Protitankové Javeliny
Aktuality, Bezpečnosť,

Rakety, termokamery, špeciálne jednotky. Na čo NATO pripravuje Ukrajinu

Washington a Brusel otvorene pumpujú Ukrajinu modernými útočnými zbraňami: v posledných dňoch pri Kyjeve nepretržite pristávajú vojenské dopravné lietadlá NATO. Aliancia nasadzuje do východnej Európy ďalšie sily, po sociálnych sieťach kolujú fotografie západného vojenského personálu na línii kontaktu v Donbase. Aké sú možné dôsledky?


 

Nové dodávky
Krajiny NATO, ktoré obviňujú Rusko z „agresívnych zámerov“, sami tlačia Kyjev do konfliktu poskytovaním vojensko-technickej podpory. Samozrejme, Washington najaktívnejšie vyzbrojuje Ukrajinu. Len od 22. do 25. januára tam Američania priviezli 250 ton vojenského nákladu. Sortiment je navyše oveľa širší ako predtým: okrem tristo rakiet pre protitankové Javeliny, karabíny a ostreľovacie pušky veľkého kalibru, sú tu napríklad jednorazové raketomety M141 Bunker Defeat Munition. Nimi vpodkopávajú bunkre, zemľanky a iné pevné poľné opevnenia. Najbližším ruským analógom je pechotný plameňomet RPO-A Shmel s raketovým pohonom. M141 sa vynikajúco osvedčil v Afganistane, keď americkí námorníci vyčistili jaskynný komplex Tora Bora od militantov z Talibanu a al-Kájdy. Ukrajinská armáda môže použiť tieto zbrane počas útoku na osady DĽR a LĽR. Je pravda, že ukrajinské ozbrojené sily majú takýchto zariadení zatiaľ málo: len asi sto.

 

Okrem toho Pentagon odovzdal desiatky ton munície rôznych kalibrov, nepriestrelné vesty, prístroje na nočné videnie, rádiostanice a protibatériový radar. Biely dom prisľúbil aj niekoľko vrtuľníkov Mi-17, ktoré predtým od Ruska kúpili pre afganskú armádu.

 

Nedostatok konsenzu
Aj Spojené kráľovstvo poskytlo ozbrojeným silám dvetisíc granátometov NLAW (next Generation Light Anti-tank Weapon). Ľahké protitankové zbrane fungujú na princípe „vystrel a zabudni“: operátorovi stačí na niekoľko sekúnd podržať zameriavací rám na požadovanom objekte a stlačiť spúšť. Automatizácia sama vykoná potrebné korekcie. Nie všetci na Ukrajine sa však týmto darčekom inšpirovali. Napríklad bývalý dôstojník SBU Volodymyr Mulyk novinárom povedal, že doba použiteľnosti granátometov vyprší v roku 2022.

 

Pobaltské krajiny a východná Európa nezostali bokom. Najmä Česká republika čoskoro prinesie veľkú dávku 152-milimetrových delostreleckých granátov, ktorých je na Ukrajine nedostatok. Okrem toho Spojené štáty povolili Lotyšsku a Litve poslať ozbrojeným silám Ukrajiny termovízne kamery a prenosné systémy protivzdušnej obrany Stinger.

 

Musím povedať, že v rokoch afganskej vojny boli militanti so Stingermi veľmi nebezpeční pre sovietske helikoptéry a podzvukové útočné lietadlá. Dnes sa však tento MANPADS považuje za zastaraný.

 

Kanada, Poľsko a Holandsko sa ponáhľajú pomôcť Ukrajine s vojenskými dodávkami. V tom istom čase Nemecko, jedna z najsilnejších krajín NATO, zaujalo principiálny postoj a kategoricky odmietlo dodávať smrtiace zbrane, pričom sa obmedzilo na päťtisíc prilieb. To vyvolalo hystériu medzi ukrajinským veľvyslancom v Nemecku Andrijom Melnykom, ktorý otvorene urážal nemecké úrady.

 

Švédsko zamietlo žiadosť Kyjeva o vojenskú podporu. Podľa ministerky zahraničia Ann Lindeovej kráľovstvo nevyváža zbrane, vojenské vybavenie a vybavenie do krajín, ktoré sú v stave ozbrojeného konfliktu.

 

„Budú si chrániť prístav Odesa“: vojenskí experti vyjadrili verzie o účele presunu 30 britských špecialistov

 

Presun vojsk
„Ako názorný príklad deštruktívnej línie Spojených štátov, keď namiesto dialógu a hľadania spoločného základu zaznieva neobjektívny postoj, ktorý nemá nič spoločné s realitou, hystériou okolo Ukrajiny, ktorú presadzuje Washington, je ruská stála misia pri OSN. Pestovanie rusofóbie medzi svojimi občanmi a štátmi s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi, zatiaľ čo NATO hovorí o hromadení ruských vojsk ako o takmer hlavnej príčine všetkých problémov, NATO zabúda objasniť, že hovoríme o ruských silách na ruskom území. To kontrastuje s americkými zbraňami a zbraňami NATO a nespočetnými poradcami, ktorí zaplavili Ukrajinu a niektoré ďalšie blízko ruských hraníc štátu.

 

Západní vojenskí experti na juhovýchode Ukrajiny už skutočne neskrývajú svoju prítomnosť. Inokedy obleteli sociálne siete fotografie ozbrojených amerických vojakov vo výslužbe (pravdepodobne žoldnierov), ktorí kontrolovali pozície ozbrojených síl Ukrajiny v blízkosti línie kontaktu v Donbase. Na jednom z obrázkov pózujú s vlajkou USA. Pripomeňme, že ruský minister obrany Sergej Šojgu v decembri informoval, že na Donbase bolo nasadených viac ako 120 bojovníkov zo západných súkromných vojenských spoločností, ktoré pripravujú provokácie proti DĽR a LĽR.

 

Na Ukrajine rozbaľujú darčeky. Ďalšie zbrane od USA dorazili

 

NATO buduje svoje sily aj v blízkosti ruských hraníc. Dánske ministerstvo obrany vyšle na litovskú leteckú základňu Siauliai štyri stíhačky F-16 a do Baltského mora fregatu HDMS Peter Willemoes. Španielska minolovka Meteor ide do Čierneho mora. O pár dní tam pripláva fregata Blas de Lezo. Holandsko pripravuje vojakov na operácie Síl rýchlej reakcie NATO a v apríli premiestni do Bulharska dve bojové lietadlá F-35. Francúzsko chce do Rumunska poslať niekoľko stoviek vojakov.

 

Hovorca Pentagonu John Kirby uviedol, že Spojené štáty sú pripravené rozmiestniť v Európe ďalších 8500 vojakov s perspektívou prudkého nárastu počtov. Rozhodnutie zatiaľ nepadlo, keďže „zostáva možnosť riešiť situáciu diplomaciou“.

 

Hromadné dodávky zbraní na Ukrajinu sa začali v novembri, keď západné médiá informovali o blížiacej sa „ruskej invázii“. Kremeľ bol obvinený z “agresívnych úmyslov” a súperili medzi sebou o zverejnenie “scenárov” hroziaceho útoku.

 

Ukrajina sa stala Mekkou nacistov po celom svete

 

Vyhlásenia ruského ministerstva zahraničia o nekonzistentnosti takýchto obvinení sú na Západe vzdorovito ignorované. To viedlo k tomu, že v Moskve začali hovoriť o dodávkach určitých druhov zbraní do DĽR a LĽR na ochranu svojich občanov. Vyzval k tomu najmä podpredseda Rady federácie Andrei Turchak. A podpredseda Výboru pre obranu Štátnej dumy Jurij Švytkin zasa zdôraznil, že môže ísť len o vojenskú pomoc, ale nie o prekročenie hraníc jednotkami ruskej armády.

Andrej Koc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov