Bitka o letisko závodu Antonov pri Kyjeve – záber z priemyselnej kamery z vysadenia ruských vojsk
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruskí výsadkári ovládli letisko leteckej továrne Antonov. Ruská flotila blokuje lode NATO v Stredomorí

Ruskí výsadkári včera, 24. februára, ovládli letisko leteckej továrne Antonov v Gostomeli pri Kyjeve, strategicky dôležité zariadenie, ktoré následne umožní letecky prepraviť ďalšie sily, najmä výsadkové jednotky. Operácia sa uskutočnila za denného svetla. Niektoré z jej momentov zaznamenali bezpečnostné kamery. V noci na 24. februára sa militanti Národnej gardy Ukrajiny pokúšali vytlačiť ruské jednotky z letiska, no bez úspechu. V súčasnosti hlavné sily Ozbrojených síl RF prenikajú do Gostomelu. Podľa očitých svedkov je ruská technika už v Ivankove, ktoré je len 30 km od miesta konfrontácie.


 

 

Na letisku v Rostovskej oblasti zúri požiar
Z Rostovského regiónu prichádzajú, že letisko Millerovo bolo zasiahnuté. Podľa vojenského spravodajcu Semjona Pegova ozbrojené sily Ukrajiny využíli operačno-taktický komplex Točka-U. Podľa iných zdrojov ukrajinské drony prenikli do vzdušného priestoru Ruskej federácie. Systémy protivzdušnej obrany ich našli a zničili. Uvádza sa, že na území letiska práve horia trosky nepriateľských vozidiel. Údajne všetky bojové lietadlá boli v čase údajného útoku na bojovej misii, takže nedošlo k žiadnym stratám na vybavení. Podľa otvorených zdrojov sa na letisku nachádza najmenej 17 stíhačiek Su-30SM.

 

 

https://twitter.com/i/status/1497102988711763968

 

Ozbrojené sily Ukrajiny zastavili postup ruských tankov pri Kyjeve vyhodením mosta do vzduchu
V oblasti obce Ivankov, ktorá sa nachádza na polceste medzi hranicou Ukrajiny a Kyjeva, podľa správ v ukrajinskej tlači prebieha bitka. Poznamenávajú, že príslušníci ozbrojených síl Ukrajiny vyhodili do vzduchu most nachádzajúci sa pri výjazde na diaľnicu Novoirpenskaya vedúcu smerom na Kyjev. Podľa informácie v ukrajinskej tlači, vďaka vyhodenému mostu Ozbrojené sily Ukrajiny zastavili ruské tanky pri Kyjeve. Správa uvádza, že ak by Rusi dobyli Ivankov, otvorili by si priamu cestu do ukrajinského hlavného mesta.

 

https://twitter.com/i/status/1497100721518428160

 

Ruský vojenský korešpondent Alexander Sladkov dostáva trochu iné údaje. Povedal, že v Dymeri v Kyjevskej oblasti videli konvoj ruských ozbrojených síl. To znamená, že ruské jednotky prešli cez Ivankov a vedú ofenzívu proti Kyjevu a vyhodený most vlastne nemôže nijako ovplyvniť postup. Ukrajinskí používatelia sociálnych sietí už skôr zverejnili zábery z pohybu ruskej vojenskej techniky do hlavného mesta Ukrajiny na jednej z križovatiek, ktorá bola predtým zablokovaná. Miestni obyvatelia na to reagujú veľmi pokojne. Uvádza sa tiež, že ruské tanky dosiahli predmestie Charkova.

 

 

Ruské námorníctvo sústredilo veľké sily vo východnom Stredomorí, aby zabránilo lodiam NATO vstúpiť do Čierneho mora
Vydanie Naval News píše o veľkej koncentrácii ruských vojnových lodí vo východnej oblasti Stredozemného mora. Očití svedkovia ich pohybu si všimnú, že lode idú blízko seba, v nezvyčajnej zostave (bojový poriadok). Komentár H.I. Sutton sa domnieva, že prítomnosť ruských lodí v oblasti Stredozemného mora môže byť súčasťou plánu na vytvorenie vonkajšej ochrany pre ruské námorné operácie pri pobreží Ukrajiny, najmä s cieľom zabrániť lodiam NATO vstúpiť do Čierneho mora s koncentráciou veľkých síl.

 

Mohutná sila ruského námorníctva zaujala svoje pozície okolo Ukrajiny

Satelitné snímky zverejnené Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) ukazujú označenie 16 lodí pohybujúcich sa v nezvyčajnej formácii. V čase, keď ich odfotografoval západný satelit, lode už vstúpili do sýrskych výsostných vôd a smerovali priamo k námornému prístavu Tartus, kde má Rusko námornú základňu – v súčasnosti jedinú námornú základňu mimo krajiny. Blízkosť lodí v bojovom poriadku umožnila ich spoločné fotografovanie. Na jednom mieste je v súčasnosti sústredená prakticky celá ruská flotila v Stredozemnom mori. Je možné, píše francúzske vydanie Naval News, že niektoré lode z tejto skupiny čoskoro pôjdu do Čierneho mora, aby tam vykonávali bojové operácie. Budú musieť prejsť cez Bospor, hoci Ukrajina predtým požiadala Turecko o uzavretie prielivov pre ruské lode. Ankara však zatiaľ takéto rozhodnutie neurobila a je nepravdepodobné, že by ho prijala, napriek formálnym vyhláseniam o podpore Ukrajine.

 

 

Posádka v Odese

V Odeskej oblasti prichádzajú správy, že niekoľko jednotiek ozbrojených síl Ukrajiny naraz odmietlo viesť nepriateľské akcie proti ruskej armáde a prijali ponuku na zloženie zbraní . V noci došlo v Odeskej aglomerácii k odovzdaniu zbraní ukrajinskými jednotkami ruským jednotkám. Prichádzajúce správy hovoria, že niekoľko kontrolných bodov pri vstupe do mesta prešlo pod kontrolu ozbrojených síl RF. Hovoríme najmä o smere z osád Južnoje a Nová Oľšanka. Ukrajinskí vojaci, ktorí odovzdali svoje zbrane ruskej armáde neďaleko Odesy, tvrdia, že v posádke Odeskej oblasti vládne hlavná túžba – čo najskôr ukončiť vojenskú operáciu.

Peter Nagy

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov