Korveta 184. brigády pobrežnej obrany z divízie hliadkových lodí triedy Bykov Dmitrij Rogačev prešla Bosporom smerom k Čiernemu moru
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Mohutná sila ruského námorníctva zaujala svoje pozície okolo Ukrajiny

Ruské námorníctvo okolo Ukrajiny je na svojom mieste. V Čiernom mori efektívne dominujú výsadkové lode, veľké vojnové lode, ponorky a lietadlá. A viditeľné prípravy siahajú až do Stredomoria.


 

 

Zdá sa, že budovanie ruského námorníctva v Čiernom mori je z veľkej časti dokončené. Ďalšie vojnové lode môžu doraziť v najbližších dňoch, ale jadro je už na svojom mieste. Rusko rozmiestnilo kľúčové námorné prostriedky, tisíce kilometrov od svojich základní v Arktíde a Tichomorí, na pozície v blízkosti Ukrajiny. Mimo Čierneho mora, v Stredozemnom mori, sú pripravené ďalšie námorné sily. Tie možno považovať za vonkajšiu vrstvu obrany, predovšetkým proti zapojeniu NATO.

 

 

Ruská Čiernomorská flotila bola posilnená obojživelnými výsadkovými loďami a fregatami z Arktídy, Baltského mora, Tichomoria a Kaspického mora. Začiatkom tohto mesiaca sa do Čierneho mora presunulo aj šesť obojživelných pristávacích lodí, ktoré sa zvyčajne nachádzajú v Arktíde a Baltskom mori. Niektoré jednotky, vrátane raketových korviet a pristávacích lodí, sa nedávno presunuli do Azovského mora.

 

 

Väčšina ruských vyloďovacích lodí a iných aktív zostáva v hlavnej časti Čierneho mora. To ohrozuje južné pobrežie Ukrajiny vrátane strategického mesta Odesa. 17. februára Rusko umiestnilo dve opravárenské lode, na oboch stranách Krymu. Opravárenské lode triedy Projektu 304 Amur vykonávajú súrne opravy na mori. V podstate bojové opravy. Toto nie je schopnosť, ktorá je bežne potrebná počas cvičenia.

 

 

Jedna loď, PM-138, bola pozorovaná v jazere Donuzlav na západnom pobreží. Toto jazero má okamžitý prístup k moru a je bezpečným prístavom na vykonávanie núdzových bojových opráv. Druhé, PM-56, bolo podobne umiestnené neďaleko Feodosie na východnej strane Krymu. PM-56 sa odvtedy presunul ďalej na východ, možno na podporu jednotiek v Azovskom mori.

 

 

Ďalšie ruské vojnové lode a pomocné jednotky sú umiestnené západne od Krymu, blízko ukrajinského pobrežia. Pravdepodobne medzi nimi bude fregata triedy Admiral Grigorovič admirál Essen a ďalší bojovníci. Zahŕňa aj prieskumnú loď triedy Jug Donuzlav, ktorá sa podľa všetkého používa na zhromažďovanie spravodajských informácií.

 

 

Najväčším hladinovým bojovníkom v súčasnosti v Čiernom mori je krížnik Moskva triedy Slava. Je to pôsobivá vojnová loď, postavená počas studenej vojny a dodnes je impozantná. Slavy sú vyzbrojené výkonnými nadzvukovými protilodnými raketami dlhého doletu P-1000 Vulkan. Rakety Vulkan sú najviditeľnejšou zbraňou, nesúce sa v obrovských trubiciach pozdĺž každej strany lode. Ale v Čiernom mori je pre nich málo cieľov. Pod palubami sú ukryté rakety protivzdušnej obrany S-300F, ktoré budú schopné preniknúť do ukrajinského vzdušného priestoru v oblastiach, ktoré nie sú pokryté pevninou. Spolu s pozemnými raketami S-400 poskytujú vrstvy obrany pre ostatné vojnové lode, ktoré plnia bojové úlohy.

 

 

Hladinové lode dopĺňajú 4 vylepšené ponorky triedy Kilo. Tieto relatívne nové stroje boli predtým aktívne pri Sýrii, kde odpálili riadené strely. Každá ponorka môže niesť len niekoľko riadených striel Kaliber, ale ponúka možnosť strategického útoku počas prvej noci. Niektoré z týchto ponoriek boli v posledných týždňoch pozorované pri nakladaní riadených striel.

 

https://twitter.com/i/status/1495660161763061768

 

Bezprostredne za Čiernym morom, v Stredozemnom mori, Rusko nazhromaždilo viac vojnových lodí, ponoriek a lietadiel. Tieto sily sú viac zamerané proti lodiam a viažu významné sily NATO. Dôležité je, že ohrozujú lietadlové lode NATO v scenári obmedzeného leteckého zásahu.

 

 

Východným Stredomorím plávajú ďalšie dva krížniky triedy Slava s ich sprievodom. K dispozícii sú aj ďalšie dve vylepšené ponorky triedy Kilo a batéria Bastion-P, vyzbrojené impozantnou nadzvukovou protilodnou raketou P-800 Onix. Systém Bastion-P bol nedávno pozorovaný na ruskej základni v Tartúse na sýrskom pobreží. V Sýrii boli nasadené lietadlá Tu-22M3 a MiG-31K. Tie nesú nadzvukovú protilodnú strelu CH-22 a hypersonickú strelu Kinžal. Kinžal môže zasiahnuť námorné ciele. Implicitne, lietadlové lode. Prítomné sú aj stíhačky Flanker a námorné hliadkovacie lietadlá Il-38.

Peter Nagy

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov