Sergej Naryškin
Aktuality, Bezpečnosť,

Rozhovor so šéfom ruskej zahraničnej rozviedky Sergejom Naryškinom: “Rozviedka pracuje pre mier”

Pozornosť sveta sa sústreďuje na konflikt na východe Ukrajiny. Reči o údajne prichádzajúcej vojne sa už ozývajú „z každej strany“. Zatiaľ čo niektorí odborníci tvrdia, že toto všetko sú „kecy a nezmysly“, iní si kladú otázku: „Čo ak nie?“ V jednom z moderných filmov sa špióna pýtajú, čo sa stane. „Nie som orákulum,“ odpovedá. “Nie, si viac – rozviedka, ľpeciálne previerky, tajné siete, medzinárodné spojenia…“


 

Nikto nevie viac ako rozviedšíci. Nikto však nemlčí viac ako oni. A ak hovoria, potom sa určite oplatí sledovať každé slovo. Čo sa deje na Ukrajine? Bude Rusko vtiahnuté do vojny? Aké sú prognózy „sankcií“? Ako môžu udalosti v Afganistane a Kazachstane ovplyvniť Rusko? O všetkých najnovších udalostiach – rozhovor agentúry MK a riaditeľom zahraničnej spravodajskej služby Ruska Sergejom Naryškinom.

 

“Rusko nepotrebuje vojnu”– Sergej Jevgenievič začnem hneď hlavnou otázkou: ste ako šéf spravodajskej služby proti vojne?

– Bezpochýb. Úlohou spravodajstva je prispievať k rozvoju krajiny vo všetkých smeroch. Vedecké úspechy, zlepšenie kvality a dĺžky života ľudí atď. Vojna to všetko zničí. Navyše sa spája s ľudskou obetou. Môžeme povedať, že jednou z funkcií spravodajstva je udržiavanie mieru.

 

– Vedenie Ruska sa opakovane vyjadrilo, že má záujem o obnovenie dobrých susedských vzťahov s Ukrajinou. Kto a čo tomu potom bráni?

– Je to skrátka neschopnosť vyjednávať, kyjevský režim a politické sily, ktoré sa dostali k moci počas prevratu v roku 2014 ju nemajú. Zdá sa, že prezident aj Rada už nie sú schopní samostatne rozhodovať. Existuje pocit, že poslušne nasledujú príklad nacionalistov a západných mentorov. A tí a ďalší veľmi aktívne tlačia hlavu štátu Volodymyra Zelenského ku konečnému odmietnutiu minských dohôd a rozpútavajú nepriateľstvo na Donbase. Aký je účel? Predpokladám, že zničte ľudové republiky. A to všetko s cieľom vtiahnuť Rusko do vnútro ukrajinského konfliktu.

 

– Rusko je už obviňované z agresívnych ašpirácií, hovoria, keď dnes nie, zajtra by malo zaútočiť. Ale čo je naozaj?

– Obvinenia z agresívnych plánov proti Ukrajine sú neopodstatnené. Neexistovali žiadne plány “invázie”. A všetko, čo sa okolo toho deje, je dobre zorganizovaná provokácia. Poznáme jej autorov a vidíme, akými silami a prostriedkami sa táto zlomyseľná a veľmi nebezpečná lož ďalej množí.

 

Zároveň aj minister obrany Ukrajiny hovoril o, z jeho pohľadu, o minimálnej hrozbe „invázie“ na Ukrajinu.

– Všimli ste si, že americké ministerstvo zahraničia zastúpené Jen Psaki stiahlo ministra a vysvetlilo, ako je správne báť sa ruskej “agresivity”?

 

– Áno. Pripravuje sa však na vojnu samotná Ukrajina?

„Prípravy sú v plnom prúde, nedajú sa skryť. Všetky bojaschopné jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny sú sústredené na hraniciach s Donbasom. Dochádza k masívnemu presunu stoviek ton vojenskej techniky a munície z amerických základní v Európe, z Veľkej Británie, Kanady. Zvyšuje sa kontingent poradcov a inštruktorov zo špeciálnych síl NATO. Objavujú sa dokonca informácie o vzniku mnohonárodných jednotiek džihádistických militantov.

Na demarkačnej línii v Donbase sa pripravujú provokácie SBU a Ozbrojených síl Ukrajiny a ich „dokumentácia“ v štýle falošných „bielych prilieb“ ako v Sýrii. Kontingent „propagandistických síl rýchleho nasadenia“ tamojších západných médií sa mnohonásobne zvýšil.

 

Iba pod podmienkou usporiadania stretnutia poradcov „Normandskej štvorky“ v Paríži sa kabinet ministrov Ukrajiny rozhodol dočasne stiahnuť z Rady návrh zákona „O základoch štátnej politiky prechodného obdobia“. Odborníci tento dokument nazývajú legálny „figový list“, ktorý podľa chorvátskej verzie pokrýva túžbu zmocniť sa území ľudových republík a ich „vyčistenia“. Tento návrh zákona úplne prekračuje Minské dohody.

 

Ukrajinské úrady, ktoré aktívne presadzujú vojenské dobrodružstvo, si dobre uvedomujú svoj osud po rozpútaní konfliktu. Nie je v záujme národov Ukrajiny a Ruska, aby sa rozhoreli plamene vojny. Dôsledky pre všetkých v akomkoľvek scenári budú vážne.

 

– V zahraničných médiách sa čoraz častejšie objavujú správy o zamestnancoch amerických spravodajských služieb. Odkiaľ prišli?

– Dovoľte mi pripomenúť vám príbeh zo zákulisia. Na jeseň minulého roka začal arzenál prázdnych obvinení vysychať a európske krajiny začali spochybňovať „prípravu Ruska na inváziu na Ukrajinu“. A vtedy sa v Spojených štátoch objavilo nejaké prísne tajné spravodajstvo, že Rusko sa „možno pripravuje na útok na Ukrajinu“. Neobsahovali a neobsahujú žiadne špecifikácie.

 

Všetky tieto metódy, bohužiaľ, nie sú nové. Dobre si pamätáme, ako 5. februára 2003 vystúpil americký minister zahraničných vecí Colin Powell na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN a ukázal skúmavku s bielym práškom ako dôkaz, že Irak údajne vlastní zbrane hromadného ničenia. To, ako je známe, poslúžilo ako zámienka na začiatok americkej agresie so známymi tragickými následkami pre Irak. Viedlo to k destabilizácii celého Blízkeho východu, zničeniu ekonomík, chaosu a smrti mnohých nevinných ľudí. A na jar 2004 Powell priznal, že sa vo svojej správe opieral o informácie od CIA. Napriek tomu, že zdroje americkej rozviedky sa ukázali ako „nepresné, nesprávne a v niektorých prípadoch zámerne zavádzajúce“. Napriek tomu skúmavka poslúžila ako zámienka pre Spojené štáty, aby porušili Chartu OSN a porušili normy medzinárodného práva.

 

Ako západné spravodajské služby klamú americkému vedeniu o „ruskej invázii“

 

Takže schéma s odkazom na nejakú spravodajskú službu sa už dlho používa a takmer nepretržite. Pripomeňme si Juhosláviu, intervenciu v Líbyi v roku 2011, v Sýrii v roku 2014. Od posledného: akú hodnotu má „afganský epos“. Na televíznych kanáloch sme sledovali skutočný útek Američanov z krajiny. Afganci sa držali podvozku odlietajúceho amerického lietadla a padali z kilometrovej výšky. Dnes je už známe, že dôvod je rovnaký – chyby americkej rozviedky, ktorá zlyhala pri analýze sily režimu Ašrafa Ghaního. Ako ukazuje prax, tie hodnotenia amerických spravodajských služieb týkajúce sa aktuálneho diania vo svete, ktoré sa dostávajú do médií, sú spolitizované. Neodrážajú existujúcu realitu.

 

“90 percent heroínu na svete pochádza z Afganistanu”

— Spomenuli ste Afganistan. Čo sa zmenilo v Strednej Ázii a na Blízkom východe odchodom Američanov z tohto boľavého miesta v regióne? Aké výzvy predstavuje toto stiahnutie pre Rusko?

– Odchod amerických jednotiek z Afganistanu uznali samotní Američania a ich spojenci za hanebný, tlačenicový útek. Počas 20 rokov okupácie krajiny nedokázali americké jednotky a vojenské kontingenty spojeneckej koalície dosiahnuť prakticky jediný cieľ, pre ktorý boli jednotky privedené. Islamskí radikáli sa v tejto krajine cítia dobre. Afganistan naďalej poskytuje viac ako 90 % svetovej produkcie heroínu. V rokoch 2020–2021 cez krajinu unikli tisíce militantov zo Sýrie a Iraku (a niekde boli stiahnutí pod patronátom vlastníkov) a usadili sa v afganskom vnútrozemí a susedných krajinách.

 

Prítomnosť koaličných jednotiek v rokoch 2000-2020 nepochybne zastavila niektoré hrozby z územia Afganistanu a poskytla Rusku a stredoázijským krajinám postsovietskeho priestoru oddych. Teraz je ťažké s istotou predpovedať, aké ďalšie hrozby pre Rusko by mohli priniesť zásadné zmeny v kľúčovej krajine regiónu.

 

— Taliban sa snaží svetu dokázať, že už sú iní. Ale ako im možno dôverovať?

– Hnutie Taliban (uznané ako teroristické a zakázané v Ruskej federácii) je po 15-ročnej prestávke opäť pri moci. Taliban sa netají tým, že vybuduje islamský štát na základe šaríe. Deklarujú, že budú využívať o niečo civilizovanejšie, tolerantnejšie prístupy k neveriacim, vyznávačom sekulárneho životného štýlu, bojovať proti výrobe drog a nebudú podporovať radikálne a teroristické skupiny ako ISIS (v Ruskej federácii zakázaný). Susedia Afganistanu – Rusko, Čína, Irán, Turecko – zaujímajú pozorný postoj. Svoju pozitívnu premenu bude musieť Taliban dokázať skutkami.

 

– Mali rozviedky informácie o príprave známych udalostí v Kazachstane začiatkom januára?

— Samozrejme. V prvom rade o tom, že militanti z bánd ISIS a iných teroristických skupín, ktoré boli porazené v Sýrii, sa dostali do štátov Strednej Ázie. Nebolo to tajomstvo ani pre nás, ani pre špeciálne služby týchto štátov. Bolo tiež známe, pod koho patronátom sa takéto presuny uskutočnili. Všetky štáty regiónu vyjadrili obavy. O tieto informácie sme sa podelili s kolegami z Kazachstanu a ďalších štátov, ktoré sú členmi ODKB.

 

– Ako v zásade hodnotíte všetko, čo sa tam stalo a deje?

„Udalosti v Kazachstane jasne ukázali, ako deštruktívne politické sily dokážu veľmi rýchlo a plánovane využiť spočiatku pokojné protestné akcie s ekonomickými heslami na uskutočnenie rôznych druhov „farebných revolúcií“. Tieto sily nepohrdnú ani použitím militantov všetkých vrstiev. Ich vedenie sa uskutočňuje podľa štandardných schém na otrasenie vnútropolitickej situácie, ktoré sa v roku 2014 jasne ukázali na Ukrajine.

 

Čo by sme sa z toho všetkého mali naučiť?

– Akcie štátov, ktoré sú členmi ODKB, prvýkrát ukázali, ako pri silnej kolektívnej vôli politických lídrov pri rýchlych a zodpovedných rozhodnutiach efektívne lokalizovať a eliminovať centrá nepokojov a teroristických útokov. Hrozby zo strany extrémistických a teroristických skupín a organizácií nezmizli, militanti a ich vodcovia majú bohaté skúsenosti a sú naďalej zásobovaní financiami a zbraňami. Preto je nevyhnutné neustále monitorovanie situácie v regióne a spoločné neustále úsilie špeciálnych služieb zainteresovaných štátov v boji proti teroristickej hrozbe.

 

Myslíte si, že niekedy nastane čas, keď spravodajské služby rôznych krajín budú spolupracovať, aby pomohli vyriešiť globálne problémy, a nebudú pracovať proti sebe? Je vo všeobecnosti spolupráca spravodajských služieb niečo, čo sa vymyká z oblasti mýtov?

– Pripomeňme si to najnovšie – počas najhorúcejších chvíľ sýrskej krízy sa ruským špeciálnym službám podarilo nadviazať výmenu informácií so spravodajskými službami Spojených štátov amerických a niektorých ďalších krajín NATO. Zoči-voči ISIS a iným teroristickým skupinám, ktoré získali významnú moc, existoval spoločný nepriateľ – medzinárodný terorizmus. Prax činnosti špeciálnych služieb ukazuje, že keď majú štáty spoločné záujmy a ešte viac spoločné hrozby, špeciálne služby nachádzajú spoločnú reč. A prináša to pozitívne výsledky.

 

“Nikto nedal Západu právo uvaliť sankcie”

– Čo si myslíte o “sankčnej” politike západných krajín vo vzťahu k Rusku, Číne, Venezuele a iným štátom?

— „Sankčný“ tlak (v ich vlastnom chápaní), ktorý používajú americké úrady a ich spojenci na problematické štáty, štátnikov, obchodné štruktúry, nemožno interpretovať inak, než ako zbraň geopolitického boja. Tieto takzvané „sankcie“ sú v skutočnosti aktmi ekonomickej agresie. Ich cieľom je dosiahnuť zmeny v politike iných štátov vo svoj vlastný prospech, spôsobiť ekonomické škody a obmedziť sociálno-ekonomický rozvoj a je možné vybudovať konkurenčné výhody pre „svoje“ ekonomiky a ekonomické subjekty.

 

Prečo však Rusko zavádza odvetné sankcie?

– Odvetné sankcie sú formou ochrany pred nezákonnou agresívnou činnosťou iných štátov. Sú úplne legitímne, pretože sú v súlade so základnými normami Charty OSN.

 

– Je vôbec možný scenár, keď budú krajiny (a ich špeciálne služby) žiť v mieri a priateľstve?

– Určite! No zatiaľ si západný svet, žiaľ, plne neuvedomil, aká nebezpečná pre existenciu ľudstva je hrozba rastúcej nedôvery medzi štátmi, ktorá narúša základy spoločnej vzájomnej bezpečnosti krajín. Partnerstvo medzi spravodajskými službami rôznych krajín sa nepochybne nemôže stať určujúcim faktorom pri zlepšovaní vzájomného porozumenia a dôvery vo svete, ale určite k tomu môže efektívne prispieť.

 

– V populárnych moderných západných televíznych seriáloch sú všadeprítomní brutálni agenti ruskej zahraničnej spravodajskej služby vykreslení ako bezzásadoví a bezduchí. Nie je to trápne?

– Pozrite, skreslené sú aj obrazy iných predstaviteľov našej krajiny: diplomatov, armády, podnikateľov, novinárov. Vytváranie takéhoto negatívneho ruského imidžu má, samozrejme, negatívny vplyv na rozvoj normálnych dobrých susedských vzťahov medzi našimi krajinami.

 

Do určitej miery to môže západniara odcudziť od kontaktov s Rusmi, ale to rýchlo pominie. Rusi vždy nájdu vo všetkých krajinách ľudí, ktorí vedia oddeliť pšenicu od pliev západnej propagandy, ktorí oceňujú zodpovednú politiku našej krajiny. Na druhej strane, naši spravodajskí profesionáli sa na ich západné kinematografické zábery pozerajú s dávkou humoru.

 

Je dnes práca ruského spravodajského dôstojníka nebezpečnejšia?

– Domáca rozviedka nikdy nepracovala v zahraničí v skleníkových podmienkach. Teraz je pre ňu ťažké pracovať. Služba však vždy mala vysokú úroveň zodpovednosti a profesionality. Opakovane som musel uviesť ako príklad slová vynikajúceho sovietskeho ilegálneho spravodajského dôstojníka, Hrdinu Sovietskeho zväzu Gevorka Vartanjana, a teraz ich zopakujem:

„Kde sa objaví zbraň, končí spravodajstvo. Zlaté slová! Koniec koncov, v skutočnosti je sila ruskej rozviedky v intelekte, schopnosti získať spoľahlivé informácie a analyzovať ich do hĺbky. A, samozrejme, v ľuďoch.

 

Keď už hovoríme o seriáloch. A ako sa pozeráte na to, že by dobrý seriál o moderných spravodajských dôstojníkoch bol natočený v Rusku? Podporili by ste osobne takýto projekt?

– Ak sa ukáže, že séria je dobrá, potom, samozrejme. Profesia rozviedčíka si zaslúži, aby ju poznalo čo najviac ľudí. A čo je najdôležitejšie, dozvedeli sa pravdu, a nie to, čo sa pod ňou podáva v spomínanom západnom televíznom seriáli. Vo všeobecnosti spravodajstvo nie je zbavené pozornosti ruskej spoločnosti, médií. Oslava 100. výročia jeho vzniku v decembri 2020 to ukázala na vlastnej koži. Špecifiká našej činnosti sú však také, že vo väčšine filmov a publikácií hovoríme o bohatej histórii rozviedky, jej hrdinoch dávnych i nedávnych, no z minulosti. Nechajme preto divákov na obrazovkách televízorov, počítačových monitorov, tabletov a smartfónov vidieť, ako dnes pracujú zamestnanci pre krajinu tak dôležitého štátneho orgánu.

 

Šéf ruskej rozviedky – Ukrajina chystá vojnu. Minister Lavrov je rekordérom trpezlivosti

 

– Ruská zahraničná spravodajská služba pravidelne odtajňuje dokumenty uložené v jej archívoch. Aké materiály plánuje Služba tento rok odtajniť? 

– Ruská zahraničná spravodajská služba vykonáva tento druh práce už viac ako desať rokov. Začalo to pod vedením Jevgenija Maximoviča Primakova a ukázalo sa, že je mimoriadne populárna. Zoznámenie sa s predtým nedostupnými materiálmi umožňuje vidieť obraz minulých historických udalostí s dokumentárnou pravdivosťou, bez politických konjunktúr a zámerných skreslení. Významné dátumy budúceho roka nám dávajú dôvod na odtajnenie viacerých mien a príbehov. Ale buďte trpezliví, nesklameme očakávania.

Eva Merkačevová, Pavel Gusev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov