realizovať všetky výhody v technológii a palebnej sile.
Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov