Tank T-34/76
Aktuality, História, Pozemná technika,

Katukov obohral Guderiana s tankami T-34 napriek Stalinovi

Pred 2. svetovou vojnou neboli odpovede na otázku – Aký má byť tank? – jednoznačné. Pozrime sa na spomienky o vojne i o stalinizme významného konštruktéra Vasilija Gavriloviča Grabina, ktorý sa do dejín zapísal hlavne ako úspešný konštruktér tankového kanónu pre tank T-34.


 

Jeho spomienky nie sú oslavou Stalina, ba práve naopak, sú o tom, ako sa súdruh Stalin nevyznal vo vojenských záležitostiach a bránil generálom bojovať.

 

Generál Michail Jefimovič Katukov

 

Hneď na začiatku treba zdôrazniť, že mnohí sovietski dôstojníci starej školy ani v rokoch 1938-1939 nie celkom chápali význam tankových úderov na nepriateľa. Tanky považovali skôr za rýchly prostriedok presunu vojakov na bojovom poli.

 

Aj preto sa v názore na „najlepší tank“ kardinálne rozchádzala predstava objednávateľa a konštruktéra. Preto si „najlepší tank“ jedni i druhí predstavovali úplne inak. Motostrelci v ňom videli prostriedok na rýchle prerazenie nepriateľského frontu, čiže ako prostriedok pomoci pechote. Od tanku teda bola požadovaná vysoká rýchlosť a manévrovateľnosť. Pochopiteľne, že to nemalo nič spoločné s ťažkou výzbrojou tanku, čo bola predstava iných vojvodcov.

 

Generálny konštruktér Vasilij Gavrilovič Grabin

 

V. G. Grabin zastával názor o vyváženom tanku s pevným pancierom i so silným, čiže dlhým, kanónom. Sovietski konštruktéri si uvedomovali, že o pol roka, rok, sa na bojovom poli objavia silné nemecké tanky s odolným pancierom a výkonným kanónom, s ktorými dokážu bojovať len kanóny veľkého kalibru. Tento Grabinov názor dejiny potvrdili veľakrát.

 

Výhrady niektorých armádnych veliteľov boli niekedy až smiešne. Napr. jeden z vysokopostavených maršalov priamo na porade u Stalina vyhlásil, že tank taký silný kanón nepotrebuje. Nepresvedčili ho ani testy, ktoré boli zorganizované len kvôli nemu. A keďže protivníkov novej zbrane bolo príliš veľa, Grabinov kanón pre T-34 sa prvý rok konštruoval takmer ilegálne. Hoci väčšina veliteľov sa zhodovala na názore, že jeho kanón je najlepší.

 

A tak vznikla paradoxná situácia. Na tanky sa montoval Grabinov kanón, no v dokumentoch bol vedený kanón konkurentov. A tak sa v prvé dni a mesiace vojny dostali na front tisíce prepašovaných kanónov.

 

Oficiálni preberači nových zbraní sa chmúrili, zatvárali oči a podpisovali zaradenie do výzbroje bez dokumentov. Lebo front tieto zbrane žiadal. Nič to nemenilo na fakte, že konštruktér mohol za túto svojvôľu vyfasovať čokoľvek. Dokonca aj guľku.

 

Generál Heinz Willhelm Guderian

 

Keď sa z frontu vŕšili listy vďačnosti konštruktérovi za jeho vynález, bolo treba nový kanón aj oficiálne legalizovať. Tisíce takýchto kanónov sa už nedalo „zamiesť pod koberec“. A tak po správe tankistov o skvelých bojových kvalitách „tridsať štvorky“, ktoré preukázala v boji, si slovo vzal samotný Grabin. Vysvetlil program rastu výroby nových tankových kanónov, o zlepšení kvality už nových výrobkov… a až na záver uviedol, že na papieri táto nová zbraň neexistuje.

 

Nekonal sa žiadny škandál, Stalin to všetko vzal do svojich rúk, pohovoril si so špecialistami a na ďalšom kolégiu vyniesol tvrdý verdikt. „Rozhodnutie hlavného konštruktéra je správne. Základný tank musí mať zbraň veľkej sily. Štátne skúšky T-34 uskutočniť do týždňa!“
Medzi prvými, kto zakúsil nový tank so silným kanónom bola nemecká tanková legenda generál Heinz Guderian v októbri 1941. 4. tanková brigáda neskoršieho maršala tankových vojsk Michaila Katukova dala Nemcom silný „záhul“. Nemecká železná mašinéria sa vtedy prvýkrát stretla s takým silným odporom. Dokonca až s takým silným, že nemeckým nacistom kvôli nemu úplne krachli plány útoku na mesto Tula. Práve za tieto boje dostala Katukovova brigáda prívlastok „gardová“.

 

MiG-9, prvá sovietska prúdová stíhačka

 

V rozkaze J. V. Stalina č. 337 z 11. 11. 1941 sa hovorí o nemeckých stratách za týždeň boja so sovietskou tankovou brigádou: zničených nemeckých tankov 133, 8 lietadiel a 49 protitankových kanónov, ďalej viac ako pluk pechoty a skupina aut s muníciou. Vlastných strát mala brigáda minimálne.

 

Ten, kto sa chce dozvedieť viac o tomto úspešnom boji sovietskych tankistov M. Katukova, nech si prečíta spomienky o tom generála Guderiana. Po jeho slovách sa každému stratia akékoľvek pochybnosti.
Vladimír Mikunda

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov