Alžbeta II
Aktuality, História,

Andrej Fursov: Úpadok Britského impéria. Ako sa bude spomínať na Alžbetu II

V roku 1945 Británia postúpila formálne vedenie západného sveta Spojeným štátom. No zároveň si dokázala zachovať svoju individualitu a čiastočne aj impérium. Len to Londýn preložil do skrytej sieťovej formy a vytvoril Britské spoločenstvo národov.


 

Dnes si Londýn zachováva kolosálny vplyv na svetovú politiku vďaka takým čisto anglickým tromfom, ako sú financie, vynikajúca inteligencia a špičkové humanitárne technológie. Bolo to Anglicko, ktoré sa stalo jedným z hlavných trendov v populárnej hudbe, dizajne, móde, kinematografii a literatúre – po víťaznom pochode The Beatles a Jamesa Bonda zviedli Briti svojou masovou kultúrou celý svet. A práve City of London si zachovalo úlohu hlavného centra globálneho finančného systému, kam sa spolu so svojím hlavným mestom ponáhľajú aj „elity všetkých krajín“.

 

V skutočnosti najväčšia zásluha Alžbety II. spočíva práve v tom, že dokázala udržať Veľkú Britániu v „hlavnej geopolitickej lige“ viac ako pol storočia, čím sa pád Britského impéria stal nevyhnutným, no skutočne brilantným. A v mnohom sa jej to podarilo vďaka „rebrandingu“ britskej monarchie – za jej vlády sa stala módnou, mediálne a komerčne atraktívnou. Jedným z problémov je, že to, čo prinieslo z krátkodobého hľadiska skvelý výsledok, sa teraz začína obracať proti celej kráľovskej rodine.

 

Niekedy počujete, že monarchia vo Veľkej Británii je taká krásna vineta, ktorá zostala zo stredoveku. Toto je úplne mylný dojem. Britániu riadi panovník a tajná rada. Nie všetci ľudia, ktorí tam vstupujú, sú známi. V skutočnosti Britániu vôbec neriadi premiér, rovnako ako USA neriadi prezident. Premiéri aj prezidenti sú najatí úradníci. V tomto smere je panovník oveľa dôležitejší ako predseda vlády, minulosť, prítomnosť alebo aj budúcnosť.

 

Andrej Fursov: Zima sa blíži. Aký svet stavajú majstri svetovej hry

 

Vo všeobecnosti musíte pochopiť, čo je britská elita. Je to spoločnosť asi 2000 rodín, z ktorých všetky sú bratranci z piateho, štvrtého a druhého kolena. Taká je to spoločnosť. Žiadnu britskú elitu by nikdy nenapadlo považovať za člena spoločnosti prístavného robotníka, inžiniera alebo príslušníka strednej triedy. Stredná trieda je terčom neustálych vtipov britskej elity, a nie vždy dobrých. Niečo ako toto: oh, ľudia zo strednej triedy sú takí smiešni, obliekajú sa tak smiešne, vo svojich domoch majú taký smiešny nábytok.
Andrej Fursov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov