Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

700 kusov techniky. V utorok sa cez SR začnú presúvať americké jednotky v rámci cvičenia Saber Strike 2022

Americké jednotky budú od utorka 15. februára do soboty 26. februára 2022 prechádzať cez Českú republiku z Nemecka na Slovensko v rámci plánovaného cvičenia Saber Strike 2022. Až 1 500 vojakov so 700 kolesovými kusmi techniky bude cestovať v 7 konvojoch. Každý konvoj bude rozdelený maximálne do piatich skupín s rozostupmi medzi sebou. Americké jednotky pôjdu v nočných až skorých ranných hodinách tak, aby minimálne zasahovali do cestnej premávky.


 

 

Konvoje vojdú na územie Českej republiky cez hraničný priechod Rozvadov a budú pokračovať po trase diaľnic D5, D0, D1 a ceste I/38 do vojenského areálu Rančířov, kde si americkí vojaci cez deň oddýchnu. Ďalší deň navečer potom vyrazí na hraničný prechod Břeclav po trase cesty I/38 a diaľnic D1 a D2. Vojenská polícia v spolupráci s Políciou Českej republiky všetky konvoje odprevadí. Jednotky sa vrátia rovnakou trasou v opačnom smere v druhej polovici marca 2022.

 

V rámci cvičenia Saber Strike 2022 americké a české jednotky, ktoré sa pripravujú do hotovostných síl NRF (Nato Response Force – sily rýchlej reakcie NATO), absolvujú aj súčinnostné cvičenia. Jednotky budú spoločne cvičiť vo vojenskom výcvikovom priestore Hradište v prvej polovici marca 2022.

 

Ministerstvo obrany SR upozorňuje obyvateľov Slovenska, že v období od 14. do 20. februára 2022 je cez územie SR plánovaných štyridsaťšesť cestných presunov zahraničných spojeneckých ozbrojených síl.

 

V období od 14. do 20. februára 2022 sa uskutočnia tiež cestné presuny techniky Ozbrojených síl SR v rámci Slovenska, a to na trasách Hlohovec – Sereď, Prešov – Trebišov a späť, Kolíňanský Vrch – Nitra, Nitra – Levice a späť, Sereď – Lešť a späť, Lešť – Hlohovec a späť, Trebišov – Moldava nad Bodvou, Moldava nad Bodvou – Prešov, Nemšová – Trebišov a späť, Zvolen – Sliač a späť, Poprad – Záhorie, Zvolen – Poprad a späť, Poprad – Prešov, Sliač – Nitra, Prešov – Michalovce, Veľká Ida – Zvolen, Záhorie – Nemšová, Michalovce – Trebišov, Michalovce – Nemšová a späť, Poprad – Veľká Ida, Nemšová – Poprad a späť, Trebišov – Poprad, Martin – Voderady a späť, Zvolen – Nemšová a späť, Močiar – Nemšová a späť, Mierovo – Nemšová, Nemšová – Žilina, Martin – Zemianske Kostoľany a späť, Žilina – Martin, Sliač – Nemšová, Martin – Ružomberok, Ružomberok – Liptovský Mikuláš, Liptovský Mikuláš – Nemšová, Nitra – Zvolen, Zvolen – Mierovo, Zvolen – Zemianske Kostoľany a späť, Michalovce – Trenčín a späť, Zemianske Kostoľany – Rožňava a späť, Sliač – Trenčín a späť, Zemianske Kostoľany – Topoľčany a späť, Trenčín – Záhorie, Zemianske Kostoľany – Trebišov, Záhorie – Ruskov a tiež v rámci Michaloviec a Martina.

 

Na budúci týždeň sú plánované aj železničné presuny techniky OS SR na trasách Prešov – Zemianske Kostoľany, Michalovce – Sása-Pliešovce a Trebišov – Sása-Pliešovce.

 

Panika americkej elity: Kedmi vysvetlil aký efekt dosiahol presun ruských jadrových manévrov

 

CIA: Ruský útok na Ukrajinu pravdepodobne začne budúcu stredu
25. december, 1. január, 7. január, 4. február – to je len krátky zoznam dátumov, na ktoré západní „experti“ a ich ukrajinskí kolegovia vrátane vládnych predstaviteľov „plánovali“ takzvaný ruský útok. Tieto dátumy sú už za nami, no ani Západ, ani samotná Ukrajina sa nevzdajú praxe neopodstatneného „predpovedania začiatku ruských invázií“.

 

Ústredná spravodajská služba USA teda tiež vydáva svoj vlastný dátum „ruského útoku na Ukrajinu“. CIA oznámila, že “ruská invázia sa pravdepodobne začne budúcu stredu 16. februára.” Ako vždy „highly likely“… CIA však o svojej prognóze informovala nielen politické orgány Spojených štátov a kolegov z NATO, ale informácie prenikli aj do médií.

 

Západné médiá s odvolaním sa na CIA píšu, že „prognóza bola urobená na základe spravodajských informácií o úlohách niektorých ruských jednotiek“. V tom istom čase sa v nemeckom vydaní Der Spiegel objavil pozoruhodný dodatok: „Zatiaľ však neexistujú presné údaje o tom, či Kremeľ urobil konečné rozhodnutie začať ofenzívu. Konečná „logika“ zo strany Západu, vrátane CIA, je nasledovná: „Nevieme, či sa ruské jednotky chystajú zaútočiť, ale ak áno, bude to v stredu budúceho týždňa.“

 

Šéf ruskej rozviedky – Ukrajina chystá vojnu. Minister Lavrov je rekordérom trpezlivosti

 

Na základe predpovedí CIA už 10 krajín vyzvalo svojich občanov, aby do 2 dní opustili Ukrajinu. Medzi takéto krajiny patria Spojené štáty americké, Británia, Japonsko atď. Medzitým pokračuje „doba platnosti“ ukrajinského „ultimáta“, ktoré spočíva v tom, že Moskva „zverejní údaje o účele vojenskej prítomnosti na ukrajinských hraniciach“ do 48. hodín. Do uzávierky požiadaviek Kyjeva zostáva menej ako 36 hodín.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov