Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Americké ďalekonosné raketomety HIMARS majú zvrátiť vývoj v Donbase – Rusi zničili dva za jeden deň

6. júla ruské ozbrojené sily zničili dva odpaľovacie zariadenia amerických viacnásobných raketových systémov HIMARS, ktoré sa nachádzali pri obci Malotaranovka v DĽR. Útok uskutočnili vysoko presné rakety vzduch-zem. Spolu s raketometmi zasiahli ruské rakety dva muničné sklady pre nich. Tieto americké zbrane dlhého doletu majú zvrátiť vývoj v Donbase v prospech Ozbrojených síl Ukrajiny. Celkovo majú ozbrojené sily Ukrajiny k začiatku júla k dispozícii 8 systémov HIMARS. Ich dosah je asi 70 km. Keď je tento systém vybavený taktickými raketami ATACMS Block 1A, dosah inštalácie sa môže zvýšiť až na 500 km.


 

Okrem toho bola podľa ruského ministerstva obrany počas uplynulého dňa v Nikolajevskej oblasti zničená ukrajinská radarová stanica na navádzanie protilietadlového raketového systému S-300, ako aj dočasné miesto pre zahraničných žoldnierov.

 

Správa Ministerstva obrany Ruskej federácie zo 6. júla 2022:
– Bol vykonaný úder v mieste dočasného rozmiestnenia 22. motorizovaného pešieho práporu 92. mechanizovanej brigády v Charkove – bolo zničených až 100 militantov;
— V oblasti Malotaranovka (DĽR) boli zničené dva odpaľovacie zariadenia HIMARS;
– bola zasiahnutá radarová stanica pre navádzanie protilietadlového raketového systému S-300;
— V oblasti Limany (Nikolajevská oblasť) bol zásah v mieste dočasného rozmiestnenia jednotiek zahraničných žoldnierov;
– Na východnom okraji Soledaru letecký útok zničil sklad raketových a delostreleckých zbraní 57. mechanizovanej brigády;
– V rámci boja s protibatériou boli zničené tri delostrelecké čaty a dve čaty raketometov
– operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zasiahli 77 cieľov;
– nad Nikolajevskou oblasťou boli zostrelené dva ukrajinské Mi-24, jeden Mi-8 a Su-25;
– bolo zničených 11 nepriateľských UAV;
— Zachytených bolo deväť balistických rakiet Točka-U.

 

Podľa španielskych novín La Vanguardia Spojené štáty nemajú v úmysle provokovať Rusko dodávkami high-tech zbraní. Západ bude Ukrajine naďalej pomáhať tým, že jej bude dodávať rôzne zbrane , vybavenie a muníciu, no existuje množstvo zbraní, ktoré do Kyjeva nikdy nedostanú. Medzi krajinami NATO a ich spojencami bola o tom uzavretá tichá dohoda. Americký systém protivzdušnej obrany Patriot je podľa publikácie práve takouto zbraňou a nikdy nebude odovzdaný ukrajinskej armáde. Po prvé, údržba komplexu si vyžaduje vysokokvalifikovaných odborníkov a po druhé, môže padnúť do rúk ruskej armády. Okrem toho môže Moskva vnímať presun takéhoto systému protivzdušnej obrany ako priamy zásah USA do konfliktu.

 

To isté platí pre izraelský systém protiraketovej obrany Iron Dome. Napriek tomu, že Zelenskyj sa snažil presvedčiť Tel Aviv na vybudovanie komplexu, naznačoval jeho pôvod a deklaroval priateľstvo Židov s Ukrajincami, nepodarilo sa mu to. Izrael sa rozhodol, že humanitárna pomoc pre Ukrajinu je celkom dostatočná, môže sa dokonca zvýšiť, ale zbrane zostanú v skladoch izraelských obranných síl.

 

Pentagon: Ukrajina úspešne využíva systémy HIMARS na Donbase

 

Spojené štáty už skôr oznámili, že nórske systémy protivzdušnej obrany krátkeho a stredného dosahu NASAMS budú zahrnuté do nového balíka vojenskej pomoci. Podľa Američanov zrejme nepatria medzi high-tech zbrane, rovnako ako HIMARS, samohybné delá CAESAR a iné zbrane, ktorými Kyjev útočí na mestá Ruska a Donbasu a zabíja civilistov.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov