Molotovov koktail je bežný názov pre najjednoduchšie improvizované výbušné zariadenia založené na horľavej zmesi
Aktuality, Civilná ochrana,

Na Ukrajine inštruktori učia civilistov používať Molotovove koktaily a guľomety

Nedávno sa v Kyjeve v rámci kampane „Neprepadajte panike, buďte pripravení“ konal druhý veľký obranný výcvik. Školenie prebiehalo na území závodu ATEK. Na výcviku sa zúčastnilo viac ako 500 dotknutých občanov rôzneho veku a pohlavia, ktorí chceli získať potrebné zručnosti na ochranu v prípade vojenskej eskalácie z Ruskou federáciou.


 

 

Dobrovoľníci, ktorí prichádzajú do továrne, sú organizovaní v troch kolónach: jedna pre najskúsenejších, niektorí veteráni z ukrajinského východu; ďalšia pre začiatočníkov, ktorí sa chcú naučiť základné taktické prvky a precvičiť si používanie zbraní; a tretia sa zaujíma o civilnú obranu.

 

Prečo sú ukrajinské ženy povolané do armády?

 

Dobrovoľníci sú rozdelení do skupín na vykonávanie taktických cvičení, nácvik evakuácie ranených, učia sa, ako postupovať na kontrolných stanovištiach v prípade odhalenia podozrivých, zvládať manipuláciu so zbraňami či výrobu Molotovových koktailov. Výcvik vedú inštruktori s bojovými skúsenosťami. Molotovov koktail je bežný názov pre najjednoduchšie improvizované výbušné zariadenia založené na horľavej zmesi. Keďže sa takáto bomba ľahko vyrába, často sa používa počas partizánskych a pouličných vojen.

 

 

V Kyjeve sa cvičia vojaci miestnych síl územnej obrany v používaní guľometov Degtyarev DP-27. Zručnosť používania guľometov zdokonaľovali vojaci Brovarského práporu územnej obrany.

 

 

Brovarský prápor je súčasťou 114. samostatnej brigády územnej obrany v oblasti Kyjeva. Prednášku o použití ručného guľometu DP-27, ktorý vyvinul V.O. Degtyarjev, predniesol dobrovoľník Ivan Saveljev.

„Podľa mňa to vôbec nie sú staré guľomety. A hlavnou takticko-technickou charakteristikou každej zbrane je hlava jej majiteľa a to, čo sa do tejto hlavy investuje,“ hovorí inštruktor. Pechotný guľomet Degtarjev  bol prijatý sovietskou armádou v roku 1927 . Po skončení vojny bol guľomet DP a jeho modernizovaná verzia DPM, vytvorená na základe skúseností z rokov 1943-44 a široko dodávaná do krajín spriatelených so Sovietskym zväzom.

 

Ukrajina ostreľovala civilné časti Donecka. Sú za novými útokmi už aj americkí žoldnieri?

 

V rámci rozmiestnenia systému územnej obrany bude na Ukrajine vytvorených viac ako 150 práporov. Ozbrojené sily tvoria 25 brigád (jeden kraj – jedna brigáda), ktoré budú združovať viac ako 150 práporov (jeden prápor na okres). V každom prápore je vytvorená kostra z vojakov ozbrojených síl. Ich úlohou je veliť a cvičiť civilistov, ktorí podpíšu zmluvu o službe v rezerve. Prostredníctvom týchto záložníkov bude mať každý prápor až 600 mužov.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov