.
Aktuality, Pozemná technika,

Protilietadlový MSHORAD firmy SAAB na českých obrnencoch MARS

Na prelome augusta a septembra sa pri švédskom Karlskogu uskutočnila prezentácia protilietadlového kompletu krátkeho dosahu MSHORAD (Mobile Short Range Air Defence) založeného na protilietadlovom raketovom systéme RBS-70NG a viacúčelovom prehľadovom rádiolokátore Giraffe 1X firmy SAAB 4×4 spoločnosti SVOS z Přelouče.


 

 

Systém MSHORAD reaguje na posledné poznatky z operačného nasadenia spojeneckých jednotiek, a aj vo svetle súčasných konfliktov sa ukazuje ako vysoko efektívny ochranný systém umožňujúci zabezpečenie protilietadlovej ochrany na úplne novej úrovni. Jeho základom je moderný raketový systém RBS-70NG a rádiolokátor Giraffe 1X inštalovaný na vozidlách MARS 4×4. Vozidlová platforma umožňuje vysokú mobilitu celého systému vrátane rýchlych presunov v náročnom teréne, pričom unikátny podvozok vozidiel z dielne Přeloučškej firmy SVOS umožňuje samostatné nastavovanie svetlej výšky každého kolesa individuálne. Vozidlo preto aj na nerovnom teréne dokáže zaujať požadovanú pozíciu, vykonať detekciu cieľa a streľbu a potom urýchlene zmeniť pozíciu bez toho, aby posádka musela opustiť vnútorný priestor chránená proti streľbe, výbuchom aj účinkom zbraní hromadného ničenia.

 

 

Ukážky streľby proti vybraným cieľom skončili so stopercentnou úspešnosťou zásahov. Obchodný riaditeľ a vedúci projektu integrácie za spoločnosti SVOS spol. s.r.o. Štěpán Černý celý program zhŕňa takto: „Naša spoločnosť bola vybraná švédskou firmou SAAB ako jeden z vhodných partnerov pre projekt a nás veľmi teší, že sa platformou pre skúšky, ukážky a ďalšie úpravy nakoniec stali práve naše vozidlá MARS. Spolupráca oboch tímov bola príkladná a naše vozidlá plne zodpovedajú požiadavkám na zástavbu podobných systémov. Špeciálne pre tieto skúšky a našu spoluprácu vo všeobecnosti sme pripravili nové vozidlo a kolegovia z firmy SAAB mali možnosť ovplyvňovať jeho finálnu podobu pre maximálnu efektívnosť celého riešenia. Hoci na prvý pohľad zástavba nevyzerá nijako nekonvenčne, vozidlo muselo splniť veľmi prísne požiadavky v oblasti tuhosti aj ďalších parametrov, ktoré mnohé upravované vozidlá nikdy nedosiahnu.“

 

Prečo Rusko začalo hon na estónskeho bojového robota

 

Vozidlá radu MARS predstavujú najmodernejšiu platformu v Európe, ktorá ťaží z dlhodobých skúseností spoločnosti SVOS z vývoja, výroby a prevádzky pancierovaných vozidiel. Ide o modulárne vojenské automobily v usporiadaní 4×4 a 6×6 s možnosťou integrácie rôznych nadstavieb podľa požiadaviek zákazníka. Ako je vidieť na príklade integrácie protilietadlového systému MSHORAD, podvozková skupina je dimenzovaná pre rôzne typy nadstavieb a bez ohľadu na ne zaistí vysokú priechodnosť terénom aj prevádzkovú spoľahlivosť. Vozidlá je možné konfigurovať v rôznych úrovniach ochrany až po štandardy chrániace posádku pred veľkorážovými zbraňami.
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov