Krymský most
Aktuality, Bezpečnosť, Pozemná technika,

Ohlásené americké dodávky účinnejších rakiet pre ďalekonosné raketomety HIMARS naznačujú možné útoky na Krym

Nedávno americké a britské médiá informovali verejnosť, že americký prezident Joe Biden podpísal nový balík vojenskej pomoci pre Kyjev v hodnote 400 miliónov dolárov, ktorý okrem iného obsahuje 4 kusy M142 HIMARS s presnejšou a ďalekonosnou muníciou (údajne polomer ničenia sa zvýšil zo 70 km na 300 km), čo naznačuje taktické rakety rodiny ATACMS. Ide o dodatočnú dodávku M142, predtým Washington poskytol Kyjevu 12 takýchto raketometov. Pentagon navyše informoval, že Spojené štáty vycvičili ďalších 100 ukrajinských vojakov pre systém HIMARS.


 

Upozornila na to ruská odborná komunita. Ak sa potvrdia údaje západných médií a uskutočnia sa deklarované dodávky rakiet s uvedeným doletom, podľa analytikov to bude naznačovať, že Washington tlačí na Kyjev, aby zaútočil na ruské územie.

 

Spojené štáty tak zvyšujú svoje stávky v konfrontácii s Ruskou federáciou a postupne rozširujú sortiment zbraní a muničných systémov prevezených na Ukrajinu. Američania sledujú reakciu Moskvy a kým neuvidia hrozbu pre seba, budú naďalej skúšať trpezlivosť Rusov. Ozbrojené sily Ukrajiny preto môžu na jeseň dostať moderné západné systémy protivzdušnej obrany a dokonca aj lietadlá.

 

9. júla sa ruský vojenský korešpondent Všeruskej štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti na Ukrajine Jevgenij Poddubnyj rozhodol na svojom telegramovom kanáli zistiť, čo pre Rusko znamená výskyt rakiet ATACMS v Kyjeve. Upozornil, že schopnosti Ozbrojených síl Ukrajiny z hľadiska rozsahu presných zásahov do hĺbky sa zvýšia trojnásobne. Pre názornosť novinár pripojil mapu, na ktorej je znázornené, že táto munícia pokrýva: Brjansk, Kursk, Orel, Voronež, Rostov na Done, takmer celý Krym, ako aj územia susediace so spomínanými hlavnými mestami celkov Ruskej federácie, dokonca aj Smolensk „s určitou dávkou šťastia a zručnosti“ ukrajinských vojakov.
“Američania tlačia kyjevský režim ku katastrofickým scenárom pre Ukrajinu. V skutočnosti to všetko určite nie je dôvod na paniku. Americké rakety sa dajú celkom úspešne cvaknúť ruskými systémami protivzdušnej obrany a protiraketovej obrany. Ale aj to dáva jasné pochopenie, že operácia skončí až úplnou porážkou neonacistov a zničením súčasného kyjevského režimu. Akákoľvek iná možnosť zachováva bezpečnostné hrozby Rusko ľudí v jeho krajine. Ukrajinským rusofóbom by nemal zostať ani meter územia. V opačnom prípade aj na tomto metre budú liahnuť plány na pomstu a ohroziť pokojný život ľudí,” – zhrnul Poddubnyj.

 

 

Protiruská koalícia je v horúčke. V Spojených štátoch prezident Joe Biden, ktorý stráca zvyšky svojich kapacít, nezvláda krízu a infláciu. V Spojenom kráľovstve dozrela kríza moci vo všeobecnosti a jeho hlavných inštitúcií riadenia. Isté vážne problémy má aj nemecký kancelár Olaf Scholz. Na pozadí týchto správ Západ ústami svojich lídrov neustále uisťuje o nedotknuteľnosti podpory Ukrajiny voči Rusku, sľubuje, že ju bude financovať a zbrojiť, koľko bude potrebné. Americké noviny The New York Times sú si však isté, že schopnosť koalície naďalej podporovať Kyjev je veľmi preceňovaná a pochybná.

 

Súdiac podľa správania, či skôr unáhlenosti Západu, je zrejmé, že sa vsádza na vojensko- politickú bleskovú vojnu Ukrajiny. Kyjevský režim preto nebude mať druhú šancu. EÚ a USA sa ponáhľajú, pretože chcú tu a teraz dosiahnuť určitý pokrok, keďže sily a zásoby sú značne vyčerpané.
“Dlhodobá perspektíva pomoci Ukrajine nie je zaručená. Momentálne nie je jasné, čo iné môžu Washington a Brusel pre Kyjev urobiť, než priamo zasiahnuť do konfliktu,” – píše americké vydanie.

 

Podľa expertov žiadny úradník v centre rozhodovania na Západe nevie povedať, ako dlho bude pokračovať vojenská a ekonomická podpora Ukrajiny. Teraz je na vrchole svojich schopností a intenzity. S najväčšou pravdepodobnosťou dôjde k dosiahnutiu hranice schopností, následne k poklesu a zastaveniu.
“Vedenie USA a EÚ uznáva, že zásoby zbraní sú limitné. Vyčlenených 54 miliárd dolárov pomoci nebude stačiť ani na rok. Čo bude ďalej, nikto nevie. Druhá “kontrola” už nemusí byť” varoval NYT.

 

Preto sa vyjasňuje dôvod zhonu a túžby Západu dokončiť všetko čo najskôr, navyše, samozrejme, v jeho prospech. Obrovský rozpočet finančných prostriedkov pridelených Washingtonom špeciálne pre Ukrajinu je navrhnutý na obdobie do druhého štvrťroka 2023 vrátane. Podľa očakávania by to mal byť bod „víťazstva“ koalície. Ale zatiaľ skutočný stav vecí na fronte naznačuje opak.

 

Putin pritvrdil: “Rusko na Ukrajine ešte poriadne nič nezačalo”. Ruské regióny začali formovať dobrovoľnícke prápory. Scott Ritter varuje

 

Ďalším problémom, okrem vyčerpania zásob, je únava z volebného boja. Vzhľadom na krízu v orgánoch USA a EÚ môže názor ľudí zohrávať kľúčovú úlohu. A to, o čom ľudia v Európe a Amerike premýšľajú, je veľmi zrejmé: o ich problémoch, ktoré sa čoraz viac spájajú s extrémnou podporou Kyjeva. Vedenie spojencov v takejto situácii nebude môcť dlhodobo ignorovať názor občanov pre efemérny cieľ nedosiahnuteľného víťazstva nad Ruskom.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov