FGM-148 Javelin
Aktuality, Pozemná technika,

USA dodali Ukrajine rakety Javelin po expirácii. Hrozia im poruchy

Ukrajina, 1.februára 2022 (AM) – Podľa medializovaných informácií Spojené štáty dodali Ukrajine rakety pre protitankové systémy Javelin po expirácii. Pentagon začal komplexy dodávať v októbri 2021 a už v novembri ukrajinská armáda informovala o ich využití. Hovoríme o približne 300 systémoch a viac ako 180 raketách.


 

 

 

 

Video o zlyhaniach rakiet Javelinu: 

 

Vojnový korešpondent Dmitrij Astrachan upozornil na fotografie nakladania protitankových systémov zverejnené americkým ministerstvom obrany, ktoré boli neskôr odstránené. Na nich môžete vidieť číslo zmluvy – DAAH0100C0108. Podľa textu publikácie fotografia vznikla 21. januára 2022 na leteckej základni v Delaware. Číslo zmluvy vám umožňuje získať informácie z otvorených zdrojov, čo sa ukázalo ako mimoriadne zaujímavé.

 

Rakety, termokamery, špeciálne jednotky. Na čo NATO pripravuje Ukrajinu

 

Novinári zistili, že zmluva DAAH0100C0108 bola podpísaná ešte v roku 2003 a úplne dokončená v roku 2006. Raketa bola teda vyrobená asi pred 16 rokmi, hoci dátum spotreby rakety je len 10 rokov. Hoci v niektorých regiónoch sa dodnes používajú aj sovietske protitankové systémy, treba pochopiť, že rakety Javelin majú samonavádzaciu hlavu, ktorá je chladená z nádrže skvapalneným prchavým plynom. Takéto zbrane sú veľmi citlivé na skladovaciu teplotu a dátum spotreby, inak sú možné poruchy. Je možná výmena kontajnerov, avšak raketa je servisovaná vo výrobe s otvorením kontajnera. Potom sa na telo aplikuje nové označenie s číslom aktuálnej zmluvy. Ak by sa tak stalo, označenie na fotografii by bolo s neskorším dátumom.

 

Na Ukrajine rozbaľujú darčeky. Ďalšie zbrane od USA dorazili

 

Javelin je protitankový prenosný raketový systém novej generácie, ktorý umožňuje zvýšiť prežitie posádok. Funguje na princípe „vystreľ a zabudni“, keď nie je potrebné, ako pri zariadeniach predchádzajúcej generácie, nasmerovať značku na cieľ a vykonávať výpočty. Raketa sama letí na určený cieľ, vojak môže po výstrele ihneď opustiť svoju pozíciu.

 

Šéf ľudových milícií Luhanskej ľudovej republiky Jan Leščenko uviedol, že Ozbrojené sily Ukrajiny nemajú dostatok protitankových raketových systémov Javelin na ich masívne využitie v prípade bojov na Donbase. Podľa jeho názoru nebude použitie týchto prostriedkov pre ich vysokú cenu a malé objemy dodávok plošné a ich príchod na Ukrajinu má skôr propagandistickú funkciu.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov