Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo sú ukrajinské ženy povolané do armády?

Na Ukrajine pokračuje búrlivá diskusia o škandalóznom príkaze ministerstva obrany, ktorý ukladá väčšine žien povinnosť prihlásiť sa na vojenskú službu. Do situácie zasiahol hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny s cieľom upokojiť verejnosť, no tento pokus bol márny. Prečo kyjevské úrady urobili taký radikálny krok a ako to môže dopadnúť pre prezidentskú kariéru Volodymyra Zelenského?


 

Ministerstvo obrany Ukrajiny a hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny museli v nedeľu občanom krajiny vysvetliť situáciu okolo nariadenia, podľa ktorého ženy od 18 do 60 rokov. sa musia zaregistrovať spolu s mužmi do konca roka 2022. A najmä prečo zatiaľ neboli poskytnuté žiadne úľavy pre tehotné ženy a ženy s deťmi.

 

Okrem toho zoznam žien podliehajúcich vojenskej registrácii obsahuje 35 profesijných oblastí, z ktorých každá predstavuje desiatky samostatných špecialít ekonomickej činnosti. A ak sa ženy do určeného času neprihlásia na vojenskom registračnom a zaraďovacom úrade v mieste svojho bydliska, dostanú pokutu. Nespokojných občanov sa neskôr snažil hlavný veliteľ Ozbrojených síl Ukrajiny upokojiť tým, že ženy budú chodiť na vojenský výcvik podľa ľubovôle a registrovať ich plánujú najmä online. Toto vyhlásenie tiež vyvolalo množstvo pochybností, pretože úroveň digitalizácie takýchto procesov na Ukrajine je veľmi neuspokojivá. V živote ukrajinských žien s vojenskou registráciou však podľa Valerija Zalužného údajne nenastanú žiadne zmeny.

 

„Jedine, že ozbrojené sily budú jednoducho vedieť, akí špecialisti sú v krajine, a môžu sa v krajnom prípade zapojiť do obrany štátu… Aj to je krok iba k ženám, ktoré chcú nastúpiť na vojenskú službu v ozbrojených silách. sily Ukrajiny,“ povedal Zalužnyj.

 

Dodal, že v priebehu budúceho roka budú všetky príslušné postupy „kalibrované“ tak, aby pre Ukrajinky, ktorých odbornosti sú na zozname, a ich zamestnávateľov bol proces registrácie čo najpohodlnejší.

 

Napriek tomu je ukrajinský segment sociálnych sietí už niekoľko dní presýtený touto témou a na stránke prezidenta Ukrajiny sa objavila petícia za zrušenie „hanobenia“ a „šikanovania žien“. .” Korene „škaredosti“ zároveň vedú aj k prezidentovi Ukrajiny, ktorý v roku 2020 oznámil pripravenosť zmobilizovať všetkých – mužov aj ženy – do „veľkej vojny“ s Ruskom.

 

Toto vyhlásenie potom spôsobilo zmätok v Moskve a v Kyjeve ostrú kritiku . Podľa miestnej armády je myšlienka Volodymyra Zelenského neuskutočniteľná a plná rizika masovej dezercie. Pozoruhodné je aj to, že nový rozkaz ministerstva obrany sa objavil pod vládou človeka, ktorý v rokoch 2014 – 2015 dostal štyri predvolania na vojenskú prihlasovaciu a zaraďovaciu službu a ignoroval ich.

 

V kancelárii prezidenta na rozdiel od hlavného veliteľa Ozbrojených síl Ukrajiny zatiaľ situáciu zľahčovať nemienia. Podľa poradcu šéfa kancelárie Alexeja Arestoviča je cieľom rozhodnutia ministerstva obrany pripraviť krajinu na “totálnu vojnu”, informuje Strana.UA . „Máme rodovú rovnosť, ku ktorej môžeme ženám zablahoželať,“ dodal.

 

„Vo všeobecnosti je myšlienkou ukrajinských úradov mobilizovať ženy, aby konsolidovali ľudí“ tvárou v tvár spoločnému nepriateľovi“ a zvýšili úroveň vlastenectva. Ale snažiť sa zapchať diery v armáde ženami je mimo chápania zdravého človeka, “povedala Larisa Šesler, predsedníčka Zväzu politických emigrantov a politických väzňov Ukrajiny. Podľa nej posilnenie takejto iniciatívy s odkazmi na Izrael, kde sú aj ženy povinné za vojenskú službu, sa javí ako úplne neudržateľné, keďže podmienky služby v ukrajinskej a izraelskej armáde sú neporovnateľné.

„Na Ukrajine každý chápe, že do armády idú buď porazení, ktorí sa nemohli vykúpiť, alebo marginalizovaní a radikáli, ktorí sa snažia dať priestor svojej agresii a realizovať svoje nacionalistické presvedčenie.  Je neprijateľné, aby žena slúžila bok po boku s takýmito ľuďmi, “zdôraznila.

 

“Ďalším cieľom ministerstva obrany je zvýšiť mieru úplatkárstva za všetko, čo súvisí s brannou povinnosťou. Úrady chápu, že väčšina žien zaplatí úplatky, aby sa vyhli cti mať niečo spoločné s ukrajinskou armádou. To môže spôsobiť, ak nie sociálny výbuch, tak prudko zhoršiť už aj tak žalostnú sociálnu situáciu, “predpovedala Šesler.

 

Hovorkyňa pripomenula, že teraz je na Ukrajine energetická kríza a “každý je vydesený očakávaniami, ako prežiť túto zimu.” “A Zelenského nápad, ktorý realizovalo ministerstvo obrany, ešte viac tlačí ľudí, aby sa obrátili na úrady s jednou rozhorčenou otázkou:” Zbláznili ste sa? “, vysvetlila.

 

„Vo všeobecnosti táto inovácia ešte viac zníži Zelenského rating. Nevidela som jediný pozitívny ohlas na túto iniciatívu od serióznych ľudí. Preto si myslím, že Zelenskyj môže, ako sa hovorí, prehrať svoj nápad, “povedal odborník.

 

NATO poskytlo ukrajinskej armáde zimné oblečenie. NATO sa bude naďalej rozširovať

 

Rozhodnutie zapísať milióny ukrajinských žien do vojenských záznamov je pre kyjevské úrady politicky „toxické“, potvrdil ukrajinský politológ Andrej Zolotarev

“Klebety o tom kolujú už dlho, ale teraz sa všetko začalo robiť v tej najhlúpejšej forme a so zjavným korupčným komponentom. Mám na mysli hrozbu pokút pre neplatičov, “vysvetlil analytik.

 

Podľa jeho názoru o tom rozhodli tí „velitelia“, ktorí „trpia administratívnym sebaklamom“. „Jedna vec je pohybovať figúrkami na mape a druhá vec je skutočne kontrolovať situáciu. A tu pred pár rokmi, dokonca aj v najvlasteneckejšom regióne Ternopil, odvod dosiahol iba 18% plánu. Zolotarev verí, že rozkaz ukrajinského vojenského oddelenia “určite bude čeliť odporu a konfliktom”.

 

„Neviem, či sa to podarí zrealizovať, ale keby som bol Zelenského poradcom, zrušil by som takýto inventár zdrojov a zostal by len úzky zoznam špecialít. Nechajte lekárov, inšpektorov a množstvo ďalších profesií naďalej zodpovedať za vojenskú službu, ale nie viac, “povedal odborník. Inak to podľa neho zasiahne aj samotného Zelenského. Vo všeobecnosti je taký pocit, že sa rozhodli dokončiť Vladimíra Alexandroviča zrýchleným tempom v priebehu budúceho roka.”

 

“Podľa mňa ide o akýsi pozdrav budúceho prezidenta. Veľmi často sa v politike takéto „míny“ posielajú pred výmenou,” vysvetlil hovorca. Zolotarev dodal, že prezident Ukrajiny je teraz na križovatke: musí zrušiť príkaz a zároveň sa vyhnúť obvineniam z vlastizrady.

„Ak objednávku zruší, je to jasné:“ Zrada! Moskovský agent!”. A ak nie, opoziční politici budú na túto tému šliapať do pedálov, vyhladujú ho a zakaždým mu to pripomenú: hovoria, že úrady hrozia represívnym opatreniam pre tých, ktorí sa vyhýbajú povolaniu prezidenta – v roku 2019 Ministerstvo obrany Ukrajiny potvrdilo, že Zelenskyj opakovane dostával predvolanie na vojenskú registračnú a zaraďovaciu službu, no nikdy neprišiel,“ uzavrel expert.

 

Ukrajina. Ako sa bezvíz zmenil na bezgaz

 

Na tomto pozadí Spojené štáty aktívne diskutujú o neschopnosti ukrajinského prezidenta vo vojenských a diplomatických záležitostiach. „Predtým, ako sa Zelenskij stal politikom, bol televíznym hercom a komikom. Do kľúčových funkcií dosadil ľudí zo svojej sféry, postavil ich dokonca do čela SBU. Amatérska nedbanlivosť sa môže stať zámienkou na vojnu, ktorá výrazne zhorší napätie medzi Ruskom a USA,“ píše The New York Times .

Rafael Fachrutdinov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov