SU-35
Aktuality, Bezpečnosť,

Americké raketomety HIMARS opäť strieľali na luhanský vidiek. Rusi zasiahli za deň 22 veliteľských stanovíšť ozbrojených síl Ukrajiny

Podľa informácií Ozbrojené sily Ukrajiny zaútočili na osadu Irmino v LĽR, pričom odpálili dve rakety z amerického systému HIMARS. Ostreľovanie bolo vykonané zo smeru Bachmut. Irmino patrí do okresu Stachanov, vzdialenosť od Bachmutu je niečo cez 40 km v priamke. V tejto chvíli nie sú hlásené žiadne škody. Po tom, čo Američania dodali HIMARS na Ukrajinu, ozbrojené sily Ukrajiny výrazne zvýšili počet ostreľovania miest nachádzajúcich sa v hĺbke území republík Donbasu. Podľa údajov poskytnutých Pentagonom získal Kyjev k dnešnému dňu osem zariadení HIMARS, z ktorých dve zničili ruské jednotky vysoko presnými raketami. Spojené štáty sa však pripravujú na vyslanie ďalších štyroch podobných raketometov. Podľa britského vydania Financial Times Spojené štáty spolu s novou sériou raketometov dodajú Kyjevu muníciu s dosahom 300 kilometrov. V Kyjeve už začali hovoriť o úderoch „hlboko do Ruska“. Pentagon tieto informácie nekomentuje.


 

Počas ruskej špeciálnej operácie na ukrajinskom území pokračujú Ozbrojené sily RF a spojenecké sily republík Donbass v tlačení Ozbrojených síl Ukrajiny na juhovýchod Ukrajiny. Z Luhanskej ľudovej republiky informujú o prebiehajúcej ofenzíve proti mestu Bachmut(Artemovsk) v DĽR. Informovala o tom agentúra TASS. Zdroj 9. júla agentúre povedal, že spojenecké sily dobyli dedinu Klinovoe, ktorá je len 6 km od Artemovska. Aktívna ofenzíva prebieha aj pri obci Veselaya Dolina, ktorá je 5 km od Artemovska.

 

 

Artemovsk má v tomto smere strategickú pozíciu. Nachádza sa na rieke Bachmutka, 89 km severovýchodne od Donecka. Pred konfliktom žilo v meste viac ako 70 tisíc ľudí. Existuje rozvinutá dopravná sieť a ťaží sa kamenná soľ. Prvý námestník ministra informácií DĽR Daniil Bezsonov 8. júla uviedol, že na hlavnom sektore frontu prebiehajú pozičné boje a ukrajinské ozbrojené sily utrpeli straty. V smere na Seversk, Soledar a Artemovsk sa budujú sily a prostriedky a spojenecké sily vyhrávajú v delostreleckých súbojoch.

 

Dôstojník národných milícií Luhanskej republiky Andrej Maročko s odvolaním sa na spravodajské údaje uviedol, že ozbrojené sily Ukrajiny budujú nové opevnenia pri Artemovsku a Soledare a pripravujú sa na obranu miest. Navyše do spomínaných prác boli násilne zapojení civilisti.

 

Pokiaľ ide o údaje od ukrajinských úradov sú Bachmut a Soledar najpravdepodobnejšími smermi ofenzívy ruských jednotiek. Bakhmut je najbližšie k frontovej línii – asi 8 kilometrov od neho. Celá frontová línia v Doneckej oblasti je ostreľovaná. Ozbrojené sily Ukrajiny utrpeli straty pod údermi ruských ozbrojených síl vo všetkých smeroch. Oznámilo to 9. júla vo svojej správe ruské ministerstvo obrany informujúce o priebehu operácie za predchádzajúci deň.

 

Podľa správy bolo pri obci Bereznegovatoe v Mykolajivskej oblasti zničených asi 80 vojakov a asi 30 jednotiek rôznej techniky pozícií 99. mechanizovaného práporu 61. samostatnej pešej stíhacej brigády Ukrajiny . V rovnakom čase neďaleko mesta Zelenodolsk v okrese Krivoj Rog v Dnepropetrovskej oblasti ruské vzdušné sily s raketami vzduch-zem zasiahli bod dočasného rozmiestnenia národného práporu „Tornado“ , pričom zničili viac ako 40 nacionalistov a 10 kusov rôznej techniky.

 

Okrem toho pri meste Soledar v Doneckej oblasti ruské vzdušné sily zaútočili na pozície delostrelectva 72. mechanizovanej brigády ozbrojených síl Ukrajiny, pričom zabili viac ako 30 % vojenského personálu a zneškodnili väčšinu zbraní. V tom istom čase pri meste Chasov Jar v Doneckej oblasti zničili lietadlá ruských vzdušných síl hangár s americkými húfnicami M777 kalibru 155 mm a čatou ukrajinských vojakov, ktorí ostreľovali hlavné mesto DĽR.

 

Ruské delostrelectvo, raketové jednotky, armáda a taktické letectvo za posledný deň zasiahli 22 nepriateľských kontrolných bodov, 72 pozícií kanónového a raketového delostrelectva, 117 miest sústredenia personálu a techniky Ozbrojených síl Ukrajiny, 2 miesta rozmiestnenia zahraničných žoldnierov pri Charkove a 5 muničných skladov pri obci Peršetravneve v Dnepropetrovskej oblasti, obci Visunsk v Mykolajivskej oblasti, obci Bachmutskoe a meste Seversk v Doneckej oblasti, ako aj sklad pohonných hmôt a pohonných hmôt. v obci Annovka, Kirovogradská oblasť.

 

Vojenské oddelenie poznamenalo, že kvôli vážnym stratám a dezercii mnohých vojenských pracovníkov dopĺňajú 127. brigádu obrany v Charkove odsúdení, ktorí súhlasili s odchodom na front namiesto ďalšieho väzenia.

 

Americké ďalekonosné raketomety HIMARS majú zvrátiť vývoj v Donbase – Rusi zničili dva za jeden deň

 

Za posledný deň bolo zostrelených 15 ukrajinských UAV systémami protivzdušnej obrany ruských ozbrojených síl v Charkovskej oblasti, ako aj pri Donecku a Svyatogorsku v DĽR. Pri dedine Dolgenkoje v Charkovskej oblasti a meste Gornoje v DĽR zachytili šesť rakiet Uragan. Stíhačky Su-35S a MiG-31BM ruských vzdušných síl zároveň zostrelili 2 útočné lietadlá Su-25 ukrajinských vzdušných síl pri obciach Bereznegovatoe a Červonaja Dolina v Mykolajivskej oblasti.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov