HIMARS
Aktuality, Pozemná technika,

Pentagon: Ukrajina úspešne využíva systémy HIMARS na Donbase

Ukrajinská armáda dosiahla “významný úspech” s použitím amerických viacnásobných odpaľovacích raketových systémov HIMARS na bojisku, povedal v piatok novinárom nemenovaný vysoký predstaviteľ Pentagonu.
„Pretože ide o vysoko presný systém s dlhým dosahom, Ukrajinci sú schopní systematicky vykonávať presné údery proti starostlivo vybraným cieľom, čo výrazne podkopáva bojové schopnosti ruských síl,“ uviedol predstaviteľ americkej obrany.


 

V piatok Wall Street Journal zverejnil exkluzívnu správu o posledných dvoch týždňoch použitia štyroch jednotiek HIMARS darovaných Spojenými štátmi Ukrajine. Ukrajinskí vojaci absolvovali krátkodobý výcvik v Nemecku. Tvrdia, že tieto zbrane už začínajú meniť pomer síl na Donbase, kde má Rusko významnú výhodu v delostrelectve. Rusko však takúto zbraň nemá. Podľa ukrajinskej armády zničili desať dôležitých ruských vojenských zariadení vrátane veliteľstva ruskej armády v Izjume. Predtým nemali žiadnu zbraň s takou presnosťou a takým dosahom – až 80 kilometrov, schopnú zasiahnuť ciele ďaleko za líniou konfrontácie. Príprava HIMARS na odpálenie trvá 2-3 minúty, systém je odstránený zo svojho miesta 20 sekúnd po vypustení rakiet, čím sa zabráni potenciálnemu odvetnému úderu. Vrátane vysokej ceny každej rakety, ktorý stojí 155 tisíc dolárov, pred každým úderom sa ciele starostlivo vyberú, stanovia sa ich presné súradnice.

 

V júli má Ukrajina dostať ďalšie štyri inštalácie HIMARS. Nemecko a Veľká Británia deklarovali svoju pripravenosť poskytnúť Ukrajine tri takéto komplexy. Americkí vojenskí analytici, ktorých cituje The New York Times , tvrdia, že Ukrajina potrebuje šesťdesiat až sto vyspelých viacnásobných raketometov, aby získala výhodu na bojisku. Rusko ostro kritizovalo presun tohto typu zbraní na Ukrajinu a sľúbilo silnú reakciu, ak sa na ruské územie použijú tieto raketomety.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov