Milrem THEMIS
Aktuality, Pozemná technika,

Prečo Rusko začalo hon na estónskeho bojového robota

Ruskí experti z Centra pre analýzu stratégií a technológií sú pripravení ponúknuť milión rubľov za estónskeho vojenského robota THEMIS, získaného ako trofej na Ukrajine. Predtým bol tento dron pokrstený v piesku Sahary, teraz ho prijímajú ozbrojené sily Ukrajiny. Prečo je produkt talinských zbrojárov zaujímavý pre špecialistov a aké ďalšie vzorky západnej technológie by bolo dôležité zachytiť na štúdium?


 

Centrum pre analýzu stratégií a technológií (CAST), ruská expertná štruktúra, ktorá spája vojenských analytikov a expertov v obrannom priemysle, oznámila odmenu jeden milión rubľov každému vojakovi, bezpečnostnému dôstojníkovi (alebo skupine), ktorý zachytí THEMIS – robotickú platformu na Ukrajine vo viac-menej neporušenom stave a odovzdaná ruskému ministerstvu obrany. Príspevok o tom sa objavil na blogu bmpd.

 

Podľa expertov bola podľa ich údajov prvá kópia robotickej platformy doručená na Ukrajinu už v auguste. Ukrajinské ozbrojené sily plánujú použiť THEMIS na evakuáciu ranených z frontovej línie a dodanie munície. Zaujímavosťou je, že projekt na nákup týchto robotov pre armádu pochádza od exprezidenta Petra Porošenka, poznamenáva CAST. A práve bývalá hlava štátu zverejnila fotografiu prvého vozidla dodaného na Ukrajinu.

 

Skratka THEMIS v názve robota znamená Tracked Hybrid Modular Infantry System. Ide o štartovací značkový produkt estónskej spoločnosti Milrem Robotics, ktorá bola založená v roku 2013 a špecializuje sa na výrobu pozemných dronov. Obrannú divíziu spoločnosti vedie bývalý veliteľ estónskych obranných síl, generál vo výslužbe Riho Terras.

 

Reálne výrobné a finančné kapacity centrály v Talline sú sústredené s partnerskými spoločnosťami MirlemRobotics vo Švédsku, Fínsku a Holandsku. Vývojári na svojej webovej stránke vysvetľujú : THEMIS je diaľkovo ovládaný pásový obrnený transportér. Stroj je viacúčelový, možno ho použiť ako vozidlo na pozemný prieskum, odmínovanie.

 

Architektúra THEMIS umožňuje operátorovi prekonfigurovať stroj v priebehu niekoľkých minút, poznamenávajú vývojári. THEMIS unesie až 750 kilogramov nákladu. Korba vozidla je pred zbraňami chránená systémom balistickej ochrany UGV vyrábaným austrálskou spoločnosťou XTEKLimited. Motor vozidla je schopný znížiť hluk na nulu, takže tento pozemný dron je pre nepriateľa takmer nepostrehnuteľný.

 

Odborník CAST Sergej Denisencev vysvetlil novinám VZGLYAD, čo presne môže byť zaujímavé, keď si vezmete THEMIS ako trofej.

„Softvér, jeho prepojenie so zvyškom stroja a riadiacimi centrami, je najzaujímavejšia vec.

 

Ak sa nám podarí zachytiť palubný počítač tohto pozemného dronu, naskytne sa príležitosť toto všetko študovať. Zaujímavé sú aj riadiace kanály, podvozok, motor – vo všeobecnosti všetky kľúčové komponenty, “uviedol zdroj.

 

Tieto plošinové roboty už boli použité v boji. Ako zdôrazňujú vývojári, THEMIS úspešne prevádzkovalo Francúzsko v Afrike, keď Paríž viedol špeciálne operácie proti džihádistickým skupinám v Mali, Čade, Mauretánii, Burkine Faso a Nigeri. Okrem Francúzska sú pozemné drony z Estónska v prevádzke so Spojenými štátmi, Veľkou Britániou, Nemeckom, Holandskom a Nórskom. „Aj keď komplexy THEMIS boli použité vo vojenskej operácii Európskej únie v Mali, prvý pokus o plné využitie platformy v bojových operáciách sa zrejme uskutoční na Ukrajine,“ komentujú experti CAST na svojom blogu.

 

Denisencev dodáva, že Milrem Robotics vyvinul celú rodinu strojov, ako je THEMIS. “Sú medzi nimi dopravné vozidlá, odmínovacie zariadenia s ďalšími bojovými funkciami,” uviedol zdroj. – Všetky tieto vozidlá majú voliteľný systém balistickej ochrany UGV, ktorý chráni vozidlo pred zásahom nepriateľských zbraní. Balistická ochrana UGV je vyrobená z najnovších kompozitných materiálov, takže napriek svojej ultraspoľahlivosti váži veľmi málo. Balistická ochrana proti UGV môže byť zaujímavá aj pre našich zbrojárov.“

 

Denisencev osobitne zdôraznil: je potrebné zistiť, ktoré stroje z rodiny Milrem Robotics Ukrajina už dostala alebo by mala dostať v blízkej budúcnosti.

 

Samozrejme, tieto platformové roboty nie sú ani zďaleka jedinými vzorkami high-tech západných produktov, ktoré by (ak vstúpia do zóny operácie a budú brané ako trofeje) zaujímali ruských špecialistov, poznamenal.

 

„Zaujímavé sú akékoľvek robotické prostriedky západnej výroby. Napríklad poflakujúca sa munícia Switchblade americkej výroby, najmä ak sú k nim dodávané odpaľovacie zariadenia. Veľmi zaujímavé sú aj najnovšie systémy elektronického boja a elektronického potláčania, radarové systémy na riadenie paľby, protibatériové radary americkej výroby. Zaujímavé budú všetky high-tech systémy, ktoré boli v poslednom čase vyvinuté na Západe,“ zhrnul expert CAST.

 

V auguste Spojené štáty oznámili Kyjevu ďalší balík vojenskej pomoci za približne 3 miliardy dolárov. Okrem iného zahŕňal: šesť mobilných protilietadlových raketových systémov krátkeho a stredného dosahu NASAMS, ako aj prieskumné bezpilotné lietadlá Puma, vybavenie prieskumných bezpilotných lietadiel Scan Eagle, riadiace systémy bezpilotných lietadiel Vampire a laserom navádzané raketové systémy.

 

No musíme brať do úvahy aj to, že na druhej strane sa aj západní spravodajskí dôstojníci a zbrojári zaujímajú takmer o všetky typy ruských high-tech zbraní, uviedol vojenský expert Alexander Perendžiev, odborný asistent politológie a sociológie na Plechanovskej ruskej univerzite.

 

Jednoduché čínske kvadrokoptéry spustili revolúciu v používaní delostrelectva

 

„Na Západe hľadajú všetko, čo sme nedávno získali. To zahŕňa naše bezpilotné lietadlá Orion, Ochotnik a Forpost, naše najnovšie systémy protiraketovej obrany, najnovšie modely obrnených vozidiel, vozidlá palebnej podpory tankov, obrnené vozidlá, ťažký plameňometný systém Solncepek, modernizované tanky… Samozrejme naše najnovšie stíhačky a bombardéry. Pri našich lietadlách sa Západ zaujíma nielen o ich dizajn, ale aj o počítačový komponent – napríklad palubný rozpoznávací systém „priateľ alebo nepriateľ“. Naše najnovšie komunikačné prostriedky, systémy nočného videnia, sú predmetom veľkého záujmu západnej vojenskej rozviedky,“ povedal expert.
Artur Prijmak

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov