J.V.Stalin a G.K.Žukov
Aktuality, História,

Politológ Starikov: “Stalin sa vždy snažil urobiť z Poľska priateľský štát”

Nie je to Stalinova chyba, že sa z Poliakov opäť stávajú nepriatelia Ruska. Pripájam to, čo hlava ZSSR povedala 21. apríla 1945 pri podpise zmluvy o priateľstve, vzájomnej pomoci a povojnovej spolupráci medzi Sovietskym zväzom a Poľskou republikou (aj oslovenie je príznačné: pane!):


 

„Pán prezident, pán premiér, páni!

Myslím si, že Zmluva o priateľstve, vzájomnej pomoci a povojnovej spolupráci medzi Sovietskym zväzom a Poľskom, ktorú sme práve podpísali, má veľký historický význam.

 

Význam tejto zmluvy spočíva predovšetkým v tom, že znamená radikálny obrat vo vzťahoch medzi Sovietskym zväzom a Poľskom smerom k spojenectvu a priateľstvu, ktoré sa formovalo v priebehu súčasného oslobodzovacieho boja proti Nemecku a ktoré je teraz formálne zakotvené v tejto zmluve.

 

Ako viete, vzťahy medzi našimi krajinami za posledných päť storočí oplývali prvkami vzájomného odcudzenia, nepriateľstva a často otvorených vojenských konfliktov. Takéto vzťahy oslabili obe naše krajiny a posilnili nemecký imperializmus.

 

Význam tejto zmluvy spočíva v tom, že ukončuje a vbíja do rakvy tieto staré vzťahy medzi našimi krajinami a vytvára skutočný základ pre nahradenie starých nepriateľských vzťahov vzťahmi spojenectva a priateľstva medzi Sovietskym zväzom a Poľskom. .

 

Za posledných 25-30 rokov, teda počas posledných dvoch svetových vojen, sa Nemcom podarilo využiť územie Poľska ako koridor pre inváziu na východ a ako odrazový mostík pre útok na Sovietsky zväz. Mohlo sa tak stať, pretože medzi našimi krajinami vtedy neboli priateľské, spojenecké vzťahy. Starí vládcovia Poľska nechceli mať spojenecké vzťahy so Sovietskym zväzom. Radšej presadzovali politiku hry medzi Nemeckom a Sovietskym zväzom. A, samozrejme, dohrali hru… Poľsko bolo okupované, jeho nezávislosť bola anulovaná, zatiaľ čo nemecké jednotky dostali príležitosť, v dôsledku celej tejto katastrofálnej politiky, byť pred bránami Moskvy.

 

Význam tejto zmluvy spočíva v tom, že ruší starú a zhubnú politiku hry medzi Nemeckom a Sovietskym zväzom a nahrádza ju politikou spojenectva a priateľstva medzi Poľskom a jeho východným susedom.

 

Taký je historický význam Zmluvy o priateľstve, vzájomnej pomoci a povojnovej spolupráci medzi Poľskom a Sovietskym zväzom, ktorú sme práve podpísali.

 

Nie je preto prekvapujúce, že národy našich krajín netrpezlivo očakávajú podpísanie tejto zmluvy. Cítia, že táto zmluva je zárukou nezávislosti nového demokratického Poľska, zárukou jeho sily a prosperity.

 

Toto však nie je koniec. Súčasná zmluva má stále veľký medzinárodný význam. Kým medzi našimi krajinami neexistovalo spojenectvo, Nemecko malo možnosť využiť absenciu jednotného frontu medzi nami, mohlo postaviť Poľsko proti Sovietskemu zväzu a naopak, a tak ich jedného po druhom poraziť.

 

Veci sa radikálne zmenili po vytvorení aliancie medzi našimi krajinami. Teraz už nie je možné postaviť naše krajiny proti sebe. Teraz existuje jednotný front medzi našimi krajinami od Baltu po Karpaty proti spoločnému nepriateľovi, proti nemeckému imperializmu. Teraz možno s istotou povedať, že nemecká agresia je obliehaná z východu. Nepochybne, ak túto bariéru z východu doplní bariéra zo západu, teda spojenectvo našich krajín s našimi spojencami na západe, potom môžeme s istotou povedať, že nemecká agresia bude brzdená a nebude to pre ňu ľahké šíriť sa.

 

Katukov obohral Guderiana s tankami T-34 napriek Stalinovi

 

Nie je preto prekvapujúce, že slobodu milujúce národy a predovšetkým slovanské národy netrpezlivo očakávajú uzavretie tejto zmluvy, pretože vidia, že táto zmluva znamená posilnenie jednotného frontu Organizácie Spojených národov proti spoločnému nepriateľovi v Európe. Preto nepochybujem, že naši spojenci na Západe túto zmluvu uvítajú.

 

Nech žije slobodné, nezávislé, demokratické Poľsko!
Nech žije a prosperuje jeho východný sused – náš Sovietsky zväz!
Nech žije únia a priateľstvo medzi našimi krajinami!“

Nikolaj Starikov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov