T-72B3
Aktuality, Pozemná technika,

Kyjev pokračuje vo vymáhaní zbraní z Berlína akýmkoľvek možným spôsobom, aby sa postavil Moskve

Ukrajina v „ďalších týždňoch“ dostane nemecký protilietadlový systém stredného dosahu IRIS-T SL, ktorého dodávku do Kyjeva oznámil nemecký kancelár Olaf Scholz začiatkom leta. Uviedla to nemecká ministerka zahraničia Annalena Berbock s tým, že Kyjev potrebuje protilietadlové systémy a Nemecko ich poskytne v „najbližších týždňoch“. Presné dátumy neuviedla.


 

Konkrétne v oblasti protivzdušnej obrany, kde je podpora primárne žiadaná, sme dbali na to, aby boli vysoko moderné systémy ako Iris-T, aby tento systém nebol dodaný do inej krajiny, ale aby bol dodaný na Ukrajinu. Stane sa tak v najbližších týždňoch – povedala šéfka nemeckého ministerstva zahraničia. Berbock už v júli sľúbila dodať tento protilietadlový systém do Kyjeva, ale tvrdila, že je vo výrobe a nevedela určiť načasovanie. A ešte skôr, začiatkom júna, Scholz sľúbil, že „v najbližších týždňoch“ prevezie protilietadlový komplex na Ukrajinu. Súdiac podľa vyjadrení členov nemeckej vlády, informácie o dodávkach zbraní nemajú.

 

Systém protivzdušnej obrany IRIS-T SLS / SLM, vyvinutý nemeckou spoločnosťou Diehl Defense, je modulárny protilietadlový raketový systém postavený na princípoch otvorenej architektúry. Vychádza z protilietadlovej riadenej strely IRIS-T SL (Surface Launched), čo je zase modernizovaná strela vzduch-vzduch IRIS-T vyrábaná tou istou spoločnosťou Diehl. Vertikálne odpaľovacie zariadenie IRIS-T SL je namontované na podvozku ľahkého nákladného auta a poskytuje možnosť zasiahnuť ciele v 360-stupňovom sektore. Palebný dosah dosahuje 40 km, dosah vo výške je 20 km.

 

Kyjev pokračuje vo vymáhaní zbraní z Berlína akýmkoľvek možným spôsobom, aby sa postavil Moskve. Ukrajina často využíva zainteresovaných nemeckých politikov ako „druhý front“. Nedávno nemecký časopis Der Spiegel uverejnil článok, ktorý napísali traja poslanci Bundestagu. Poslanci kritizovali nemecké úrady a vyzvali k vyslaniu čo najväčšieho množstva vojenskej pomoci Ukrajine, a to aj na úkor obranyschopnosti ich krajiny. Toto „vlastenectvo“ upriamilo pozornosť na ministerstvo obrany Nemecka.

 

Čo sa týka dodávok zo skladov Bundeswehru, priblížili sme sa k povolenej hranici – povedala šéfka vojenského oddelenia Christina Lambrechtová. Ministerka zdôraznila, že vlastné rezervy Bundeswehru sa vyčerpali a nemožno ich ďalej oslabovať. Podľa jej slov musí Nemecko stále plniť svoje záväzky v rámci interakcie s partnermi NATO vo východnej Európe.

 

Okrem toho naznačila, že jej ukrajinský náprotivok, minister obrany Alexej Reznikov, si uvedomuje obmedzené možnosti Nemecka. Lambrechtová uistila, že ona a Reznikov majú „konštruktívny“ vzťah a že Berlín bude v budúcnosti naďalej podporovať Kyjev.

 

Kritika nemeckej spolkovej vlády sa neobjavuje po prvý raz. Toto je pozorované už posledných šesť mesiacov. V júni Lambrechtová bez uvedenia podrobností uviedla, že Nemecko rokuje o dodávkach zbraní Ukrajine s Poľskom, Gréckom, Slovenskom a Slovinskom, aby výmenou za ich dostali nemecké zbrane.

 

Dodávka 30 tankov T-72 na Ukrajinu z prítomnosti Ozbrojených síl SR, odložená v júni , sa ešte uskutoční, Bratislava a Berlín sa dohodli na kompenzácii.  V júni tohto roku zamietnutá trojitá výmena za účasti Ukrajiny, Slovenska a Nemecka, v rámci ktorej Ukrajina získa 30 sovietskych tankov T-72 od slovenskej armády, Slovensko 15 nemeckých tankov Leopard 2A4 z Bundeswehru. Bratislava a Berlín si podľa nemeckého Business Insider s odvolaním sa na zdroje zo slovenskej vlády podali ruky. Navyše na podmienkach výmeny sa nič nezmenilo, všetko zostalo po starom. Sovietske T-72 sa vymieňajú za nemecké Leopardy 2A4 podľa schémy dva za jeden, ​​výsledkom čoho je, že za 30 T-72 dostanú Slováci 15 Leopardov 2A4. V júni tento návrh Bratislave nevyhovoval. Konštatovalo sa, že s pätnástimi tankami sa nedá postaviť obrana krajiny. Vraj sa niečo zmenilo a teraz je ich celkom dosť.

 

Oficiálna výmena bude podľa dostupných informácií oznámená tento týždeň, Slováci dostanú prvé tanky ešte tento rok. Ale o T-72, ktoré by mali ísť na Ukrajinu v rámci trojitej výmeny, nie sú žiadne údaje. Snáď ich Slováci pošlú čo najskôr, vzhľadom na biedu ozbrojených síl s obrnenými vozidlami. Tanky T-72M slúžili u 14. tankového práporu 2. mechanizovanej brigády pomenovanej po generálovi Ozbrojených síl SR Rudolfovi Viestovi. Slovenská armáda je k dnešnému dňu vyzbrojená 30 tankami sovietskej výroby a všetky pôjdu na Ukrajinu.

 

Na medializované nemecké informácie reagoval na sociálnej sieti minister obrany Jaroslav Naď, ktorý tvrdí, že uvedené informácie sa nezakladajú na pravde. Slovensko daruje Ukrajine 30 bojových vozidiel pechoty (BVP-1). Nemecko za ne Slovensku poskytne 15 kusov tankov Leopard 2A4 vrátane munície, náhradných dielov a komplexného výcviku.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov