Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

„Budú si chrániť prístav Odesa“: vojenskí experti vyjadrili verzie o účele presunu 30 britských špecialistov

Ukrajina, 22. januára 2022 (AM) – Na konci pracovného týždňa Británia vyslala na Ukrajinu 30 svojich vojakov. Ide o vojakov elitných špeciálnych jednotiek, takzvaných rangerov. Na Ukrajinu prileteli na jednom z vojenských dopravných lietadiel, ktoré do Kyjeva okrem iného dodalo protitankové raketové systémy švédskej konštrukcie.


 

V tejto súvislosti vojenskí experti na Ukrajine aj v samotnej Británii diskutujú o vhodnosti vyslania 30 členov špeciálnych síl Spojeného kráľovstva. V tomto ohľade sú vyjadrené rôzne verzie.

 

Prvá verzia. Britské špeciálna jednotka bola vyslaná na Ukrajinu ako „clona“, keď vyslali oveľa väčší počet vojakov Spojeného kráľovstva. Údajne preto bolo do týždňa do Kyjeva vyslaných asi tucet vojenských dopravných lietadiel britského letectva. Podľa tejto hypotézy by mohlo byť na Ukrajinu bez hluku presunutých až niekoľko jednotiek vojenského personálu, ktoré budú slúžiť na stráženie a obranu kľúčových objektov, na ktorých má Londýn priamy záujem. Hovoríme najmä o veľkých letiskách, ako aj prístavnej infraštruktúre vrátane prístavu Odesa. Okrem toho sa zistilo, že spomínaných 30 britských rangerov sa zapojí práve do ochrany a obrany námorného prístavu Odesa.

 

Verzia dva. Vyslanie protiraketových systémov s cieľovým dosahom nie väčším ako 1 km a 30 rangerov je ťah britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol navrhnutý, aby demonštroval „podporu“ Ukrajine bez toho, aby ju skutočne mala. Priaznivci tejto verzie hovoria, že 30 britských špeciálnych jednotiek v prípade skutočného nepriateľstva je kvapkou v mori a opustí Ukrajinu oveľa rýchlejšie, ako armáda opustila Afganistan.

 

Tretia verzia. Je to signál pre Rusko, že Británia má na Ukrajine svoje vlastné záujmy. Ide o akýsi „marker územia“, ktorý si už Londýn „vybral“. Priaznivci takejto teórie zároveň pripúšťajú, že takéto „britské známky“ na Ukrajine pravdepodobne nebudú mať na Rusko vážny dojem.

 

 

Británia dodáva protitankové rakety, vojaci sa hromadia na okraji obce v Donbase
Veľká Británia dodala na Ukrajinu niekoľko tisíc ľahkých protitankových striel. Na Facebooku o tom informovalo Ministerstvo obrany Ukrajiny. Dopravné lietadlo Royal Air Force pristálo na ukrajinskom letisku dňa 18. januára. Do krajiny dodal náklad tvorený ľahkými protitankovými zbraňami.

 

Predtým šéf britského ministerstva obrany Ben Wallace povedal, že Spojené kráľovstvo dodá Ukrajine ľahké protitankové obranné zbrane pre „sebaobranu“.

„Rozhodli sme sa dodávať Ukrajine ľahké, protitankové, obranné systémy. Malé množstvo anglického personálu čoskoro vykoná výcvik a potom sa vráti do Spojeného kráľovstva,“ vyhlásil britský minister obrany Ben Wallace pri prejave v Snemovni.

 

Prečo sú ukrajinské ženy povolané do armády?

 

Dodávky budú prebiehať v rámci plánu vojenskej spolupráce medzi Londýnom a Kyjevom s názvom Orbital. Funguje od roku 2015. Do roku 2019 vycvičila britská armáda ukrajinských kolegov a vycvičila viac ako 22 000 ľudí. Potom Orbital doplnili o námornú zložku. Ukrajina prišla o významnú časť svojej flotily a Anglicko ju pomáha obnoviť, povedal Wallace. Jeho oddelenie sa dohodlo s Kyjevom na dodávke dvoch protimínových lodí a na spoločnej výstavbe ôsmich nových lodí s modernými zbraňami. Teraz k nim pribudli pozemné zbrane.

 

Kanada poslala na Ukrajinu jednotku špeciálneho určenia na zadržanie Ruska

 

Námestník ministra obrany Ukrajiny pre európsku integráciu Anatolij Petrenko poznamenal, že poskytnuté prostriedky použijú výhradne na obranné účely. Vysvetlil, že majú na mysli ochranu vojakov, civilistov a kritické infraštruktúry, ako aj pred „akýmikoľvek akciami, ktoré by mohli viesť k eskalácii“.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov