Britský novinár robí rozhovor s ukrajinským vojakom pre ITV, červeno-čierna fašistická nášivka, ktorú vojak mal, ho nezaujímala. Pre tých, ktorí nevedia, stačí Google Stepan Bandera
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina ostreľovala civilné časti Donecka. Sú za novými útokmi už aj americkí žoldnieri?

Ozbrojené sily Ukrajiny včera ráno spustili sériu delostreleckých útokov na Doneck a predmestie hlavného mesta Doneckej ľudovej republiky, ktoré spôsobili vážne škody. Podľa informácií boli pri Novorossijskej ulici v Kyjevskom okrese v Donecku zničené sklady a garáže. Zároveň existujú sporné údaje o prítomnosti obetí a obetí.


 

Miestni obyvatelia dnes ráno uverejňujú na sociálnych sieťach zábery dymu viditeľného na predmestí Donecka, keď ukrajinská armáda ostreľuje mesto pomocou 120 mm mínometov

 

Je známe, že Ozbrojené sily Ukrajiny útočili na Doneck dve hodiny. Zároveň existujú sa objavili informácie, že útok ukrajinskej armády bol koordinovaný z bezpilotného lietadla. Podľa zdrojov v DĽR ozbrojené sily Ukrajiny okrem ručných zbraní aktívne používali ťažké delostrelectvo, mínomety a automatické granátomety. V rovnakom čase, súdiac podľa oblasti, z ktorej bolo ostreľovanie uskutočnené, Ozbrojené sily Ukrajiny vykonali špeciálny útok, keďže hneď po útoku ukrajinské jednotky ustúpili.

 

 

Momentálne majú odborníci plné ruky práce s odhadovaním škôd. Od začiatku tohto roka ide o prvý veľký útok Ozbrojených síl Ukrajiny na Doneck a vzhľadom na koncentráciu jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v tomto smere treba v blízkej budúcnosti očakávať nové útoky.

 

 

Za útokom na Doneck môžu stáť aj americkí žoldnieri, ktorí dorazili do Donbasu pred niekoľkými mesiacmi. Svedčí o tom fakt, že pri ostreľovaní boli použité zbrane štandardu NATO, navyše na predmestí Donecka, ktoré sú pod kontrolou Ozbrojených síl Ukrajiny, boli predtým videné minimálne dve skupiny žoldnierov súkromnej vojenskej spoločnosti zo Spojených štátov.

 

 

Pred niekoľkými hodinami objavili sily DĽR nad Doneckom neznámy dron letiaci vo výške asi 4-5 kilometrov. Protilietadlové delá spustili paľbu na dron, lietadlo však zjavne nebolo zostrelené. Berúc do úvahy letovú výšku dronu, pravdepodobne hovoríme o použití Bayraktar TB2, keďže medzi tými, ktoré sú v prevádzke ukrajinskej armády, nie sú žiadne iné drony schopné lietať v takejto výške. Na prezentovaných videozáznamoch vidieť, ako obrana DĽR strieľa z protilietadlových zbraní na dron.

 

USA dodali Ukrajine rakety Javelin po expirácii. Hrozia im poruchy

 

Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne údaje o tom, či bol dron zostrelený, je to však prvýkrát, čo ukrajinské ozbrojené sily použili bezpilotné lietadlá s vysokou výškou letu nad Doneckom. Takisto zatiaľ nie sú dôkazy o úderoch na mesto, ale táto skutočnosť nevylučuje možnosť, že by dron mohol byť použitý na korekciu úderov na Doneck. K dnešnému dňu DĽR v tejto súvislosti neposkytla žiadne oficiálne vyjadrenia.

Peter Nagy

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov